Hur rengör och underhåller man läderstövlar?

Kända för sin mångsidighet och uthållighet kräver läderstövlar regelbundet och korrekt underhåll för att hålla. Om de rengörs och underhålls på rätt sätt kan de behålla sitt utseende och sin flexibilitet. Dessa stövlar är ett säkert kort och blir vackrare med tiden om de inte är grova. Visserligen bör vissa åtgärder undvikas för att bevara denna typ av sko.

Ta hand om dina stövlar

Läderstövlar: ett säkert kort att ta hand om

För att investera i skor som motstår tidens effekter är läderstövlar ett säkert kort. Ändå är det nödvändigt att engagera sig och ägna tid åt sin vård. Lämpliga för både stadsvandringar och långa arbetsdagar, de förtjänar mer än sin ägares fulla uppmärksamhet. Dessa skor kan hålla i flera år om de rengörs och underhålls ordentligt regelbundet.

Läderstövlar är en fröjd för sin ägare, inte bara för deras utseende, utan framför allt för den komfort de ger fötterna och det skydd de erbjuder. Att ta hand om läderstövlar kan verka svårt, men i verkligheten är det inte det. Du måste bara följa vissa regler. Visserligen är några rengörings- och underhållstips användbara för att ta hand om läder.

Innan du köper en vårdprodukt speciellt dedikerad till läder, är det viktigt att lära dig om materialen för tillverkning av stövlarna. Det är inte ovanligt att vissa av dem kräver specifik vård och därför särskilda produkter.

Rengör dina läderstövlar regelbundet

Innan du applicerar någon typ av produkt på läderstövlar är det alltid viktigt att rengöra dem. För bästa resultat är det bäst attta bort snören. Visserligen kan vissa behandlingar som oljning av läder skada skosnörena på Iron Ranger-stövlar.

Rengöringsmetoden skiljer sig beroende på om det är nya stövlar eller ganska använda skor, slitna i snö eller regn. Därför kräver dessa robusta och bekväma skor en lätt eller djup rengöring.

 • Efter en regnig dag med stövlarna på, städa med en fuktig trasa rekommenderas. Dagar utan regn räcker det med en enkel borstning för att få bort damm och fläckar. Använd eventuellt lite Rengöringsmjölk för att ta bort lerfläckar.
 • Lätt rengöring av en läderkänga består av:
 1. Ta bort all smuts, salt eller dammrester med en Varmt vatten och en skoborste efter att ha tagit bort snören;
 2. Ta bort stenarna som fastnat mellan spåren på sulan;
 3. Torka av stöveln med en torr trasa.
 • En grundlig rengöring är nödvändig för stövlar som är nedsmutsade med damm eller lera. Detta är ofta fallet under regnperioden. Att göra detta :
 1. Applicera en vattentätande produkt och en specifikt rengöringsmedel för läderpå smutsiga delar efter att ha tagit bort snören;
 2. Följ med en rengöring med varmt vatten och en skoborste, var särskilt uppmärksam på fläckarna;
 3. Torka av stövlarna med en ren trasa;
 4. Låt dem lufttorka.

Olja in dina läderstövlar efter varje rengöring för att underhålla dem

Oljning av läderstövlar ökar deras livslängd samtidigt som de ger dem en glänsande finish. Liksom hår behöver läder en konditionerande produkt för att hålla det snyggt och glänsande. De flesta oljor kan göra susen, men vissa stövlar kräver specifika produkter på grund av materialets egenheter. Det rekommenderas därför att vara välinformerad för att välja rätt produkt. När det gäller hur man applicerar oljan kan du använda en svamp, en ren trasa eller bara fingrarna.

Observera att användningen avolivolja hjälper till att dölja små repor på stövlarna. Denna produkt, som har bevisat sig inom många områden, ska appliceras på läder med en bomullspinne.

Underhåll dina stövlar regelbundet

Regelbundet underhåll av stövlarna med en närande mjölk säkerställer god återfuktning av lädret och tillåter bibehålla flexibiliteten. Enligt någon populär tro är det bäst att använda vax som fungerar djupt ner. Det är dock bara ett skyddsmedel som förhindrar att lädret torkar ut. Därför, för att hålla dina läderstövlar i gott skick, är det viktigt att optimera deras återfuktning med närande mjölk speciellt framtagen för detta material och deras skydd genom att applicera en skyddsmedel, vax i detta fall. Appliceringen av dessa produkter bör utföras regelbundet oavsett om stövlarna bärs eller förvaras i garderoben till nästa säsong.

Hur ger du dina läderstövlar ett nytt utseende?

Att ta väl hand om dina läderstövlar gör att de kan behålla sina nytt utseende trots åren. Förvarade i skåpet är de inte immuna mot fläckar som påverkar deras estetik och kan försämra lädret. Olika metoder kan användas för att åtgärda detta beroende på fläckarnas karaktär.

 1. Rengör med en trasa indränkt itvåligt vatten genom att gnugga fläckarna med delikatess.
 2. Vid oljig fläck, strö med majsmjöl och låt verka över natten. Denna produkt absorberar fettfläcken, vilket gör det lättare att rengöra lädret. En enkel sköljning med rent vatten räcker för att optimera rengöringen.

Förutom rengöring och regelbundet underhåll bör några saker bli en vana för att ta hand om dina läderstövlar:

 • Undvik att ta på dig samma par varje dag för att inte påskynda dess försämring;
 • Sätt alltid olackerade träskoträd innanför stövlarna efter användning för att förhindra deformering av lädret, för att torka ut fukt orsakad av svettningar på fötterna och för att förhindra att alltför stora veck bildas;
 • Rengör och applicera alltid grädde på läderstövlar innan du sätter på dem vax- ;
 • Föredrar naturliga produkter för att undvika oåterkalleliga skador;
 • Rengör stövlarna omedelbart efter användning för att förhindra att fläckar, feta eller inte, blir inbäddade i lädret;
 • Rengör båda skorna samtidigt för att undvika skillnader i färg eller glans.