Hur man odlar aromatiska örter hemma?

Odla aromatiska örter i ditt kök! Här är ett trevligt sätt att ha användbara ingredienser nära till hands. Det är också ett sätt att spara pengar och laga mat med färska örter året runt. Här är några tips för att odla aromatiska örter hemma.

Hur odlar man aromater inomhus?

Materialet som behövs för att odla aromatiska örter

Det är väldigt lätt att odla aromatiska örter hemma. Rätt utrustning måste dock användas för att säkerställa framgången för denna typ av kultur. Det är nödvändigt att använda tillräckligt med krukor eller planteringskärl djup för att främja rotbildning av växter. Krukorna ska vara ca 15 cm djupa.

Det är också viktigt att komma ihåg att ha tillräckligt med utrymme för plantorna så att de kan blomstra ordentligt. Dessa kan placeras var som helst så länge det räcker ljus. Växter bör få cirka 6 till 8 timmars solljus per dag.

Hur odlar man växter?

Det räcker att skaffa plantorna i specialbutikerna och följa anvisningarna på förpackningarna. Det är också möjligt att återvinna rötterna från vissa växter som gräslök, persilja, basilika eller mynta. Efter att ha köpt färska örter, behåll sina rötter eftersom de fortfarande kan växa tillbaka. Så här gör du:

  1. Placera växternas rötter i ett glas vatten i 24 timmar;
  2. Nästa dag, plantera rötterna i en kruka fylld med jord och gödningsmedel;
  3. Vattna växterna dagligen utan att översvämma dem.

Örter som persilja, gräslök eller till och med mynta föredrar skuggiga platser. Direkt solljus kan bränna dem. Däremot föredrar timjan en solig plats. Dessutom bör det inte vattnas varje dag. Att vattna en gång varannan dag är mer än tillräckligt. Var dessutom noga med att inte vattna den med mycket vatten, eftersom dess rötter inte tål för mycket fukt.

Undvik att klippa för kort vid skörd, eftersom plantan kanske inte längre växer ut igen. För att säkerställa förgrening, ta endast bort de övre bladen.