Hur ansluter man två skärmar till en dator?

De flesta datorer stöder flera skärmar, vilket till exempel gör att du kan ha skrivbordet på den första skärmen och se en applikation på den andra. Denna typ av display är mycket praktisk. Hur ansluter man två skärmar till en dator? Vilka villkor krävs? Hur går man vidare med en Windows PC och en Mac? Här är guiden för en lyckad installation.

Anslut två skärmar till en dator

Varför lägga till en andra skärm till din dator?

Det kan finnas olika anledningar till att använda två skärmar på samma dator samtidigt. I allmänhet är målet att ha en större visningsyta, speciellt användbar för proffs och videospelsentusiaster. Den multipla displayen gör det möjligt att till exempel koncentrera sig på en uppgift samtidigt som en annan visas på den andra displayen. Det är också praktiskt för att dubbla skärmstorleken för en djupare vy, vilket är särskilt användbart för spelare. Konfigurationen kan variera beroende på behoven:

 • En originalskärm i full storlek och en större diagonalskärm;
 • Två skärmar av samma storlek för att fördubbla visningsytan;
 • Skärmen på en bärbar dator kompletterad med en extern bildskärm.

En annan fördel med valet av dubbel skärm ligger i möjligheten att ansluta datorn till en tv för att se videoinnehåll eller foton i bredbildsläge. För att göra detta måste datorn ha en utgång HDMI för att få en kvalitetsåtergivning.

Således kan de flesta datormodeller, oavsett om de är Windows eller iOS, bärbara eller stationära, hantera flerskärmsfunktion. För detta ändamål måste de vara utrustade med kontakter krav och lämpliga komponenter för att hantera flera skärmar.

Se till att datorn har ett dedikerat grafikkort

Hur ansluter man två skärmar till en dator? Innan du ansluter 2 skärmar till en PC med en HDMI-, VGA- eller DVI-utgång är det första du ska göra att kontrollera om datorn är utrustad med en dedikerat grafikkort. Denna information finns i detaljerna för PC-hårdvarukonfigurationen. Faktum är att om ett dedikerat grafikkort inte finns, kan det inte vara möjligt att samtidigt kontrollera två skärmar. Grafikkortet måste kunna stödja minst två skärmar och därför ha lämpliga kontakter.

Nyare datorer, bärbara eller stationära datorer, är för det mesta alla utrustade med ett grafikkort. Kraften hos det senare är avgörande för att säkerställa optimal bildkvalitet. För att få bästa möjliga rendering måste den kunna stödja minst en skärm i äkta högupplösning eller Full HD. Det ideala är att dess två utgångar alla är i Full HD. Å andra sidan kan de mest kraftfulla datorerna inte ha ett, utan två grafikkort. I detta fall är det möjligt att ansluta bildskärmarna till den ena eller den andra, eller till båda samtidigt.

Kontrollera anslutningarna på baksidan av en PC

Du bör sedan kontrollera anslutningarna på baksidan av datorn. De senaste datorerna har en HDMI-utgång förutom VGA-porten. Dessa kontakter är direkt anslutna till grafikkortet och är placerade horisontellt. Om en kontakt är monterad vertikalt betyder det att den är ansluten till datorns integrerade grafikkort, vilket generellt presterar dåligt och inte klarar av flera skärmar.

Kontrollera anslutningarna på en Mac

På en Mac-dator kan videoutmatning göras via thunderbolt kontakter, USB-C, DisplayPort och HDMI. Dessa finns på sidan om det är en MacBook och på baksidan för en Mac mini eller iMac. En av fördelarna för en Apple-datoranvändare är de utökade anslutningsmöjligheterna. Detta beror på att någon av kontakterna ovan kan användas för att ansluta en eller till och med två ytterligare bildskärmar.

Samla de nödvändiga materialen och tillbehören

För att ansluta två skärmar samtidigt till en dator måste du först utrusta dig med den nödvändiga utrustningen:

 • En eller två extra skärmar för att ansluta 2 skärmar till en bärbar eller stationär PC;
 • Två kablar för att ansluta skärmarna till datorn, antingen två HDMI, eller en HDMI och en VGA eller en DVI;
 • En Thunderbolt till VGA eller till HDMI adapterkabel, DisplayPort till VGA eller HDMI, eller USB-C till VGA eller HDMI för en Mac PC.

De skärmdefinition ska matcha videoutgången från datorn. Det är därför tillrådligt att endast välja skärmar med högsta möjliga upplösning. För datorer med ultrahögupplöst grafikkort, vanligtvis implementerade för att köra videospel, är det lämpligt att ta en 4K-skärm. Följaktligen måste även kablarna anpassas. Om skärmen och datorn har samma typer av kontakter rekommenderas det att använda kablar med samma egenskaper, vilket blir billigare att köpa.

Gör anslutningarna

När alla element är på plats är nästa steg att göra anslutningarna.

 1. Leta reda på kontakterna på datorn och de på skärmarna;
 2. Anslut ändarna på kablarna till kontakterna på datorn och till skärmarna;
 3. Anslut nätkabeln till de nyligen anslutna bildskärmarna.

Konfigurera skärmen för att använda båda skärmarna på en Windows-dator

Installationen är ett viktigt steg när det gäller att ansluta två skärmar till en bärbar eller stationär PC, oavsett om den körs med Windows eller iOS. Även om datorn automatiskt känner av de två skärmarna måste vissa åtgärder utföras, särskilt för att välja displaykonfiguration önskad. För att komma åt inställningarna:

 1. Klicka på "parametrar";
 2. Leta sedan efter "system"-fliken och klicka på den;
 3. Öppna fliken "display" och välj sedan "multiple displays" eller "multiple displays";
 4. När typ av display har valts, validera genom att klicka på "apply".

Flera möjligheter erbjuds för användaren beroende på preferenser:

 • Displaytillägg på de två skärmarna för mer skrivbordsutrymme;
 • Display duplicering på båda skärmarna;
 • Visa skrivbordet på någon av de två skärmarna.

Inställningen av huvudskärmen kan göras utan att ta hänsyn till den andra skärmen. Det är främst en fråga om val av upplösning eller definition. Andra inställningsalternativ kan vara tillgängliga, inklusive orienteringen som kan vara antingen "stående" eller "liggande" som är den normala orienteringen. Porträttläget är praktiskt för att visa ett dokument, text eller sidorna i en bok. Dessutom är det möjligt att definiera den första eller den andra skärmen som huvuddisplay enligt preferenser.

Ställ in flera skärmar på en Mac PC

För att veta hur man korrekt ansluter två skärmar till en Mac-dator, här är konfigurationsstegen:

 1. Klicka på Apple-menyn och sedan på "systeminställningar";
 2. Klicka sedan på fliken "monitor", sedan på "layout";
 3. För utöka skrivbordet, måste du dra menyraden till den andra skärmen, eller helt enkelt avmarkera rutan som motsvarar alternativet "videospegling";
 4. Avsluta fliken Systeminställningar för att automatiskt spara gjorda inställningar.

De flera kontakter som finns på Mac-datorer kan också ansluta upp till två extra skärmar. Vissa MacBook-modeller, men även iMac och Mac mini, kan faktiskt sända videosignaler både genom Thunderbolt- och USB-C-uttagen samt genom DisplayPort och HDMI-uttaget.