Hur man rengör en mjölkfläck: 12 effektiva tips

Oavsett om det är på grund av ett barns uppstötningar eller en skvätt mjölk, bör rengöring av en mjölkfläck göras snabbt. Detta hjälper faktiskt till att förhindra uppkomsten av gula spår, men särskilt lukter av kold mjölk. Beroende på det nedsmutsade underlaget är lösningarna olika.

Praktiska tips för att ta bort en mjölkfläck

Rengör en mjölkfläck från kläderna

För att ta bort en mjölkfläck från tyg eller kläder kan olika produkter användas. Före rengöring är det viktigt att kontrollera tygets sammansättning på etiketten.
 • Med vissa bikarbonat : denna produkt är idealisk för rengöring av olika material, särskilt naturlig päls. För att använda den, bara täck mjölkfläcken med en blandning av vatten och bakpulver, gnugga och skölj sedan.
 • Med70% alkohol: att rensa igen en gammal mjölkfläck på tyg, häll några droppar 70 ° alkohol på en trasa, gnugga sedan försiktigt tills fläcken försvinner helt.
 • Med citronvatten: För den som letar efter en ekologisk lösning rekommenderas användning av vatten med tillsatt citronsaft. För att ta bort en mjölkfläck med denna lösning, bör du blötlägga en trasa i den och sedan badda trasan. När fläcken har tagits bort ska den sköljas av snabbt.
 • Med vissa tandkräm : Innehåller blekningsmedel, tandkräm kan djupt ta bort en mjölkfläck. För att göra detta, applicera den på området som ska rengöras, gnugga lätt och skölj sedan med ljummet vatten med en droppe vinäger.

Ta bort en mjölkfläck från mattan

För att rengöra en mjölkfläck som just har spillts måste du strö över mattan med Sommières-jord som kommer att absorbera den feta delen av mjölken. Om fläcken har hunnit torka och blivit inbäddad i mattan måste du:
 1. Rengör det färgade området med en borste och varmt vatten;
 2. Förläng rengöringen bortom det färgade området för att undvika bildandet av en halo;
 3. Dutta ytan med en ren trasa eller absorberande papper.
Om fläcken kvarstår rekommenderas användning av en speciell mattfläckborttagningsmedel.

Rengör en mjölkfläck på en skinnsoffa

Nyckeln till att ta bort en färsk mjölkfläck från en lädersoffa är att suga upp överflödig vätska med en absorberande papper. Fukta sedan en trasa med ammoniakvatten och dutta försiktigt bort smutsen. Användningen av rengöringsmjölk på en trasa är ett annat alternativ för att rengöra en mjölkfläck på läder.

Ta bort en mjölkfläck från betong

För att ta bort en mjölkfläck från betong måste du förbereda en blandning av varmt vatten och skurpulver, gnugga sedan området som ska rengöras med detta preparat. Ett annat alternativ är att blandableka och svart tvål, applicera sedan denna blandning på fläcken. Gnugga sedan med en borste och skölj sedan.

Rengör en mjölkfläck från kakel

Enkelt, rengöring en mjölkfläck på kakel består av blöt en mopp med varmt vatten och tvål, gnugga sedan den färgade delen. Fläcken försvinner helt efter sköljning. I händelse av att denna lösning visar sig vara ineffektiv för att ta bort fläcken, måste den gnuggas med sodaaska blandas med vatten.

Ta bort en mjölkfläck från tapeter

För att undvika att skada den relativt ömtåliga tapeten, rengör mjölkfläcken genom att gnugga den försiktigt med en mjuk trasa fuktad med ammoniak. Är det en tapet som inte går att tvätta är det bara att gnugga fläcken med brödsmula.

Rengör en mjölkfläck på ett trägolv

I händelse av att mjölk har spillts på ett trägolv och lämnat ett fult märke, måste du:
 1. Blöt lätt med Marseilles tvål och applicera den på fläcken för att bilda en skorpa på den;
 2. Låt verka i några minuter;
 3. Emulgera tvålskorpan med vatten;
 4. Skölj.
Andra lösningar rekommenderas för specifika träslag. För att rengöra en mjölkfläck från vaxat eller målat trä, blöt fläcken med ljummet vatten, torka torrt och gnugga sedan försiktigt med en mjuk trasa indränkt i trärengöringsmedel. Om fläcken har bildats på vitt trä, dutta området med en bomullstuss indränkt i ljummet vatten, torka av med hushållspapper och spraya sedan med en rengöringsprodukt. Om golvet är av teak är det bara att fukta fläcken med en svamp och dutta med en trasa indränkt i teakolja.

Ta bort en mjölkfläck från granit

För att ta bort en mjölkfläck från granit bör det vara det rengör med varmt vatten och svart tvål. Sköljning sker med rent vatten.

Rengör en mjölkfläck på marmor

Om mjölkfläcken har bildats på en marmorbaksida bör rengöringen följa följande steg:
 1. Blötlägg en trasa med några droppar blekmedel och dutta försiktigt fläcken;
 2. Tvätta det färgade området med flytande svart tvål och en svamp;
 3. Skölj.

Ta bort en mjölkfläck från naturliga fibrer

I händelse av att mjölk har spillts på ett naturfibergolv (jute, kokosfibrer, sjögräs etc.) räcker det att gnugga området som ska rengöras med en trasa indränkt i varmt vatten. Om spår kvarstår, spraya torrt fläckborttagningsmedel på beläggningen.

Rengör en mjölkfläck från tegel eller terrakotta

För att ta bort en mjölkfläck från terrakotta eller tegel måste du:
 1. Applicera en blandning av blekmedel och svart tvål på fläcken;
 2. Gnid försiktigt med en borste;
 3. Skölj det färgade området.

Ta bort en mjölkfläck från en slät beläggning

Det finns inget enklare än att rengöra en mjölkfläck på en slät yta som glas, lergods, plast, porslin eller till och med keramik! Allt du behöver göra är att rengöra det drabbade området med en bomullstuss indränkt i tvålvatten och skölj sedan.