Hur rengör man en maskrosfläck?

Vid första kontakten med maskrossaften dyker en brun gloria upp på kläderna. Mycket svårt att ta bort, många effektiva rengöringsmedel finns för att snabbt övervinna dessa maskrosfläckar. Du behöver bara använda dem med lämpliga rengöringsgester.

Ta bort en maskrosfläck från kläderna

Egenskaperna hos en maskrosfläck

Maskrosen är en gul färg blomma uppskattad för många dygder. Den har utmärkta diuretiska och renande egenskaper och används i stor utsträckning inom gastronomi. Tyvärr sav denna mjölkiga växt är ingen synd när den lägger sig på kläder. Det orsakar faktiskt en mycket synlig fläck, även på svarta kläder, och är svår att ta bort. Därför är det ingen lätt uppgift att städa upp den.

För att övervinna envisa maskrosfläckar, många rengöringsmedel rekommenderas, bland vilka: citron, vit vinäger, ammoniak, Marseille-tvål eller bakpulver.

En fläck av maskrossaft är särskilt resistent. Det kommer i form av en brunt märke, omöjligt att kamouflera. Det är tillrådligt attagera så snabbt som möjligt för att förhindra att den fastnar i tyget och torkar ut. För detta måste det vara snabbt fuktad med vatten. Om denna första reflex inte genomförs i tid är det alltid möjligt att spara ett plagg med en lätt uttorkad fläck tack vare en rengöring med tvålvatten. Tvätt rekommenderas i detta fall.

Motstridiga maskrosspår: hur tar man bort det?

Det finns många rengöringsmetoder tillgängliga idag som gör det enkelt att bli av med en maskrosfläck.

Saltlösning

Framför allt är det viktigt att mjuka upp fibrerna i plagget genom att gynna användningen av en saltlösning.

 1. Blanda en liter färskvatten och 50 gram salt.
 2. Sänk ned plagget i lösningen i minst en timme.
 3. Rengör med tvål och skölj.

Av säkerhetsskäl är det viktigt att testa rengöringsmedlets verkan på en osynlig del. Om det visar sig vara för frätande bör en mer naturlig metod användas. Efter att ha mjukat upp fibrerna i det fläckiga tyget bör flera rengöringstips användas.

Tvålen

En av de mest populära metoderna är att använda tvål. Vi kan använda Marseilles tvål eller a ekologisk tvål.

 1. Blanda först vatten med Marseille-tvål.
 2. Använd denna blandning för att ta bort fläcken.
 3. Avsluta med att skölja.

På ett tyg som Jeans, rengör med en svamp och tvål när du tvättar.

Alkoholen

DE'alkohol, huruvida vid 90°, vid 60° Var av frukter, är en annan mycket känd produkt för att bli av med en maskrosfläck. Blötlägg en borste i alkohol som du kommer att gnida på tyget för att rengöra maskrosfläcken, skölj sedan.

Ammoniak

 1. Späd frånammoniak i vatten så att den inte är för potent.
 2. Blötlägg en trasa med lösningen och applicera på maskrosfläcken, gnugga försiktigt.
 3. Skölj bara för att tvätta klart.

För bättre effektivitet,ammoniak kan blandas medsyresatt vatten :

 1. Häll i en behållare a en halv tesked ammoniak och två skedar väteperoxid.
 2. Blötlägg en trasa med den erhållna lösningen och gnugga den del som är färgad med maskros.
 3. Skölj med rent vatten.

vit vinäger

Det väsentliga av hushållsprodukter, med andra ord vit vinäger, hjälper ofta till att ta bort de mest envisa fläckarna. För att göra detta, applicera lite vit vinäger direkt på maskrosfläcken. Vänta några minuter innan du sköljer.

Bikarbonat

a blandning av vatten, bakpulver och citron gör ofta mirakel.

 1. Blanda vatten, bakpulver och citron tills du får lite deg.
 2. Placera den på maskrosfläcken och vänta sedan på att den ska träda i kraft.
 3. Skölj rikligt.

Citronen

de citron- kan även appliceras direkt på fläcken. Gnid direkt a en bit citron på fläcken då låt verka i 10 minuter före tvätt med tvålvatten. Favör a tvättmedel som tvättmedel.

Mormors tips för att få bort en maskrosfläck

Om fläckarna motstår, dessa mormors tips är ett annat alternativ till tidigare tvättmetoder:

 • Skicka in en tomt pappersark ovanför maskrosfläcken. Se till att den sitter säkert innan du stryker. Värmen absorberar en del av fläcken och sprider den över arket. Upprepa operationen tills alla spår av maskros är borta.
 • Förbered en lätt lösning baserad på Kaliumpermanganat. Applicera på maskrosfläcken och låt verka i flera timmar. Rengör med vanlig hushållstvål.
 • Få några påsarcitronsyra inom handeln. Häll innehållet i tvättmaskinen och ställ in tvättprogram vid en temperatur av 60 °C för att ta bort maskrosfläckar.
 • Häll några droppar avvegetabilisk olja på maskrosleden. Gnugga försiktigt den del som ska behandlas med tvål. Vänta några minuter innan du tvättar kläderna för hand. Det är också möjligt att använda en borsta att dutta på fläcken, en gest som ska utföras varsamt. Var försiktig, om du använder en borste för att ta bort en fläck, se alltid till att göra det från utsidan av fläcken mot insidan för att få den att försvinna.
 • Förbered en blandad en halv tesked avbleka, en tesked av Diskmedel och några teskedar avsyresatt vatten. Applicera den resulterande lösningen på det färgade området. Låt verka i 15 minuter, tvätta sedan för hand.
 • Klipp a lök på mitten och använd de två erhållna fjärdedelarna för att gnugga länge på maskrosfläckarna. Tvätta sedan med diskmedel.

Rengöring av ett tidigare tvättat plagg

Om det fläckiga plagget har redan tvättat och torkat, men fläcken finns fortfarande kvar, få inte panik! Det blir lite svårare att ta bort, eftersom vatten fixar fläckar, men dessa tips kan vara mycket effektiva:

 • Använda sig av Marseilles tvål, utan talg, som appliceras direkt på det torra tyget. För att rengöra, föredrar a borsta med vilken vi ska klappa tyget så att tvålen tränger in i fibrerna. Gnugga inte för hårt eftersom det kan skada tyget. Låt stå innan du tvättar om plagget.
 • Som en sista utväg, köp en fläckborttagningsmedel. Ekologiskt eller inte, du måste välja en alltså antipigment eller specialiserade på fläckborttagning av gräsfläckar. Följ bruksanvisningen.