Hur undviker du att din cykel blir stulen?

Cykeln är en dyrbar och mycket praktisk vara för många människor. Att cykla gör att du kan ta dig runt dagligen medan du sportar, undvika att ta bilen och slösa tid i trafikstockningar. Dessutom är det ett miljövänligt transportsätt. Tyvärr är cykelstölder väldigt vanliga. Allt du behöver veta för att säkra din cykel.

Undvik att få din cykel stulen

Hur säkrar du din cykel ordentligt?

Oavsett omständigheter är det viktigt att alltid låsa cykellåset säkert. Även för en kort mellanlandning på en förmodad säker plats, är det lämpligt att systematiskt spänna fast ditt fäste och göra det till en daglig vana. Idealet är att säkra hjulet och ramen samtidigt, och sedan rikta låsen mot marken så att tjuvar inte skadar dem.

Låset är förvisso ett sätt att begränsa stölden av cykeln, men inte det enda. Känner till förvara på lämplig plats är också väsentligt. Tjuvar kommer att vara ovilliga att vidta åtgärder om cykeln parkeras på en synlig och välbesökt plats. Privata platser är inte alltid synonymt med säkerhet. De är till och med idealiska platser för att få din cykel stulen. Föredrar istället parkeringar som reserverar ställ för att behålla dem.

Slutligen måste du se till att fästpunkten är stadig och i rätt höjd. Om riggpunkten är för låg behöver tjuven bara lyfta cykeln för att ta bort den. Enligt rekommendationen från FUB, den franska federationen för cykelanvändare, bör den vara cirka 50 cm. Det rekommenderas vidare att tvåhjulingen fästs vid ett fast föremål som en metallbarriär eller ett trappräcke om mellanlandningen ska pågå ett tag.

Skaffa rätt lås

När du köper en cykel måste du redan nu förutse hur du ska säkra den. Att få ett bra lås är det enklaste alternativet för att göra detta. Modellen och materialen som utgör detta tillbehör bestämmer dess motstånd. Härdat stål är känt för sin styrka och är ett mer än attraktivt val. Storleken och komplexiteten på detta säkerhetsverktyg är perfekt för att avskräcka potentiella tjuvar. För att enkelt navigera i valet som ska göras publicerar stöldskyddskommissionen för den franska federationen för cykelanvändare (FUB) varje år resultaten av motståndstesterna för de stöldskyddsanordningar som finns på marknaden. De är indelade i två nivåer: 1 hjul och 2 hjul.

  • U-form: Detta är en av de bästa konfigurationerna. Stel eller hopfällbar, detta system skyddar ramen via ett kombinationslås eller hänglås. Ett ganska långt U-lås fäster samtidigt hela ramen och framhjulet och är lätt att ta bort. För att undvika att skada färgen på ramen har vissa modeller en dubbel gummibeläggning.
  • Ramlåset fungerar som en hjulenhet med ett enkelt vrid på nyckeln. Den är perfekt för att snabbt säkra cykeln om dess användare behöver göra täta stopp.

Kedjor och kablar är andra pålitliga skyddslösningar förutsatt att dimensionen på länkarna är resp 6 mm och 10 mm minst. En lång sladd maximerar greppet på den fasta punkten.

Bra att veta: Låsen kan kopplas ihop, ett U och en kabel, för maximal garanti.

Att vara vaksam

Användningen av ett eller flera lås eller anbringandet av en märkning ger inte fullständig säkerhet. Det är verkligen nödvändigt att vara uppmärksam samtidigt som du håller ett öga på cykeln om möjligt. Det är också säkrare att ta med den hem eller ta med den om det inte går att övervaka den, även på avstånd.

Rörliga delar som sadel, pedaler eller hjul har ofta fästen. De går därför snabbt att demontera. De kommer väl till pass vid cykelunderhåll eller när en justering behöver göras snabbt. De försvagar dock cykeln och gör det lättare att stjäla. För att råda bot på detta kommer användningen av mekanismer som begär särskilda nycklar att komplicera brottslingarnas uppgift. Annars finns det stöldskyddsanordningar som är lämpliga för dessa tillbehör.

Det är alltid bäst att göra en kontroll innan du lämnar cykeln. Denna kontroll består i att se till att hänglåsen är ordentligt stängda, hjulen och ramen väl underhållna osv. Denna vana verkar ofarlig, även om den hjälper till att förhindra ett antal cykelstölder.

Märk cykeln

I denna tidsålder av digital teknik är det möjligt från köptillfället att gravera in ett unikt nummer på cykeln som gör det lätt att spåra och hitta den. "Bycycode"-numret är fäst på ramen i form av en QR-kod eller en korrosionsbeständig etikett. Den är registrerad i en nationell databas och innehåller all nödvändig information:

  • Serienumret;
  • Modell ;
  • Färg ;
  • Etc.

Det finns flera operatörer som erbjuder denna tjänst. För att komma åt den går du bara till någon av dem med cykeln, köpfakturan eller garantibeviset. Att placera denna klistermärke i full vy kommer att avskräcka tjuvar. Hartsinsprutningsprocessen erbjuder manipuleringssäkert skydd. Identifiering är permanent när numret är kemiskt svetsat.

Utrusta dig själv med ett stöldskyddstillbehör

Olika kompletterande lösningar finns tillgängliga för att säkra en cykel. Effektivt och avskräckande, larmet förbättras med tiden. Tillverkarna insåg snabbt att, precis som hem, behöver även bilar och tvåhjulingar ett stöldlarmsystem för att minska risken för stöld. Sirenen kommer att stöta bort tjuvar och locka folk runt. Mekanismen utlöses vid en kollision eller vid försök till tvångsfrigöring av stöldskyddsanordningen om larmet är integrerat i anordningen. Genom att komplettera andra skyddsverktyg är det effektivt att skydda ramen. Den genomsnittliga längden på stopp och vilka typer av fästpunkter som finns är några saker att tänka på när du väljer cykellarm. Dess effekt är i genomsnitt mellan 100 till 120 decibel.

GPS-spårare används också för att enkelt hitta cykeln vid stöld. Deras installation är diskret, eftersom de passar in i ramen. Vissa modeller kan konfigureras via SMS och hjälper till att exakt spåra rörelser med hjälp av positionspapper. Du behöver bara hitta en bra OEM för att dra nytta av dessa tillbehörs prestanda.

Teckna en försäkring

Trots alla försiktighetsåtgärder en cyklist vidtar för att undvika stöld av sin tvåhjuling är riskerna aldrig noll. För att begränsa skadorna rekommenderas därför att teckna en cykelförsäkring. Med detta skydd ersätts saknade delar eller hela cykeln vid stöld. Dessutom täcker försäkringen återlämnande av cykeln och dess utrustning om den hittas.