Hur rengör man sin terrass ordentligt?

Utsatt för vädrets nyckfullhet utsätts terrassen för olika former av yttre angrepp som frost, lövskräp, regn etc. Beläggningen förlorar sin estetiska dragningskraft och kan till och med ändras i avsaknad av underhåll. Det är därför viktigt att regelbundet rengöra detta bostadsutrymme, var noga med att respektera rengöringsförhållandena för varje beläggning.

Praktiska råd för rengöring av altanen

Viktiga punkter att veta om att städa uteplatsen

Användningen av högtryckstvätt är en bra idé, men bara i undantagsfall. Detta tvättsystem är faktiskt ett viktigt alternativ för att spara tid. Å andra sidan är dess inverkan på terrassens beläggning betydande. Som en påminnelse avger enheten en kraftfull vattenstråle som snabbt rensar igen smuts. Den har ingen hastighetsregulator som tillåter justering av effektnivån vilket lätt försämrar beläggningen. För fallet med golvplattorlederna blir till exempel genomsläppliga. Stengolvens tätskikt försämras och de små spåren i murade golv går sönder. Högtryckstvätt rekommenderas därför sällan för att bevara såväl material som giftiga kemikaliers livslängd. Helst fokusera på ekologiska rengöringsmedel. De är faktiskt utmärkta sätt att skydda närliggande växter samtidigt som beläggningarnas tillstånd bevaras.

För att ta bort feta fläckar som finns kvar efter föregående sommarsäsongs grilldagar räcker det att strö ut flera lager av Sommières land. Detta lerpulver har utmärkta fläckborttagningsegenskaper som enkelt tar bort fet smuts som avsatts på terrassen. Av Vit ande eller någraterpentin kan också göra susen.

Vid städning kan det vara svårt att nå fogarna mellan sten, kakel eller stenbeläggningar.

  1. För att göra detta, blanda vinäger och citron visar sig vara en bra idé. Det är bara att polera fogarna med en styv borste impregnerad med lösningen.
  2. Det går även bra att sprida bikarbonat på porösa områden, borsta sedan med ljummet vatten.

När det gäller rengöringsfrekvensen räcker det med 2 tvättar per år (i slutet av hösten och vintern). Således är terrassen redo att välkomna soliga dagar och lider inte för mycket av effekterna av dåligt väder.

Förbered dig på att städa uteplatsen

Den varma årstiden kommer, vintern har lagt ner döda löv och frost på altanen. För att ge ett ansiktslyft till det här vardagsrummet är det viktigt att genomföra en storstädning. Denna syssla kräver dock förberedelser, både för verktygen som ska användas, men speciellt på ytan som ska rengöras. När det kommer till utrustning är det viktigt att få en stålborste som är mer effektiv än en vanlig kvast. Å andra sidan måste ytan som ska rengöras vara ren och ren. Här är stegen för att göra det:

  1. Fäll ner trädgårdsmöblerna och ställ undan dem;
  2. Ta bort damm från ytan med en kvast;
  3. Ta bort allt skräp (avfall, döda lövrester, fågelspillning etc.);
  4. Ta bort mossa och växtlighet som växer på terrassens leder.

Rensa en kaklad terrass

Kakel är en lättskött beläggning som är resistent mot dåligt väder. Det är därför den klär de flesta terrasser. För att rengöra den är det möjligt att använda kemiska rengöringsmedel. Men den ekologiska produkter föredras för sina miljövänliga egenskaper.

  • För ett mindre förorenat klinkergolv räcker blandningen av 1 liter vatten + svart tvål + en kopp bakpulver för att återställa glansen till beläggningen. För att göra detta är det nödvändigt att utrusta dig själv med en push-kvast. Följ med vinägervattensköljningen (ett glas vinäger till en liter vatten) för att förhindra mögeltillväxt.
  • För smutsiga plattor är det bäst att använda blandningen av hälften bakpulver / hälften vatten. Borsta ytan noggrant med denna pastaformiga lösning, alltid med en kvast. Optimera rengöringen genom att skölja med rent vatten.
Kakelfogar kräver däremot rengöring med vinäger eller bikarbonat av vatten. Ekologiska produkter är att föredra för att skydda dem från repor.

Polera en terrass i sten och betong

Oavsett om täckningen av terrassen är gjord av natursten eller gjord sten, är det nödvändigt att underhålla det regelbundet. Även om sten är ett lättskött och robust material, gynnar bristen på rengöring försämringen av materialet. Det är därför viktigt att regelbundet och korrekt avlägsna smuts och alla spår av fukt. Stenbeläggningen skuras vid normal temperatur (inte för hög eller för låg). I själva verket kan eldig värme förändra effektiviteten hos produkten som ska användas och lämna märken på terrassen. Dessutom är det lämpligt att använd inte blekmedel. På grund av dess grundläggande pH-värde skulle det gnugga av stenen.

Här är rengöringsstegen att följa för en stenterrass:

  • För ett mindre igensatt golv: blandningen avvatten och bakpulver är effektivt. Skölj sedan med kallt vatten. Det är lämpligt att strö ett bakpulver för att förhindra återväxt av ogräs mellan stenarna. Bland de effektiva tvättmedlen, en blandning av en matsked av svart tvål och 2 liter vatten är att föredra. Stenarna kommer att återfå sin ursprungliga glans tack vare borstning med en kvast.
  • För kraftigt smutsig jord, blanda en kopp med sodaaskaoch en liter vatten. Tillsätt dosen vid behov. Pensla bara kraftigt sten uteplatsen med lösningen. Rengör inte utan skyddshandskar, eftersom sodakristaller kan irritera huden.

Rengöringsprodukterna är desamma för betong uteplatsen. Det är dock viktigt att skölja ordentligt med kallt vatten efter skrubbning för att få bort produktrester.

Tvätta en tegel uteplats ordentligt

För att föryngra terrassen täckt med smutsiga tegelstenar, är det lämpligt att rengöra den med en blandning av vatten, svart tvål och bakpulver. För kraftig nedsmutsning är lösningen baserad på natriumhydroxidkristaller att föredra. Det är dock viktigt att skölja ordentligt med vatten innan moppning.

Rengör ett trädäck

Trots den optimala behandlingen som utförs på träet är detta material känsligt för dåligt väder, särskilt fukt. Det samlar alltså skum och förlorar sin skyddande färg. Idealet är att uppnå rengöring av trädäcket varje månad för att förlänga dess livslängd. För lätta träslag är en blandning av varmt vatten och tvålpulver den idealiska lösningen. För teak, använd alltid svart tvål med tillsats av varmt vatten.