Hur organiserar du din skoskåp?

Utspridda över hela huset kan skor vara en enda röra, särskilt i små utrymmen. Det räcker trots allt inte att ha en stor skoskåp i huset för att de ska förvaras ordentligt. För att lagringen ska vara effektiv måste du följa några regler. Några praktiska tips för att organisera en skoskåp.

Städa i din skoskåp

Grundläggande regler för förvaring av skor

För att bevara skornas läder och ge dem en längre livslängd är det nödvändigt att respektera specifika lagringsregler:

 • Undvik att stapla skor för att förhindra att de krossar eller repar hälarna och öglorna.
 • Lämna utrymme för varje sko för att undvika att skada eller deformera dem. Om möjligt är det lämpligt att utöka lagringsutrymmena. För att göra detta, tillhandahåll en möbel vid ingången för att lagra de mest slitna skorna och en hylla eller ett skåp i omklädningsrummet för resten.
 • Skor ska det också vara rengöras innan den ställs undan. Förvara aldrig leriga, fläckiga eller blöta skor, eftersom jorden blir svårare att rengöra.
 • Det rekommenderas också att bevara skorna skyddad från luft och ljus, speciellt när de inte bärs ofta. Därför rekommenderas det inte att hålla paren utanför säsong i garaget eller källaren. Det är ännu bättre att lägga dem i lådor.

Förvara skor i lådor

De byrå har fördelen att ta liten plats och förbättra rummet där de är placerade. Som ett resultat anpassar dessa möbler sig perfekt till olika platser, även i korridoren. En byrå är också bra för förvaring av skor, speciellt för personer som inte har många av dem. Ändå finns det några kriterier att ta hänsyn till för att organisationen ska vara harmonisk.

 • För val av möbel är det väsentligt attbedöma lådornas kapacitet. Det är också lämpligt att välja en ganska stor modell, som kan hålla mer än fem par. Det är också nödvändigt att kontrollera djupet så att det passar storleken på skorna.
 • Vissa skor kräver särskild vård när de förvaras i lådor. Dessa är pumps och klackade sandaler, stövlar, ankelboots och höga skor. För att förvara dem i en låda måste du skjuta dem i sidled (med risk för att de tar för mycket plats).

Förvara skor i en hylla

Hyllorna är skoförvaring par excellence. De har kvaliteten att anpassa sig till alla tillgängliga utrymmen och utgör praktisk förvaring. För ett optimalt system är det lämpligt att välja hyllor grunt och tillräckligt bred. På så sätt kommer alla skorna att synas. Faktum är att om de är anordnade framför varandra, kommer de som ligger framför aldrig att bäras och riskera att försämras på plats.

Att vara öppen förvaring måste hyllor vara placeras på platser med liten exponering för solen och diskret. Solens strålar riskerar faktiskt missfärga lädret och synen av skor staplade i ett hektiskt rum kan förstöra dess dekoration. Dessutom, i reglerna för Feng Shui, rekommenderas det inte att placera skoskåp vid ingången.

Flera möbler kan göras om till skoförvaring och förbättra ordningen i ett rum. Alltså horisontella bokhyllor CD- eller DVD-hyllor är idealiska för förvaring av skor. De hyllor är också en effektiv lösning för att dra nytta av mindre använda utrymmen som hörnet på väggarna. Du kan också skapa hyllor själv med hjälp av brädor, några fästen och skruvar. Dessutom har vinlådor kan staplas för att skapa skoställ.

Utnyttja skrymslen och vråren

Tyvärr har inte alla hus en stor klädkammare och inte stora skoskåp. Det är därför nödvändigt att visa påhittighet för optimera utrymmet och hitta plats att förvara ett par skor som ligger runt. Som tur är kan alla skrymslen och vrår utnyttjas för att skapa ett förvaringsutrymme för skor. Layoutmöjligheterna är oändliga.

 • Från hyllor kan installeras ovanför halldörren. Fäst bara träklossar med skruvar och placera skorna en efter en. Försiktighet bör dock iakttas för att undvika att överbelasta hyllorna för att förhindra att enheten kollapsar.
 • Väggarnas hörn är också lämplig för layout avV-formade hyllor. För att göra detta måste du skära bitar av brädor i samma storlek som skorna och sedan skruva fast dem på väggen, hålla en 60° lutning. Hyllorna är anpassningsbara efter din smak tack vare det breda utbudet av färger, sprayer och klistermärken på marknaden.
 • Det går även att glida papperskorgar på hjul under sängen.
 • Trätrappan är också användbar. Faktum är att steg kan vara förvandlas till lådor för att rymma flera par skor, och även kläder som används sällan. Eftersom det är en ganska komplex operation måste omvandlingen av stegen utföras av en professionell snickare.
 • Dekorativt och originellt, pvc rör stora diametrar som återvinns från avskärningar kan också användas som skoförvaring. På så sätt kommer skorna att få sitt individuella utrymme.
 • Väggar i sovrummet eller badrummet är ett annat idealiskt förvaringsutrymme för skor. Allt du behöver göra är att göra några justeringar genom att installera elastiska remmar, från taklister eller ens klädkrokar att hänga dem.
 • Från pallar fäst vid foten av en vägg både stärka dess struktur och rymma några par skor, och även skönhetsprodukter.
 • En enkel bit trådnät kan även användas som skoförvaring. Fast i ett hörn av sovrummet kan den användas för att hänga upp höga klackar.
 • Enkel vågar och några brädor förvandlas lätt till förvaring. Design och original, de tillåter att skapa en stabil struktur som kommer att rymma skorna.
 • Angående lågsäsong skor (stövlar på sommaren), de ska hängas i garderoben med hjälp av galgar. Därför kommer de inte att skadas och tar inte upp mycket utrymme.
 • Slutligen, för att förhindra att skor hopar sig på baksidan av garderoben, är det lämpligt att placera dem teleskopiska gardinstänger längst ner i garderoben för att strukturera förvaringen och placera skorna en efter en.

Goda vanor att ta till sig

För att ha ett välorganiserat hus och garderob är det nödvändigt att införa regler för självdisciplin. Vänj dig vid bli av med det som inte längre är användbart är det bästa sättet att spara garderobsutrymme och organisera det bättre. Sortering är faktiskt ett viktigt steg i lagringen. För att göra detta är det nödvändigt att skapa högar för att klassificera skorna som ska ge, de som ska behållas och de som ska slängas. Separera sedan från de par som inte längre är användbara.

Genom att tillämpa dessa tips blir garderoben mindre rörig och skorna bättre organiserade. Dessutom behåll reflexen av ta på dig skorna igen efter varje användning.