Hur rengör man ett paraply?

Bra underhåll garanterar ett paraplys livslängd. Om den rengörs, förvaras och används på rätt sätt kan den hålla en livstid. Faktum är att detta tillbehör kräver särskild uppmärksamhet när det gäller underhåll för att bibehålla dess funktionalitet och kvaliteten på dess tyg. Upptäck i detalj några smarta metoder för att underhålla ett paraply.

Rengör ditt paraply

Hur man rengör ett paraply

För att rengöra ett paraply, det kan inte vara enklare, bara gnugga tyget med en fuktig trasa eller svamp, var särskilt uppmärksam på fläckarna. Låt torka och du är klar!

Om duken är särskilt smutsig, rekommenderas att använda en blandning av vatten ochammoniak. För detta ändamål, här är stegen att följa:

 1. Späd 5 droppar ammoniak i en liter vatten;
 2. Häll lösningen i en sprayflaska och spraya den på området som ska behandlas;
 3. Låt verka i en minut och gnugga kraftigt med en trasa;
 4. Skölj med en fuktig svamp för att ta bort produktrester.

Det bör noteras att användningen av ammoniak kräver att vissa försiktighetsåtgärder följs. Således, för att undvika brännskador, är det alltid lämpligt att bär handskar vid hantering av denna produkt. För att undvika att andas den frigjorda ångan är det också lämpligt att bära en mask. Undvik dessutom att avsiktligt andas in flaskan.

Övervinna envisa uppgifter

Om paraplyet inte förvaras korrekt eller rengörs regelbundet, eller om tillbehöret inte har använts på länge, kan duken vara täckt med svarta märken eller vara infekterad med svamp och mögel. Lyckligtvis är det fortfarande möjligt att återställa det. Allt du behöver göra är att beväpna dig med tålamod och lite armbågsfett och några produkter.

Först och främst måste städningen göras utanför av huset. Det beror på att svampar kan förorena inomhusluften. Dessutom bör paraplyet vara helt öppet för enkel rengöring.

En effektiv teknik för att bli av med envisa fläckar på enheten är att använda vit vinäger. Men för att undvika att skada duken bör ett test göras på en osynlig del av paraplyet innan behandlingen appliceras. För det behöver du:

 1. Blötlägg en pappershandduk med vit vinäger;
 2. Gnugga försiktigt en osynlig del av duken;
 3. Att låta göra i några minuter till att verifiera eventuella reaktioner;
 4. Om inget händer, applicera lösningen på hela duken.

Efter detta test, här är stegen att följa för fullständig fläckborttagning:

 1. Gnugga duken med en trasa indränkt vinäger eller spraya den med en blandning av vinäger och vatten innan du torkar den med en mikrofiberduk;
 2. Insistera på fläckar för att få dem att försvinna;
 3. När all smuts är borta är allt som finns kvar Skölj duken med en lätt vattenstråle, gnugga försiktigt med händerna;
 4. Upprepa samma operation inuti paraplyet;
 5. Låt torka i solen i en eller två timmar och använd en vattentätande spray för att säkerställa en bra tätning.

Förutom filten är det också nödvändigt att ta bort ramen för att förhindra rost, men också för att ta bort mögel och svamp. För att göra detta måste du:

 1. Rengör hyllan på paraplyet samt handtaget med en trasa indränkt i vinäger;
 2. Låt torka ;
 3. Applicera lite petroleum för att ta bort rost från systemet.

Vattentät duken av ett paraply

Med tiden kan tyget förlora tjocklek och bli genomsläppligt. För att slippa byta ut hela kåpan finns det några praktiska och effektiva lösningar. För att vattentäta ett paraply måste du alltså:

 1. Damma av duken;
 2. Upplösa alun sten i vatten;
 3. Applicera lösningen på hela ytan av duken med en svamp;
 4. Låt torka.

Tack vare denna metod kommer paraplyet inte längre att låta regndroppar passera igenom. Observera att om tyget har synliga hål är det nödvändigt att sy upp dem innan du applicerar den utspädda alunstenen. Dessutom finns andra lösningar kommersiellt tillgängliga för att effektivt vattentäta ett paraply som t.ex vattentätande spray.

Bästa metoder för att bevara ditt paraply

För att garantera en tillräckligt lång livslängd för ett paraply är det viktigt att följa enkla regler för dess användning. Detta gäller främst dess öppning, stängning och förvaring.

 • För öppning och stängning

För öppning rekommenderas det att peka nedåt innan du använder det. På så sätt blir öppningen lättare och spänningen som utövas på urbeningssystemet är lättare.

Om stängning, är det först nödvändigt att låt torka webben. I händelse av att detta inte är möjligt är det tillrådligt att inte stänga greppremmen så att tyget kan transportera bort fukt och torka snabbare. När duken är helt torr är allt som återstår rulla ihop duken runt masten i en cirkulär rörelse från spetsen till handtaget. I den meningen måste du se till att det är paraplyet som vänder sig och inte handen som håller det. När din hand har nått handtagets nivå, knyt tyget med remmen. På så sätt kommer tyget inte att skrynklas lätt och duken kommer inte att visa några märken eller veck.

 • För lagring

För förvaring är det först och främst viktigt att lämna inte paraplyet i solen. I slutändan kan UV-strålar förändra tygets struktur och missfärga det. Färgförändringen förblir möjlig även om duken har genomgått behandlingar mot solens effekter. Således kan det skadade tyget lätt slitas sönder. Dessutom kan försämringen av tyget påverka enhetens öppnings- och stängningssystem. Därför rekommenderas det till exempel inte att placera den på bilens bakre hylla.

En annan regel att följa när du förvarar paraplyet: torkning. Det rekommenderas starkt att inte förvara ett vått paraply. I denna mening rekommenderas det att lämna det så mycket som möjligt torka i öppet läge med duken väl sträckt. Var dock försiktig så att den inte placeras nära en värmekälla som en vedspis eller öppen spis. Torkning i rumstemperatur är alltså bättre lämpad. Dessutom gynnas vissa tyger av en vattenavvisande behandling, vilket underlättar torkning.

När det gäller långtidsförvaring är det lämpligt att respektera förslutningsmetoden så att tyget inte skrynklas. Lägg också alltid paraplyet i sitt fodral för att skydda det från damm och mögel.