Zero waste: var, när och hur ska du slänga din julgran?

Vad ska man göra med granen efter jul? I slutet av semestern är de flesta dekorativa föremål lätta att förvara, hitta sin plats i lådor eller på vinden. Den som ofta ställer till problem är granen. Allt om rätt tid, rätt plats och det bästa sättet att kasta en julgran.

Vad ska man göra med granen efter semestern

Rätt tid att kasta trädet

Efter semestern har varje familj sina egna traditioner. Vissa behåller trädet i några dagar. De mest traditionella väntar just 12 dagar efter jul att ta isär den. Denna dag markerar trettondagen. Den 6 januari anses alltså vara den avslutande dagen för julfestligheterna för purister. Fortfarande i samma kristna anda, andra skjuter upp detta datum till 2 februari, under ljusmässan.

I många familjer finns det dock ingen deadline. Huvudsaken är att behåll granen några dagar, tills feststämningen lagt sig. Det händer till och med att trädet demonteras på annandag jul.

Hör med kommunen

För att kassera granen på rätt sätt måste du först kontrollera med kommunen.

  • Återvinningscentralen: för att förhindra att träd överges längs trottoarerna, föreslår vissa städer att invånarna lämnar sina julgranar på en återvinningscentral. Den senare kommer då att ta hand om sin omvandling. Observera att för att undvika fram och tillbaka måste du konsultera öppettiderna.
  • Samling : vissa valkretsar organiserar en insamling av träd runt början av januari. För att undvika att missa det planerade datumet är det lämpligt att informera dig själv i förväg. Insamlingen kan vara mobil, det vill säga att ombuden kommer för att hämta dem, eller på plats, i en park eller på en specifik plats. För att trädet ska vara tillåtet måste det inte ha någon dekoration eller förpackning.

Plantera om ett träd

Om granen köptes i en kruka och rötterna har överlevt festdagarna, är det tillrådligt att plantera om i din trädgård eller i en offentlig skog. Förutom att drastiskt minskar avfallet är det också det mest miljövänliga sättet att göra sig av med granen.