Vad ska man göra med regnvatten hemma?

Fler och fler hem samlar upp regnvatten för dagligt bruk. Detta är ett sätt att spara pengar på vattenräkningar samtidigt som du gör något för planeten genom att skona grundvatten. Efter specifik behandling kan regnvatten användas inomhus och utomhus.

Hur använder man regnvatten hemma?

Användning av regnvatten i huset

Regnvatten är kvalitetsvatten eftersom det är det icke kalkhaltiga. Den är naturligt mjuk och passar perfekt för användning i köket eller i badrummet. Det tillåter också förlänga livslängden på enheter som diskmaskinen, tvättmaskinen, varmvattenberedaren eller pannan. Användningen av regnvatten i hemmet kan vara tillfällig, måttlig eller intensiv. För att använda regnvatten i ditt hus måste du investera i en korrekt installation. Det senare skiljer sig beroende på behoven.

Använd regnvatten ibland

Regnvatten kan användas till Vattna blommorna, eller att tvätta bilen eller altanen. Detta motsvarar cirka 5 % av vattenförbrukningen i ett hem. Även om det verkar mindre, kan denna process avsevärt minska mängden vattenräkningen i slutet av månaden.

Allt du behöver göra är att ansluta rännorna till en cistern eller burk. Cisternen kan begravas eller inte. Å andra sidan, om den är begravd, är det nödvändigt att slutföra installationen med en pump. När det gäller en behållare är en modell med kran mer bekväm att använda.

Bli självförsörjande på vatten med regnvatten

Förutom utomhusbruk för vattning av växter och rengöring av bilen kan regnvatten användas i huset för driva toaletten och tvättmaskinen. Detta motsvarar cirka 30-50 % av vattenförbrukningen. Du bör veta att toalettspolningen är den enhet som förbrukar mest vatten i ett hem. Faktum är att vattnet som används i toaletterna står för 1/3 av vår förbrukning.

För denna typ av behov krävs en mer sofistikerad installation, eftersom vattnet måste filtreras före användning. Dessutom behövs ett genomsnittligt tak på cirka 50 m² för att kunna samla upp en tillräcklig mängd vatten. I installationen ingår en underjordisk cistern på cirka 5 m³, ett lövfilter, ett 20 mikron filter och en pump. Storleken på tanken måste vara tillräckligt stor för att undvika att bli torr. Den beräknas utifrån antalet personer som bor i huset. Du borde veta deten person förbrukar cirka 40 m³ vatten per år. Med ett tak på 100 m² och en cistern på 15 m³ kan alltså vattenbehovet för en familj på 4 täckas.

Här är några möjliga användningsområden för regnvatten i ett hem:

 • Ström toaletten

Att förse toaletterna med regnvatten kan spara upp till hälften av vattenförbrukningen i ett hus.

 • Trädgården

Regnvatten kan användas för att vattna grönsaksträdgårdar, blommor och gräsmattor.

 • Rengöring

Regnvatten kan användas för att rengöra bilen, terrassen, fönstren, kakel, etc. Det kan även användas till tvättmaskinen.

Fördelarna med att använda regnvatten i huset

Användningen av regnvatten i ett hus är ett tillvägagångssätt som är både ekonomiskt och ekologiskt. Det tillåter faktiskt att:

 • Minska vattenräkningen avsevärt: vattenräkningen för en familj på 4 är över 500 € per år. Denna mängd kan minskas med upp till 50 % genom användning av regnvatten.
 • Att bevara vattenresurserna: detta är särskilt nödvändigt i tider av torka när grundvattenytan är mycket låg.
 • Minska konsumtionen av hushållsprodukter: färskvatten främjar verkan av tvål och tvättmedel, till skillnad från hårt vatten. Dessutom är det inte längre nödvändigt att avkalka hushållsapparater och rör.
 • Bekämpning av översvämningar: Vid kraftiga regn minskar vattnet som samlas i cisternerna mängden vatten som släpps ut i naturen, vilket minskar risken för översvämningar.

Hur använder man regnvatten?

Regnvatten kan skördas för mata en pool. För att fylla en hel bassäng måste du samla en betydande volym vatten. Om detta inte är möjligt kan det uppsamlade regnvattnet alltid användas för att jämna ut poolvattnet efter betydande avdunstning under varmt väder eller efter övervintring.

Här är några andra möjliga användningsområden för regnvatten för att avsevärt sänka din vattenräkning i slutet av månaden. Den kan användas för:

 • Skölj gör-det-själv- eller trädgårdsredskap efter användning;
 • Rengör trädgårdsmöbler;
 • Tvätta terrassen;
 • Mata en fiskdamm;
 • Fyll ett akvarium.

Tips för att använda regnvatten i trädgården

Det är inte alltid nödvändigt att samla upp regnvatten i en stor reservoar. Det är fullt möjligt att göra detta med en enkel flaska. Det uppsamlade vattnet kommer att användas för att vattna växterna. Att göra detta :

 1. Skär botten av flaskan;
 2. Plantera flaskan i jorden med den smala delen nedåt.

Regnvattnet kommer att lagras i flaskan och kommer att dränera jorden långsamt. När jorden är tillräckligt fuktad kommer vattnet att sluta rinna. Detta tips är särskilt användbart under semestern, när det inte finns någon hemma för att vattna växterna. För mer effektivitet bör du plantera en flaska för varje planta.

För att undvika att använda flera flaskor samtidigt kan regnvatten samlas upp i en stor tank högt upp. Denna behållare är ansluten till dropprör för att vattna växterna långsamt. Tack vare detta trick är det inte längre nödvändigt att ta din vattenkanna och vattna växterna dagligen.