Hur städar man hemmet?

Att bestämma sig för att städa bort ditt hus gör att du kan rensa ditt sinne och frigöra ditt sinne. Faktum är att en överbelastad miljö främjar stress, medan ett optimerat utrymme bidrar till ett mer organiserat och lugnt liv. Men hur klarar du utmaningen med att rensa? Här är 3 praktiska tips för att rensa och städa ditt hus i konstens regler.

Rensa ditt hus

Klassificera fall i 4 kategorier

Grundprincipen för decluttering är sortering. För att få utrymme i huset måste det faktiskt först frigöras.

För att göra detta är det nödvändigt att definiera urvalskriterier. Vilka saker ska man ta bort och vilka ska man lägga i skåpet? Enligt japanskan Marie Kondo är svaret enkelt: det är nödvändigt att bli av med allt som inte gör dig lycklig.

Så, mer konkret, hur ska man gå vidare? Det första steget är att hitta fyra lådor.

 • Den första är för skadade eller trasiga saker som inte längre fungerar och som är säkra att slänga;
 • Den andra kommer att rymma föremål som fortfarande är i gott skick, men som inte har använts på flera år. Det kan till exempel vara gamla kläder, skor, dekorativa tillbehör eller till och med elektronisk utrustning;
 • Objekt som fortfarande fungerar kommer att placeras i den tredje rutan;
 • Slutligen är den fjärde lådan ofta lättast att fylla, men svårast att tömma. Detta är för affärer som är viktiga för ditt hjärta, men som ändå är onödiga på en daglig basis. Vanligtvis är en andra sorteringsfas nödvändig för denna låda.

För att reda ut huset måste man framför allt våga separera saker. Tänk på att det här inte är en vanlig städning utan en sortering för att frigöra utrymme maximalt.

Det är upp till var och en att se om kartongerna kommer att slängas eller ges bort. Uppenbarligen förblir det andra alternativet idealiskt för dem som förespråkar miljöansvar.

Gå vidare bit för bit

För en total sanering av huset är det lämpligt att arbeta steg för steg.

 1. Sovrummet: börja sortera med de mest trånga hörnen av rummet. Töm klädkammaren, rota i varje skrymsle i garderoben, ta bort allt som ligger på nattduksbordet och under sängen. Ha bara det nödvändigaste i sovrummet, från antalet lakan till de små prydnadssakerna. Den ultimata viloplatsen, detta rum bör vara det minst trångt i huset.
 2. Kontoret: på kontoret är det nödvändigt att sikta på det mesta minimalistisk möjlig. Töm "röra lådan" ofta samlar allt som ligger runt huset. Sortera böcker, papper och diverse tillbehör. Målet är att bara lämna en dator på skrivbordet.
 3. Köket: ett av de mest trånga rummen i huset, köket förtjänar särskild uppmärksamhet när det kommer till sanering. Börja med att sortera maten i skafferiet och i kylen. Klassificera redskap och bli av med föremål som är oanvändbara. Principen är att sortera efter användningsprioritet.
 4. Matsalen: matsalen måste också vara funktionell. För att göra detta, eliminera allt som kommer i vägen runt bordet. Ta bort påträngande dekorativa tillbehör och håll dig själv till ett minimum. Ett bord och stolar är mer än tillräckligt för att njuta av dina måltider.
 5. Vardagsrummet: brukade ta emot gäster, vardagsrummet är ofta det bäst inredda rummet i huset. Om man vill försköna det för mycket är risken att det blir rörigt i rummet inte långt. För att lätta upp atmosfären i vardagsrummet är det möjligt att bli av med överflödiga dekorativa element och sedan rensa bort alla saker som inte hör hemma där, som pappersarbete, kläder, leksaker ...
 6. Badrummet: tomma schampoflaskor, aldrig använda parfymer, högar med extra handdukar... En massa onödiga saker skräpar badrummet. För att få ett rent badrum bör dessa onödiga föremål elimineras. Ingen behöver 5 schampon eller 5 typer av tvål varje morgon. Det väsentliga räcker. Resten går, antingen i skåpet för framtida bruk, eller i lådorna för att ge bort.
 7. Förrådet: tänk slutligen på att förrådet och soporna kan ha väldigt olika funktioner. Därmed ska även sakerna i förrådet sorteras som för alla andra rum. Tänk alltid på användbarheten av föremålen i vardagen vid sortering.

Organisera lagring

Efter den stora sorteringen kommer lagringsstadiet automatiskt. Huset kommer faktiskt aldrig att bli stökigt utan en effektivt organisationssystem.

 • Ta bort "catch-all"-platser

En stol fylld med kläder, en rörig låda eller till och med en överfull garderob ... Det finns ingen brist på "tote" platser i huset. Tyvärr, även efter sortering, kan denna typ av hörn fortfarande dyka upp igen. Tricket för att eliminera det är att helt ändra vanorna. Det är nödvändigt återta utrymmet genom att installera en dedikerad förvaringslåda eller korg. Förvara dock endast relevanta föremål där.

 • Sortera efter kategori

För att upprätthålla ordningen i huset, inget bättre än exakt förvaring. Därför är det nödvändigt att definiera några för varje kategori av objekt. Sängkläder, elektroniska tillbehör, skor, leksaker, varma kläder, hattar, bälten, underkläder, mediciner, kosmetika, smycken, pappersarbete, böcker ... Allt måste ha sin plats och vi måste lära oss att respektera det på samma gång. -dag.

 • Använd lådor

Ett mycket praktiskt tips är att använda lådor för förvaring. Dessutom rekommenderar förvaringsspecialisten Marie Kondo särskilt denna metod. Enligt henne tillåter lådorna en bättre utrymmesbesparing och en optimerad organisation. Han är mycket sidläs lätt att hitta saker i redan kategoriserade lådor. Som en bonus lämnar lådorna inget att spilla över för att behålla en snygg design. Det är såklart upp till var och en att göra i ordning insidan av sina lådor. Dessa kan rymma praktiskt taget alla kategorier av objekt.

 • Anta en daglig lagringsritual

Slutligen räcker det inte med en enda lagringsoperation för permanent rensning. För att behålla en snygg design och ventilerat inuti är det nödvändigt att anta goda dagliga vanor. Lär dig att förvara efter varje användning. Upprätta också en viss regel för nya inköp. Ett föremål som kommer in måste få ett annat att komma ut. Inte tillräckligt med plats för nycker, utan bara för det väsentliga!