Hur rengör och underhåller du din sänggavel?

Sänggaveln i mitten av sovrummet kräver speciellt underhåll, inte bara för dess estetiska sida, utan också för dess komfort och hygien. Denna stoppade eller icke-klädda möbel kan också vara gjord av läder, tyg eller trä. Dess underhåll varierar beroende på tyget eller materialet som den är gjord av. Alla råd om effektiva rengöringstekniker för sänggavel.

Rengör och underhåll din sänggavel

Rengör en sänggavel i läder

Ett ädelt material, äkta läder kommer till ett högt pris. Detta material är mycket populärt eftersom det ger stil och elegans och är känt för sin hållbarhet. Dess egenskaper fritar den inte från underhåll. Särskilt känsligt, läder stöder inte aggressiva kemikalier. Om personen använder en rengöringsprodukt rekommenderas det inte att applicera lösningen direkt på beläggningen. Föredrar hellre en applikation med en trasa. Stegen är som följer:

 1. Applicera tvättprodukten på en trasa;
 2. För en trasa över fläcken utan att gnugga till attackera inte lädret ;
 3. Du bör inte heller applicera för mycket, eftersom lädret inte tål fukt.

Om fläckarna kvarstår krävs en noggrannare rengöring. Observera att denna teknik endast rekommenderas om det är en fläck som inte är fet.

 1. Applicera några droppar rengöringsmjölk eller till och med babyrengöringsmjölk på bomull;
 2. Gnugga försiktigt tyget i cirkulära rörelser med bomullen;
 3. Häll i vit vinäger att främja penetration av mjölk;
 4. Avsluta rengöringen genom att applicera en fuktkräm.

För fet smuts är det inte lösningen att använda tvål och vatten. Dessa produkter är inte effektiva. Å andra sidan gör babytalkpulver och Sommières jord mirakel.

 1. Ta Sommières jord eller talk och pudra sänggaveln;
 2. Låt verka i några timmar;
 3. Ta bort puderrester med en mjuk borste.

Om resultatet efter en första applicering inte är tillfredsställande, är det lämpligt att starta appliceringen igen. Det är också möjligt att varva de två produkterna för mer effektivitet.

Rengöring av en sänggavel i tyg

Även om det är enkelt att rengöra en sänggavel med ett avtagbart lock, blir operationen lite mer komplicerad när locket fästs på backsplashen.

 1. Kombinera ammoniak, diskmedel och en kopp ljummet vatten i en behållare för att lösa upp produkterna;
 2. Ta en ren trasa, gärna vit, och sänk ner den i preparatet.

Observera att denna formel inte är lämplig för vissa typer av tyg. Därför, innan du applicerar det på hela möbeln, är det mer försiktigt att testa i förväg på en liten del. Om den vita tvätten är impregnerad med tygets färg, stoppa operationen och välj en kemtvätt. Annars kan städningen återupptas.

 1. För att förhindra halos, torka av hela ytan på backsplashen med trasan. Även om det finns en fläck bör applikationen inte begränsas till det röriga märket.
 2. Efter att ha skrubbat med trasan, ta en annan tvättlapp och blöt den med ljummet vatten.
 3. Vrid ur och skölj sänggaveln med handsken.
 4. Använd en hårtork för att påskynda torkningen av möblerna. Enheten måste ställas in på kall luft eller varmluft. Observera att för varm luft kan försämra materialet.

Kemtvätt är nödvändigt när tyget är ömtåligt. Detta kan göras när alla nödvändiga produkter finns i skåpet. Då finns det ingen anledning att gå och köpa ammoniak i snabbköpet.

 1. Blanda i lika stora mängder med en matsked talk, bakpulver och Sommières land ;
 2. Sprid och massera försiktigt preparatet på ytan, insistera på de färgade delarna;
 3. Låt verka i några timmar;
 4. Ta bort resten med en mjuk borste.

Underhålla en sänggavel i trä

Trä är ett material som passar bra med olika stilar. Modernt, lantligt, skandinaviskt eller exotiskt ..., detta ädla material kan pryda vilken typ av interiör som helst. Hur tar man hand om det?

Målat trä

Den produkt som rekommenderas för underhåll av målat trä varierar beroende på graden av smutsighet i sängkläderna. För regelbundet underhåll, utan fläckar eller betydande smuts, räcker det att rengöra hela ytan med Diskmedel, en svamp och ljummet vatten. Efter polering, skölj svampen i rent vatten och torka av produkterna från träet.

I fall attuppgift, doppa en ren trasa i ljummet vatten, tillsätt några dropparammoniak. Rengör försiktigt den drabbade delen.

De kristallersoda är en annan mycket effektiv lösning för att bli av med smuts. Det rekommenderas dock bara när sänggaveln är riktigt smutsig. Faktum är att regelbunden användning av denna produkt kan leda till träblekning. För att förbereda det:

 1. Blanda 1 tesked kristaller i 1 liter varmt vatten;
 2. Blötlägg en trasa i lösningen och rengör skåpet;
 3. Skölj med en svamp och rent vatten.

Vid kallt väder rekommenderas att påskynda torkningen av träet, med en torr trasa eller trasa. På sommaren är det dock bara att öppna fönstret eller utsätta sänghuvudet för solen.

Lackat trä

Denna typ av trä kräver inget speciellt underhåll. Städning med en våt svamp räcker för att behålla den. Passera sedan med en mikrofiberduk för att torka den.

Vaxat trä

Detta material är också lätt att underhålla. Oavsett om sänggaveln i vaxad trä har förvaring eller inte, förblir rengöringen densamma:

 1. Tillsätt några droppar 'terpentin eterisk olja ;
 2. Gnid preparatet på träet med en svamp.

Förutom rengöring hjälper denna essens till att späda ut de lager av vax som med tiden har täppt till träet.

Vad ska man göra vid dålig lukt på sänggaveln?

Dåliga lukter är irriterande redan i normala tider. De är ännu mer obehagliga när de tränger igenom sänggaveln. I allmänhet beror de på vattenretention. För att eliminera dem rekommenderas det atttorka möblerna med en hårtork efter varje tvätt. För att bevara kvaliteten på materialet, välj det "ljumma" läget.

Du kan också torka deodorisera tyget. I det här fallet, fortsätt enligt följande:

 1. Ta talk och bikarbonat i lika stora mängder;
 2. Blanda och applicera på ytan, gnugga försiktigt;
 3. Låt verka i 12 timmar för bättre resultat;
 4. Ta bort det som är kvar med en dammsugare.