Hur ofta ska jag tvätta lakanen?

Fuktigheten tillförs av svett ger en gynnsam miljö för bakterier och kvalster. Det är därför viktigt att byta arken regelbundet för att undvika att de sprids. Du bör veta att dammkvalster livnär sig på död hud och är ansvariga för hälsoproblem som astma, allergier eller eksem.

När ska du byta lakan?

Hur ofta byter jag lakan?

Vissa människor byter sina lakan dagligen, men det behöver inte vara så att sova i en hälsosam miljö. I verkligheten beror frekvensen av att byta lakan på varje individs livsstil. Du ska veta att sängen "blir smutsig" speciellt under natten. Det är faktiskt under sömnen det död hud ligga på lakan, täcken och örngott. Så om en person duschar varje kväll före sänggåendet och somnar i sin pyjamas, behöver de inte byta lakan varje vecka. En gång varannan vecka mer än nog. Å andra sidan, för en person som är van att duscha på morgonen och som somnar helt naken, ett arkbyte varje vecka är väsentligt.

Det finns ingen anledning att vänta på dessa förseningar om kaffe har spillts på sängen. Idealet är att somna i en säng som luktar friskhet, inte lukten av svett. Alla kan byta blad efter sin uppskattning, dock utan att överskrida två veckor.

Andra punkter att veta

Det rekommenderas att använda dammkvalsterskydd för att skydda madrassen, täcken och örngott. De hindrar dammkvalster från att komma in i dem och det blir lättare att bli av med dem. Det rekommenderas också att byta örngott med lakan. Kudden kommer dock bara att rengöras en gång varannan eller var tredje månad. För att effektivt ta bort dammkvalster bör lakan och örngott tvättas i 60 ° C.

På sommaren är det lämpligt att byta lakan oftare på grund av svetten som är rikligare.

Förutom den obehagliga känslan av att somna i en smutsig miljö finns det hälsorisker om sängkläderna inte byts ut i tid: hosta, klåda i ögonen, nysningar, eksem ...