Rengör soporna med vinäger

Oavsett om soporna är i eller utanför huset, bör du aldrig försumma städningen. Det finns några tips för att säkerställa din hygien. Bland de otaliga rengöringsprodukterna erbjuder vinäger mer än tillfredsställande valuta för pengarna. Så här använder du den för att rengöra soporna.

Rengör soporna med vinäger

Varför är det nödvändigt att rensa soporna?

Bland de olika hushållsartiklarna är papperskorgen utan tvekan favoritplatsen för mikrober. Grönsaksskal, matrester, frysta matomslag och burkar uppmuntrar bakteriell invasion. Denna fuktiga miljö fylld med matrester främjar spridningen av alla typer av dåliga bakterier.

På grund av bristande underhåll, forma börjar dyka upp efter ett tag. Till en början hopar de sig på botten av papperskorgen. De stiger sedan och förorenar hela insidan av tanken. När bakterier samlas bildas en dålig lukt som invaderar hela köket. Denna emanation lockar flugor, särskilt i varmt väder. Sedan börjar invasionen av larver. Dessa insekter kommer från flugornas ägg. De mot bildas alltså i papperskorgen. De livnär sig på avfallet och börjar föröka sig och lägger ägg i tur och ordning. Vid det här laget räcker det inte längre att kasta ut innehållet i soporna. Det måste vara helt rengjort. Denna operation tar dock tid. Observera att det inte är någon picknick att tvätta en illaluktande, smutsig papperskorg. För att undvika denna typ av besvär är det lämpligt att rengöra den regelbundet.

När ska man rensa soporna?

Av praktiska skäl har vissa hus flera soptunnor inuti. De placeras oftast i de mest besökta rummen. Den som är installerad i köket förtjänar särskild uppmärksamhet. Den tar emot det mest förorenande avfallet. Därför behöver hon en regelbunden rengöring.

För de med separata återvinningskärl beror frekvensen på varje användning. Faktum är att pappers- och förpackningsbehållaren och matresterbehållaren inte blir smutsiga på samma sätt. Den första ska rengöras varannan vecka. När det gäller den andra krävs en veckointervju. För inbyggnadskärl är det lämpligt att rengöra dem samtidigt för att undvika dålig lukt. På grund av sin placering drar de inte nytta av någon ventilation. För att underhålla dem ordentligt är det lämpligt att rengöra dem två gånger i veckan. Eftersom papperskorgen i andra rum i huset blir mindre nedsmutsad räcker det med en tvätt i veckan

Rätt produkt för att rengöra soporna

Inför de otaliga rengöringsprodukterna är det ibland svårt att hitta den som lämpar sig bäst för att skura soptunnor. Många letar efter det billigaste på marknaden eftersom underhåll kräver en hel del produkt. Effektivitet är dock en viktig parameter. För att få bra resultat utan att spendera för mycket är att satsa på vit vinäger en lösning.

Denna naturprodukt blir av med nästan all smuts. Dessutom är den lämplig för flera användningsområden. Vinäger fungerar som en kraftfull sanering och en formidabel desinfektionsmedel. I ett rum som köket hjälper det att kämpa emot dåliga bakterier som växer runt kärlets kanter. Vinäger är också känt för sin förmåga att ta bort obehagliga lukter. Det gör underverk på vissa material, speciellt rostfritt stål. På nolltid återställer den all sin glans till rostfritt stål. Uppenbarligen utesluter detta inte att den används för att rengöra andra ytor.

Desinficera soporna med vinäger

För att säkerställa husets hälsa är det viktigt att städa soporna ordentligt. Miljontals bakterier kan växa där. Dessa sprids i hela rummet vid minsta beröring. För att desinficera soporna är det nödvändigt att samla ihop lite utrustning:

 • Hushållshandskar: Det är inte alls hygieniskt att röra insidan av papperskorgen med bara händerna. Bakterier kan verkligen bli inbäddade under naglarna.
 • En mask: att andas in dålig lukt från soptunnan är obehagligt och kan orsaka illamående.
 • En styv borst: papperskorgar är oftast gjorda av hårda material. För att få bort skräp och klibbiga rester är det därför mer praktiskt att ha en hårdborste rengöringsborste. Detta tillbehör gör det mycket lättare att ta bort skräp.
 • Rengör trasor.
 • En hink: För att tvätta soporna ordentligt räcker det inte med en spruta eller spruta. Du behöver en container med ganska stor kapacitet.

Här är ingredienserna som behövs för att förbereda en ättikabaserad rengöringslösning:

 • Vatten: om behållaren är mycket smutsig, är det tillrådligt att värma vattnet för att öka blandningens effektivitet;
 • Vit vinäger: oavsett om det är mat eller inte, det fungerar alltid på samma sätt;
 • Tvål eller diskmedel.

Följ bara följande steg för att rengöra papperskorgen med vinäger:

 1. Förbered lösningen Blanda varmt vatten och vinäger i lika stora mängder. Häll i diskmedel eller flytande tvål så att blandningen skummar lite.
 2. Nedskräpning. För den som inte använder soppåsar är det lämpligt att lossa de klibbiga resterna med en spatel.
 3. Fyll papperskorgen med kallt vatten för att ta bort eventuellt kvarvarande skräp.
 4. Doppa borsten i vinägerlösningen.
 5. Skrubba soptunnan, skrubba alla hörn.
 6. Skölj med samma lösning för att se om det finns smuts kvar. Om så är fallet, gnugga igen.
 7. Skölj soptunnan med rent kallt vatten.
 8. Torka med en trasa. Det är viktigt att torka helt. Även efter att ha torkat av med en trasa är det lämpligt att lämna behållaren ute i en kvart innan du sätter tillbaka den på plats.

Deodorisera skräpet med vinäger

Ibland kan skräpet avge en obehaglig lukt. Detta beror på ansamling av sopor. Även om skräpet sällan kan lukta gott är det möjligt att begränsa förekomsten av detta fenomen. För att förhindra denna typ av irritation, använd bara en stark deodorant som vinäger. Så här gör du:

 1. Blanda 20 cl vatten, 20 cl vit vinäger och 10 droppar eterisk olja i en sprayflaska;
 2. Skaka för att göra lösningen homogen;
 3. Spraya blandningen inuti papperskorgen;
 4. Vänta tills papperskorgen har lufttorkat.

Var försiktig, se till att papperskorgen är ren innan du deodoriserar den.

Några regler för att garantera hygienen för soporna

Här är några tips för att få bort fukt från soporna:

 • Stäng flaskorna väl innan du kastar dem;
 • Slå in vått avfall före kassering;
 • Använda en soppåse för att undvika direktkontakt mellan soptunnan och avfallet;
 • Håll soptunnan borta från vattenkällor.