Rätt åtgärder för ett rent och hälsosamt hem

Ibland städas inte huset ordentligt. Men att bo i ett rent hem är ett privilegium som är tillgängligt för alla. För att rengöra och damma av din interiör uppifrån och ner, rekommenderas det starkt att använda rätt åtgärder, rätt teknik och rätt produkter.

Tips för ett rent hus

Hur städar man ett hus?

Till att börja med är det viktigt att utföra en damning möbler och apparater med en torr, mjuk trasa. Detta första steg bör göras med fönstren öppna för att förhindra att damm som har spridits under rengöringsprocessen lägger sig i mattor och gardiner. Det är också lämpligt att använda statiska mikroservetter för att eliminera dammkvalster. Slutligen, att damma golvet, användningen avdammsugare verkar vara den bästa lösningen för snabbt och effektivt arbete.

När dammet har tagits bort ska golvet vara tvättas med desinfektionsmedel som blekmedel, borsyra eller en blandning av vatten, kaffesump och eterisk olja.

Effektiv rengöring av badrummet går igenom tvätta av diskhon, duschkabinen eller badkaret. Det är självklart nödvändigt att använda avkalkningsprodukter. Det är dock bäst att använda en hemgjord rengöringslösning. Många hushåll rengör VVS-armaturer med kräm gjord av borax och D'eterisk olja. Denna lösning har utmärkta avkalknings- och desinficerande egenskaper. Det är mycket effektivt för att kontrollera uppkomsten och spridningen av bakterier.

Frisk och renad luft för ett hem där livet är bra

Enligt forskning utförd av designkontor i Frankrike är den omgivande luften i huset fem till tio gånger mer förorenad än uteluften. Den innehåller giftiga gaser som orsakas av användningen av deodoranter, deodoranter och insekticider, samt av avdunstning av svett.

Kvalster som har tagit uppehåll i fint damm är också orsaken till detta problem. För att avsluta livscykeln för dessa oönskade mikroorganismer, rekommenderas attventilera huset genom att öppna fönster i minst 30 minuter och regelbundet damma av mattor och kuddar.

Utöver dessa vanor rekommenderas det också att regelbundet sopa golvet eller dammsuga och ta bort damm på möbler.

Använda naturliga produkter för att rengöra huset

Användningen av rent vatten kan inte garantera optimal rengöring och desinfektion av huset. Som tur är går det att kombinera med andra rengöringsprodukter. Det finns många naturliga produkter tillgängliga på marknaden. Både ekologiska och ekonomiska, de utgör ingen fara för hälsan eller miljön. Nedan följer en översikt över de mest använda naturprodukterna för rengöring:

  • Vinägern Vit är en fläckborttagningsmedel möjliggör effektiv rengöring av kakel och badrum. Den används även för att tvätta fönster.
  • Bikarbonat är ett mycket kraftfullt rengöringsmedel som används för att ta bort den mest envisa smutsen. Det är också en mycket bra deodorant.
  • Borax är ett derivat av läsk. Populär för sina desinficerande och rengörande egenskaper, den kan användas för att rengöra alla rum i huset.
  • Eteriska oljor är de bästa alternativen till kemiska rengöringsmedel. Dessa är miljövänliga produkter med anmärkningsvärd effektivitet.

Det är också möjligt att städa huset utan att använda någon rengöringsmedel. Användningen av en ångtvättareär till exempel ett effektivt sätt att lossa och ta bort mögel från golv, väggar och möbler. Ångan som avges av denna enhet eliminerar också kvalster som finns på sängen.

Ta de rätta stegen för att hålla ett rent hus

Att städa huset är först och främst en vanesak. Här är några enkla vardagliga gester och åtgärder för att hålla ett rent hus :

  • Sätt tillbaka ett föremål på rätt plats efter varje användning. Genom att anamma denna goda vana halveras tiden för städning.
  • Kämpa mot fukt, eftersom det är den första ansvarig för utvecklingen av bakterier och mikrober, och spridningen av skadliga insekter: kackerlackor, myror, myggor, loppor ... Viktig anmärkning: innan du går och lägger dig, rekommenderas att rengöra och torka diskbänken och bänkskivan.
  • Tvätta gardiner, lakan och kuddar i hög temperatur för att ta bort dammkvalster.
  • Att regelbundet rengöra väggar och golv är också ett bra sätt att främja renare luft.
  • Minska eller undvik användningen av sprayer och deodoranter för att inte överbelasta luften.

Håll skadedjur på avstånd

De desinsektion är ett viktigt steg för att städa ett hem. För att förhindra spridning av insekter är det lämpligt att använda eterisk olja från kryddnejlika, kanel, teträd, lavendel eller pepparmynta. Tillämpade på gardiner och sängkläder kommer dessa växtextrakt att avvärja kackerlackor, myror, vägglöss och möss.

Tänk på inredningen

Inredning kan avsevärt påverka hemmets renlighet. Man måste ta hänsyn till möblernas placering, samt valet av färg och tyger som täcker sofforna och kuddarna. Placera möbler så att de inte kan samla damm. Montera fåtöljerna mot väggen, lämna ett utrymme på 10 till 20 cm är nödvändigt för undvika ansamling av damm i svåråtkomliga områden. Dessutom kommer denna teknik också att underlätta rengöring.

Vissa möbler är lättare att rengöra än andra. Det är därför det är viktigt att välja de inrednings- och dekorationsföremål som ska installeras i huset. Till exempel är det lättare att rengöra en skinnsoffa än en tygsoffa på grund av egenskaperna hos materialet de är gjorda av. Föredrar också lätta och mindre skrymmande föremål, eftersom de är lättare att flytta, vilket kommer väl till pass när du städar upp.

Men det är inte allt ! Den estetiska sidan av möblerna spelar också en viktig roll. Det är därför lämpligt att installera mörkfärgade möbler (svarta, bruna, etc.) och att undvika ljusa möbler och dekorativa tillbehör (vit, grå, gul, etc.). Detta kommer att hjälpa till att dölja fläckarna. Du bör veta att en smutsig möbel kan smutskasta designen av hela rummet där den är installerad.