Hur och varför använder man eteriska oljor i trädgården?

Medan eteriska oljor ofta används för att bota sjukdomar, är de lika fördelaktiga i trädgården. Deras olika egenskaper gör det möjligt att förebygga och behandla vissa åkommor som påverkar växter. De är också effektiva för att bekämpa insekter. Zooma på dygderna och recepten för användning av dessa extrakt.

Hur man använder eteriska oljor i trädgården

Eteriska oljor för att behandla växtsjukdomar

Eteriska oljor kan bekämpa vissa sjukdomar kryptogamiskt och bakteriell som påverkar växter. Detta förklaras av de aktiva komponenterna de innehåller. Flavonoider verkar särskilt på svampar genom att bromsa deras utveckling. Syror, å sin sida, stimulerar immuniteten hos växter och stärker deras försvar mot sjukdomar. Dessa exceptionella essenser är således effektiva, inte bara för att förhindra attacker av parasiter, utan också för att behandla redan förekommande infektioner.

 • DE'vild oregano eterisk olja används mot mögel, den monilios, den sårskorpa, eller den sotig mögel. Det förknippas ibland med andra eteriska oljor som har samma egenskaper som t.exbergssmakolja verkar även på mögel och persika blister.
 • Dunmögel kan också behandlas medeterisk olja av citron, söt apelsin, kryddnejlika, salvia, eller medtea tree eterisk olja.
 • DE'vitlök eterisk olja är mest populärt för behandling av mjöldagg.
 • DE'renfana eterisk olja används främst mot rost.

För att optimera den svampdödande effekten av eteriska oljor är det möjligt att kombinera flera extrakt, förutsatt att deras egenskaper kompletterar varandra.

Eteriska oljor för att stöta bort skadedjur och insekter

Vissa eteriska oljor används i trädgården som repellerande medel. Deras aktiva komponenter förhindrar invasioner av parasiter och insekter och undviker därmed deras spridning i grönsaksträdgården. Estrar är särskilt effektiva för skrämma bort skadedjur. Parasiter som dammkvalster och nematoder stöder inte heller laktoner, som förhindrar deras utveckling i växter.

 • De eteriska oljor från vitlök och kryddnejlika är de mest använda som repellerande medel. De är mycket effektiva för att stöta bort insekter och parasiter, både i en liten trädgård såväl som i trädodling eller i större handelsträdgårdsskötsel. Verkningarna av dessa essenser är breda, till skillnad från vissa eteriska oljor som riktar sig mot skadedjur eller insekter i synnerhet.
 • DE'enbär eterisk olja används speciellt för att skrämma bort kodling nattfjäril. Dess verkan utnyttjas främst i fruktträdgårdar.

Eteriska oljor för att utrota insekter

Vid ett insektsangrepp kan även eteriska oljor komma till trädgårdens undsättning. Vissa essenser har höga insekticida egenskaper. Att veta :

 • DE'vitlök eterisk olja som, förutom att vara ett allmänt insektsmedel, även kan eliminera myror, bladlöss, samt avlövande larver.
 • DE'bigarade petit grain eterisk olja används mot bladlöss och mjöllöss.
 • DE'ros geranium eterisk olja att effektivt utrota Coloradobagge, den vita flugor, men också bladlöss, den larver och den mjöllöss.
 • DE'grapefrukt eterisk olja agerar på Coloradobagge.
 • DE'pepparmynta eterisk olja som främst används för att eliminera bladlöss och den avlövslarver.

Eteriska oljor för att åtfölja växter

För att optimera växttillväxt kan eteriska oljor också spela rollen som sällskapsväxter. Istället för att kombinera grödor i trädgården räcker det att spraya växterna med eterisk olja för att hjälpa dem att utvecklas bättre. Vissa arter bekämpar insekter samtidigt och förhindrar sjukdomar som kan störa växternas korrekta utveckling. Var dock noga med att välja extrakten väl, eftersom alla komponenter i eteriska oljor inte nödvändigtvis motsvarar alla växter.

 • DE'timjan eterisk olja passar idealiskt till sorter av kål som broccoli, blomkål och kål.
 • DE'basilika eterisk olja fungerar som ett sällskap till potatis, sparris, tomater, men även broccoli.
 • DE'bergssmakande eterisk olja kan öka tillväxten av majs, bönor och lök.
 • DE'salvia eterisk olja används för korrekt utveckling av gurkor, morötter, kål, såväl som potatis.
 • Och för rosor i synnerhetvitlök eterisk olja är effektivt för att stimulera deras doft och kraft.

Grundreceptet för att använda eteriska oljor i trädgården

Eteriska oljor används inte på ett rått utan utspätt sätt, för att pulveriseras efteråt. Det måste finnas ett grundrecept för all användning i trädgården. I stället för att vara fördelaktigt för dem kan en överdos av oljeextrakt tvärtom påverka växternas goda tillväxt negativt. Så i allmänhet, 20 droppar eterisk olja motsvarar 1 liter vatten. Helst föredrartidigare filtrerat regnvatten och vid rumstemperatur för att respektera växternas naturliga miljö. Men eftersom eteriska oljor inte är lösliga i vatten, är en annan ingrediens obligatorisk: a tensid.

Här är stegen att följa för att förbereda receptet:

 1. Börja med att slå basen. Kombinera de 20 dropparna eteriska oljor med en klick svart tvål eller några droppar diskmedel. Blanda allt i ett glas vatten eller lite vegetabilisk olja. Emulgera väl och ställ åt sidan.
 2. Förbereda lermjölk genom att hälla en tesked grön eller vit lera i 1 liter vatten. Blanda väl. Mjölklera är avgörande för att behandlingen med eterisk olja ska hålla. Faktum är att dessa växtessenser är mycket flyktiga och tas lätt bort efter besprutning. Lermjölken förbättrar deras vidhäftning och förlänger därmed deras verkan.
 3. Blanda allt och spraya produkten på bladen på de berörda växterna. Operationen görs vanligtvis två gånger i veckan, med en veckas mellanrum. Se till att kolla vädret innan du sprejar. Det bör undvikas främst på regniga dagar.

Recept för att bli av med skadedjur i trädgården

Här är exempel på recept att förbereda med eterisk olja för att bekämpa insekter:

 • Mot larver

Häll 4 droppar av Diskmedel i 20 droppar eterisk olja peppar mynta. Blanda och lägg allt i ett glas vatten. Tillsätt 1 liter lermjölk, blanda och spraya.

 • Mot bladlöss

Blanda 4 droppar pepparmynta eterisk olja med 10 dropparbordsolja. Späd i 100 ml vatten. Emulgera väl och spraya. Denna förberedelse är mycket effektiv på rosor.

 • Mot mögel

Häll i 5 ml avvild oregano eterisk olja i 10 droppar diskmedel. Blanda väl och tillsätt 5 ml 'Colza olja. Emulgera allt och späd i 3 liter vatten. Skaka ordentligt och tillsätt sedan ytterligare 4,5 liter regnvatten. Blanda och använd direkt på infekterade växter.

Vissa försiktighetsåtgärder vid användning

Eteriska oljor innehåller mycket kraftfulla aktiva ingredienser. Vissa essenser kan i synnerhet angripa huden och luftvägarna. Dessutom är det nödvändigt väl skydda dig när du sprutar. Bär helst långärmade kläder, en mask, en halsduk och glasögon under operationen. Om de hanteras fel kan eteriska oljor också vara giftiga och utgöra en allergirisk. de bär handskar är därför obligatoriskt för säker användning. Efter att ha hanterat produkterna, glöm inte att tvätta händerna väl heller.