Vilka produkter ska du använda för att rengöra dina toaletter?

För en perfekt ren toalett är regelbunden rengöring nödvändig och bör inte begränsas till toalettskålen. Faktum är att alla toalettkomponenter måste underhållas för att förhindra spridning av bakterier. Vit vinäger, blekmedel eller citronsyra, en översikt över de produkter som rekommenderas för rengöring av toaletter.

Rengör dina toaletter

Rengör toalettskålen

Även om det är en obehaglig hushållssyssla att utföra, är det viktigt att städa toaletten. För detta är det lämpligt att börja med toalettskålen. Olika produkter kan användas för att rengöra och desinficera den, men också för att ta bort kalkrester. I synnerhet är det möjligt att använda en blandning av vit vinäger och av sodaaska. Här är stegen att följa:

 1. Häll ½ glas läskkristaller i skålen;
 2. Tillsätt varmt vatten och ½ glas vit vinäger;
 3. Låt verka i en halvtimme (hela natten om skålen är särskilt smutsig);
 4. Skrubba med toalettborsten som börjar längst ner och fortsätt sedan åt sidorna;
 5. Tvätta skålen med en tvålsvamp och spola toaletten för att skölja.

Andra produkter kan användas för att rengöra och avkalka toalettskålen :

 • Citronsyra: blötlägg en borste med en blandning av 1/2 liter varmt vatten och 4 matskedar citronsyra, gnugga spår av kalksten, skölj sedan genom att spola toaletten. Användning av hushållshandskar rekommenderas vid användning av denna metod.
 • Blekmedel: för att rengöra och desinficera toaletterna, häll 200 ml av denna produkt på de inre kanterna av skålen, gnugga med en icke-slipande svamp, låt verka i cirka femton minuter innan du spola av toaletten för att skölja.
 • Bakpulver: Förbered en blandning av vatten och 2 matskedar bakpulver i en skål. Tillsätt några droppar vit vinäger. Blötlägg en svamp i den och polera sedan toalettskålen. Bakpulver är effektivt vid blekning och avkalkning av toaletter.
 • Saltsyra : häll försiktigt i skålen och låt verka över natten. Nästa dag, gnugga lätt med toalettborsten och skölj. Denna produkt bör hanteras med försiktighet. Därför är det tillrådligt att bära gummihandskar och glasögon under användningen för att undvika eventuella utsprång.
 • Lite coca cola : Töm vattnet från toalettskålen och häll ett eller två glas av denna dryck i den. Låt verka över natten. Nästa dag, gnugga med en borste och skölj.
 • Avkalkningsmedel för kaffebryggare : Klä insidan av toalettskålen med toalettpapper och strö över avkalkningsmedel för kaffebryggare. Låt verka i minst 5 timmar, spola sedan toaletten för att skölja.

När toaletten inte används på ett tag (till exempel efter att ha kommit tillbaka från semestern) kan mörka ringar bildas inuti toalettskålen. För att eliminera dem bör du använda:

 • En blandning av borax och citron : förbered en pasta baserad på dessa ingredienser och applicera på mörka ringar. Låt verka i minst 2 timmar, skrubba med en borste och skölj sedan.
 • Ugnsrengörare: Töm toalettvattnet och spraya ugnsrengöringen. Fodra sedan de inre kanterna med toalettpapper och låt produkten verka i minst en timme. I slutet av denna period, borsta och skölj.

För att rengöra utsidan av toalettskålen, polera med en svamp med en repig sida indränkt i en speciell rengöringsprodukt för toaletten, skölj sedan med en annan svamp indränkt i vatten.

Rengör toaletttanken

Vid rengöring av toaletten bör ingen del förbises. Det är därför också nödvändigt att upprätthålla vatten reservoar. Faktum är att i avsaknad av regelbunden rengöring kan detta område bli föremål för ansamling av bakterier sannolikt avger obehagliga lukter. Dessutom kan bildningen av kalkavlagringar skada spolmekanismen. För att rengöra toaletttanken beror produkten som ska användas på dess tillstånd. Om tanken är relativt ren räcker det att rengöra den med ett desinfektionsmedel efter tömning. Å andra sidan, om en mineralfyndighet har bildats inuti, bör det vara det att använda vit vinäger. Här är stegen att följa:

 1. Töm vattentanken;
 2. Fyll tanken med 2 liter vit vinäger;
 3. Låt verka i 12 timmar;
 4. När denna period har förflutit, spola ur den och rengör den regelbundet med desinfektionsmedel.

Rengör toalettsitsen

För att rengöra toalettsitsen bör du förbereda en blandning av tvålvatten och vit vinäger. Blötlägg en svamp eller mikrofiberduk avsedd för att rengöra toaletter och sedan polera ovanför och under sitsen. Detta element kan ibland missfärgas, det rekommenderas att gnugga det ibland med en indränkt svamp hushållssprit.

Dessutom kan denna yta rengöras med en svamp indränkt i varmt vatten och några droppar väteperoxid. Detta trick kommer att återställa sin vithet vid toalettstolen.

Rengör toalettsitsen

För att rengöra toalettsitsen rekommenderas användning av vissa produkter:

 • Hushållssprit : Impregnera med en svamp eller trasa, gnugga sedan på sätet.
 • Syresatt vatten : Blötlägg en svamp i varmt vatten och tillsätt några droppar väteperoxid och polera sedan.
 • Ugnsrengöringsmedel : om det är en PVC-toalettsits och den är täckt med fläckar, spraya den med ugnsrengöringsmedel, låt verka i ¼ timme, gnugga med en fuktig svamp och skölj sedan med mycket vatten.

För att underlätta nästa rengöring rekommenderas att skydda sitsen genom att täcka den med bilvax. Detta trick hjälper också till att återställa dess glans.

Rengör toalettgolvet

För rengöring av toalettgolvet är det möjligt att använda en multifunktionsrengörare. För det :

 1. Spraya det på golvet runt toaletten;
 2. Gnid och torka med en pappershandduk.

Dessa operationer måste utföras genom att gå tillbaka mot dörren för att rengöra hela toalettgolvet. Det är också möjligt att använda följande metod:

 1. Blanda 2 matskedar flytande svart tvål i 5 liter varmt vatten;
 2. Blötlägg en mopp med denna blandning och skrubba toalettgolvet kraftigt.

Observera att svart tvål tillåter båda att rengöra, av lösgöra och av avfetta plattsättningen.