Hur tar man bort den unkna lukten från badlakan?

När en handduk är fuktig och inte lämnas att torka omedelbart, börjar den avge en unken lukt. Det senare orsakas av närvaron av mikroskopiska svampar som frodas av fukt eller smuts. Om de inte torkas, helst i solen, direkt, kommer här några tips för att undvika dessa obehagliga lukter.

Tips på hur du förhindrar att handdukar luktar illa

En tvätt med vit vinäger och natriumbikarbonat mot dålig lukt

Ingredienser att använda

För denna typ av tvätt måste du:

  • 250 ml vit vinäger
  • 180 g bakpulver
De olika stegen av tvätt

För att ta bort den unkna lukten från badhanddukar måste du:

  1. Placera handdukarna i tvättmaskinen och kör sedan en tvättcykel vid 90°C.
  2. Häll den vita vinägern i maskinen. Inget sköljmedel eller tvättmedel ska tillsättas i lådan. En tvättcykel kommer sedan att startas.
  3. Tillsätt bakpulver när cykeln är klar och starta sedan om maskinen.
  4. Lägg handdukarna i torktumlaren eller i solen så snart den andra cykeln är klar.

Använd en blandning av tvättmedel och varmt vatten

Detta trick kan användas om metoden med vit vinäger och natriumbikarbonat inte har fungerat. I en stor behållare måste du:

  1. Tillsätt 100 till 120 g tvättmedel med aktivt syre.
  2. Tillsätt varmt kranvatten eller kokande vätska. Vatten och lut ska blandas för att lösa upp pulvret.

När detta är gjort, bör handdukarna doppas i lösningen för att suga upp vätskan väl. Sedan är det absolut nödvändigt att låta dem sitta i 48 timmar. Efter denna paustid, en passage till maskin vid 90°C med diskmedel och sköljmedel räcker för att ta bort den unkna lukten på handdukarna. Efter tvättcykeln och centrifugeringen lämnas handdukarna att torka vid hög temperatur eller i solen för att effektivt döda eventuella svampar som fortfarande kan växa där.

Produkter som inte ska användas för att tvätta dina handdukar

Det finns ett antal faktorer som orsakar den unkna lukten på badlakan. Bleka förstör tygets mjukhet, medan de olika sköljmedlen lägger ett lager av kemikalier på det. Dessa underlättar bildandet av mikroskopiska svampar som orsakar dålig lukt. För att undvika detta är det bäst att använda rengöringsmedel som bevarar handdukarna samtidigt som det förhindrar att svamp växer på tygerna.