Hur och hur länge håller man ostarna?

En vanlig rutin mellan huvudrätt och efterrätt, ostbrickan är en favoritstund för gästerna. Fransk tradition par excellence, ost är en delikatess som gläder smaklökarna dagligen. Comté, Camembert, Bleu d'Auvergne, raclette, Beaufort eller till och med Saint-Nectaire, för att uppskatta dessa fina nöjen är en bra konserveringsteknik avgörande. Översikt.

Förvara ost

Går osten ur tiden?

Ostar har i allmänhet olika utgångsdatum beroende på deras typ. Detta påverkar också dess konserveringsteknik. Vari :

 • Får- och getostar kan fortfarande smakas även några veckor efter MDD (minsta hållbarhetsdatum). Detsamma gäller mjukostar som brie, camembert, chaource eller livarot. Samma regel gäller för kokta hårdostar som Gouda, Morbier eller Saint-Paulin samt okokta som Parmesan, Salers eller Emmental. Ändå krävs en optimal konserveringsteknik efter öppning.
 • Färska ostar har dock en kortare hållbarhet genom att oftast visa en DLC eller utgångsdatum. Färska ostar gjorda av opastöriserad mjölk bör därför inte längre konsumeras efter utgångsdatumet. Industriellt tillverkade produkter förblir dock förbrukningsbara några dagar efter utgångsdatumet, nämligen cancoillotten eller Mozzarella. Trots att den har en DDM kan ädelost som Roquefort eller Bleu d'Auvergne inte lagras i mer än två veckor efter det angivna datumet.

Fokusera på ostens hållbarhet

Hållbarheten för ost varierar beroende på typ av deg:

 • Mjukostar kan förvaras näraen vecka ;
 • Färska ostar kan lagras några dagar till två veckor ;
 • Fasta ostar kan förvaras nära fem veckor;
 • Halvmjuka ostar håller sig i ca. två till tre veckor;
 • Hårda ostar har en hållbarhet på 10 månader.

Färska ostar har den kortaste hållbarheten av alla ostkategorier, givet en högre fukthalt. Mjuka ostar förbättras när svålen urholkas under tryck från fingret. Fasta ostar kan lagras i upp till fem veckor, optimal mognadstid för att förbättra deras smaker.

Vad ska man göra i närvaro av mögel?

När en forma visas på en ostbit, kanske det inte alltid är nödvändigt att slänga den, förutom vissa sorter:

 • I fallet med en hård ost : endast den drabbade delen skärs och kasseras sedan. Vid ytlig mögel går det även att skrapa fläckarna på sina ställen. Resten kan ätas utan problem.
 • För färsk eller mjuk ost: det är absolut nödvändigt att slänga den omedelbart vid minsta uppkomst av mögel. Dock ätbart mögel som i fallet med Roquefort eller Camembert är ett undantag. Detta introducerades under mognad, vilket ger dem den specifika och läckra smaken.

Konservera ost

Trots den angivna hållbarheten krävs fortfarande lämplig förvaring för att återfå optimal färskhet hos ostarna. Syftet är att säkerställa god andningsförmåga hos produkterna samtidigt som man ser till att förhindra uttorkning. Tips och tricks att följa som en allmän regel:

 • Underhåll kylkedjan för att undvika extern kontaminering;
 • Transportera helst ostarna i en isolerad påse;
 • Förvara ostar i grönsakslådan i kylskåpet: region med fuktigare atmosfär och högre temperatur;
 • Föredrar individuell förpackning för varje ost, för att förhindra överföring av lukter och smaker;
 • Ta endast ut ostarna att äta, undvik temperaturvariationer som är ogynnsamma för ostens optimala utveckling.

Facket

Ost kan lagras länge i en "BioFresh"-fack från kylskåpet. Mellan låg luftfuktighet och en temperatur något över 0 ° C, erbjuder denna zon de nödvändiga förutsättningarna för att minska ostens mognad och förbättra dess hållbarhet. Vari :

 • Halvhårda ostar som Gouda kommer att hållas vid denna temperatur i flera veckor;
 • Färska ostar och hårdostar kan lagras vid -18 ° C i månader.

Förpackningen

Det rekommenderas inte att placera osten direkt i kylen eller i DrySafe-facket utan förpackning. Dessutom varierar den senare från en ost till en annan:

 • Hårda eller halvhårda ostar bör förvaras i en speciellt ostpapper, vanligtvis används i delikatessavdelningen. Med en film på insidan förhindrar denna förpackning att osten kommer i direkt kontakt med luft. Annars är det också möjligt att använda en plastfolieperforerad.
 • Blåmögelostar eller ädelostar ska rullas in tillräckligt bred matfilm för optimal andningsförmåga hos osten.
 • Mjukostar som Brie, Camembert, bör förvaras i en plastlåda, helst med ventilationssystem. Annars, använd a plastfolie perforerad med en vass kniv.
 • Färska ostar måste skyddas från luften. De förvaras idealiskt i kylda och lufttäta förpackningar.

Hur förvarar man förpackade ostar?

Det är att föredra att behålla förpackade ostar, särskilt de som säljs i självbetjäning, i sina originalförpackning och färsk, säker från bakterier. Efter varje öppning, se till att stänga försiktigt. Innan det angivna utgångsdatumet, fortsätt att tillämpa de lagringsregler som är lämpliga för typen av ost. Förekomsten av mögel är en varningssignal.

Hur man förvarar köpta ostar vid skärbordet

Ostar som förvärvats vid skärbordet måste vara hållas åtskilda för att förhindra blandning av lukter och ädla mögelsvampar. Detta görs genom att linda in portionerna plastfolie, vilket förhindrar uttorkning. DE'aluminium rekommenderas också för detta ändamål, men för att säkerställa ostens andningsförmåga genom att punktera den med spetsen på en kniv. Perforering krävs inte för starka luktsorter. De förvaringslådor i plast är till och med de mest lämpliga.