Rengör din lamellterrass

De lamellgolv som är avsedda för utveckling av terrasser, som vanligtvis drar nytta av en fabriksbehandling, utmärks av deras motståndskraft mot dåligt väder. Men för att förhindra att terrassen blir grå och samlar på sig smuts är ett minimum av underhåll väsentligt. Fokusera på tipsen att komma ihåg för rengöring och underhåll av en lamellterrass.

Behåll en lamellterrass

Rengör lamellterrassen

Med tiden kan spåren i däcksgaller samla på sig smuts. I det långa loppet gynnar dessa skumutveckling vilket gör ytan särskilt halt, särskilt i regn. För att få bort dessa föroreningar är det nödvändigt att rengöra lamellterrassen. För att hålla den i gott skick, är det lämpligt att utföra en grundlig rengöring, en eller två gånger om året. Denna frekvens rekommenderas särskilt för en exotisk lamellterrass i trä som har optimal motståndskraft mot yttre förhållanden. Idealet är att rengöra den efter de våta årstiderna (till exempel tidigt på våren).

För att rengöra lamellterrassen, fortsätt steg för steg:

 1. Damma av ytan med en kvast eller styv borste. Smutsklumparna som är inbäddade mellan bladen kan skrapas bort med en spatel för att enkelt ta bort dem. Dessa föroreningar utgör faktiskt faktorer som gynnar träets förruttnelse. Det rekommenderas att bära en mask under detta steg.
 2. I en hink med ljummet vatten, tillsätt ett lock med svart tvål, fläckborttagningsmedel eller antiseptisk medel. Detta preparat hjälper till att återställa lyster till terrassen. Blötlägg en borste i den, gnugga sedan hela ytan, kom ihåg att gå igenom spåren.
 3. Skölj med rent vatten. Observera att riklig sköljning rekommenderas om terrassen rengörs med svart tvål som ger en stor mängd skum.
 4. För förhindra att vattnet stagnerar på terrassens yta, torka ordentligt med en mopp. Denna operation är nödvändig innan du applicerar en produkt för att behandla träet på lamellterrasser.

Utöver detta preparat kan andra produkter också användas för att rengöra en lamellterrass, särskilt natriumperkarbonat (med en hastighet av en volym för tio volymer ljummet vatten) eller blandningen av en kopp sodakristaller och en liter varmt vatten. Det går även att tvätta spaltterrassen med en blandning av varmvatten och diskmedel. För att ta bort mossa är citronsyra särskilt effektivt. För att rengöra gallren, lös upp 3 matskedar i en halv liter vatten, blötlägg en kvast i denna blandning och skrubba sedan terrassen.

Även om denna yta också kan rengöras med en högtryckstvätt, användningen av denna utrustning kräver vissa försiktighetsåtgärder. Vid rengöring bör ett avstånd på minst 50 cm mellan sprayen och terrassens yta observeras för att undvika skada träkonstruktionen.

Rensa en lamellterrass

Förutom rengöring är eliminering av gråhet ett annat rekommenderat underhåll. Du bör veta att trä naturligt ändrar färg under inverkan av sol och regn, men också av föroreningar. Det är dock bra att påpeka att denna naturliga patina inte på något sätt förändrar de inneboende egenskaperna hos träribbor. Av estetiska skäl är det dock troligt att materialets grånande inte kommer att tillfredsställa alla. För återställ gallren till sin ursprungliga färg, krävs användning av avfettningsmedel. Denna produkt hjälper också till att ta bort eventuella fläckar och föroreningar.

För att begränsa miljöpåverkan rekommenderas användning av en milt aggressiv produkt, såsom ett vattenfasavfettningsmedel. Att städa en terrass i galler, avfettningsmedel som finns i burk att applicera med en bred borste är att föredra. På bara 5 till 20 minuter återgår träribborna till sitt ursprungliga tillstånd. Detta bör följas av att skölja med rent vatten eller använda en lågtryckstvätt.

Här är stegen att följa:

 1. På tidigare rengjorda lamellplattor, applicera avfettningsmedlet med en platt bred borste.
 2. Låt produkten verka. Beroende på önskad färg är det möjligt att upprepa denna operation så många gånger som behövs.
 3. När produkten är helt torr, skölj med en vattenstråle och insistera på gallrens spår.
 4. Låt torka i minst 24 timmar innan du applicerar andra behandlingar.

Applicera en saturator för att ge näring åt terrassen

För mata veden av lamellterrassen, men också den skydda mot yttre angrepp, är det lämpligt att belägga det med en mättare, ett flytande harts. Denna produkt hjälper till att bekämpa attacker från träborrande insektslarver och förhindrar att trä ruttnar. Dessutom är saturatorn effektiv för att skydda lamellterrassen från UV-strålar och färgförändringar. Dess tillämpning ger en andra ungdom till lamellterrassen. För optimalt resultat, denna produkt bör appliceras i flera lager.

Här är stegen att följa:

 1. Använd en platt borste och belägg generöst spjälplattor med ett första lager av saturator. Det är tillrådligt att alltid följa träets ådring under denna operation.
 2. Låt produkten torka i 4 timmar innan du applicerar ett andra skikt. Observera samma tidsfrist om andra lager måste göras.
 3. Applicera produkten tills träet är mättat.

När däcket är täckt med saturator, använd det inte förrän en dag efter att det har torkat helt. Observera att om gallren är gjorda av autoklaverat trä, rekommenderas användning av en svampdödande produkt för att förbättra plattornas utseende, men också för att skydda dem från angrepp av insekter och svampar. Å andra sidan rekommenderas inte applicering av en olja på trä (förutom linolja) för att undvika svärtning av gallren.

Andra tips att följa vid underhåll av terrasser

För optimalt underhåll av lamellterrassen kommer här några tips att ta hänsyn till:

 • För att förhindra att lamellterrassen blir hal vid dåligt väder är det möjligt att applicera ett antiskum. Denna lösning rekommenderas särskilt om terrassen ligger i ett skuggigt område.
 • För att ta bort fläckar och andra spår som påverkar estetiken på lamellterrassen, den målning och fläckar rekommenderas inte. Dessa efterbehandlingsprodukter är faktiskt inte lämpliga för områden med hög trafik.
 • För att bevara en ribbade terrass, appliceringen av en vattentätande produkt rekommenderas. För att undvika fuktrelaterade skador (infiltration, skumbildning etc.), rekommendera användning av ett vattenavvisande medel. För att skydda terrassen mot fet smuts rekommenderas ett oljeavvisande medel. Dessa produkter måste appliceras på en tidigare tvättad terrass. När ytan är torr, applicera produkten med en borste från ett hörn av terrassen till ett annat. Undvik att utföra denna operation i direkt solljus eller när luftfuktigheten är relativt hög.