Vet allt om kaniner innan du adopterar dem

Kaniner är bland barns och vuxnas favorithusdjur. Oemotståndlig boll av päls, kaninen är ingen mjuk leksak. Innan man antar det är det viktigt att ställa rätt frågor. Översikt över vad du bör veta innan du adopterar.

Adoptera en kanin

Allt om kaninens karaktär

Kaniner är ganska lugna djur. Tillgivna, de älskar lugnt leka i naturen och hoppa överallt. Däremot trivs de inte i grupplivet. Dessutom kan förekomsten av djur av en annan art vara stressande för dem. Dock, kaninernas karaktär skiljer sig från en individ till en annan. Några är foglig och sällskaplig medan andra är det ensam, misstänksam, nyfiken och lätt aggressiv. Också att veta att kaniner uppskattar mänsklig kontakt och kramar men kanske inte gillar att bäras. De kan till och med vara aggressiva om de hanteras för grovt. Således är detta djur inte lämpligt för små barn som kan förväxla det med en mjuk leksak.

Tillhör familjen lagomorph, kaniner skiljer sig från andra gnagare som råttor och möss. Till skillnad från sina kusiner, gnagare, som bara har ett par framtänder, har kaniner två par som växer kontinuerligt. Dessutom bör det noteras att dessa djur är växtätare medan gnagare är allätare.

Att ta hand om en kanin

Som alla husdjur behöver kaniner en ren och hälsosam miljö att kunna växa. För att ta hand om det är det nödvändigt att:

 • Borsta dem minst en gång i veckan (dagligen för långhåriga kaniner);
 • Klipp av håret när det är för långt;
 • Knyt upp knutarna med en kam (det rekommenderas inte att använda sax, eftersom de kan skada kaninen);
 • Trimma sina klor (av säkerhetsskäl är det bäst att anförtro denna uppgift till en veterinär eller en groomer);
 • Undvik att övermata dem, eftersom det kan ge dem diarré;
 • Född ge dem aldrig choklad;
 • Född inte ge dem bad, med risk för att traumatisera dem.

Det är möjligt att installera en kanin i eller utanför huset. För det andra alternativet är det nödvändigt att utrusta dig själv med kaninburar med inhägnad. Fördelen med utomhusuppfödning är att djuret kan träna samtidigt njuter av den friska luften och solen hela dagen. Trots allt har denna lösning fortfarande vissa nackdelar. En kanin är faktiskt mer, kvar i naturen sårbara för rovdjur. Det kan han också bli förkyld eller sjukdom orsakad av dåligt väder. Forskning visar att att ha en kanin inomhus också bidrar till dess socialisering och hans psykologisk utveckling.

 • Buren

Måtten på buren är av primär betydelse. Det är nödvändigt att planera en tillräckligt stor bur så att kaninen kan stå upp på bakbenen och röra sig utan begränsningar. En annan viktig anmärkning att tänka på: kaninens tassar har inte kuddar som hundar och katter. Som ett resultat kan han skadas om botten av hans bur liknar den i en hönsbur. För att säkerställa dess säkerhet är det att föredra att placera en bräda eller ett överdrag i botten av skyddet för att förhindra att kaninen fastnar i benen och skadar sig själv.

När det gäller underhåll av buren rekommenderas att rengör minst en gång per vecka, samt matskålar och eventuella leksaker.

 • Skräp

Det rekommenderas att välja en kattlåda i mjukt tyg för bevara kaninens päls. Tömning och rengöring bör göras var 2-4 dag för att hålla husdjuret friskt och för att förhindra uppkomsten av dålig lukt. En kanin vänjer sig ganska snabbt vid sin kull. När han väl gör det är det lätt att peka ut det exakta området där han vanligtvis kissar och gör avföring. Det är lämpligt att lägga tidningspapper i den, så att kaninen lär sig att använda den.

Träna din husdjurskanin

Särskilt intelligent, kaninen lämpar sig naturligtvis för träning. Således är det möjligt att lära honom att vara ren, att inte äta snacks och att bli mer mild och tillgiven.

För att få honom ren måste du göra det tillräckligt tidigt, det vill säga före 4 månaders ålder. För att göra detta, placera helt enkelt en kattlåda i ett hörn av sin bur. Han kommer att använda det naturligt. Du måste dock vänta tills han vant sig vid sin studentexamen innan du släpper ut honom ur buren.

För att han inte ska nafsa i växter, möbler och gröna växter bör han avrådas genom att sätta ett finger framför nospartiet och säga bestämt nej. Han kommer att förstå förbudet. Eller för att avleda hans uppmärksamhet genom att ge honom en leksak.

Slutligen, för att bli mjukare och mer tillgiven, måste du vara ett exempel genom att ge honom tillgivenhet och behandla honom med respekt. Framför allt, ta det inte i öronen. Gilla kramar och smekningar.

Kaninmatning

Populärkulturen förknippar kaniner med morötter, och det är inte fel. Dessa djur har dock en varierad kost. Här är maten de kan äta varje dag:

 • Granulat;
 • Av ;
 • Färska grönsaker;
 • Havre;
 • Alfalfa halm;
 • Timothy gräs;

Frukter som avokado och rabarber bör undvikas, eftersom de innehåller mycket socker, vilket kan leda till överviktsproblem. Vatten är också ett element som inte bör förbises. De bör få vatten dagligen för att förhindra att de blir uttorkade. Ge dem helst vatten i en vattenskål i keramik eller metall, eftersom denna behållare är lätt att rengöra.