Hur rengör man ett parasoll och dess bas på rätt sätt?

Parasollet installeras utomhus, vid en pool, på en terrass eller i ett hörn av trädgården. Den består av en duk, en mast och en platta. Även om dess komponenter är resistenta, blir de smutsiga med tiden. Det finns några riktlinjer att följa för att rengöra varje del av ditt parasoll.

Rengör ditt parasaol

Ta isär parasollet

Det första steget för att rengöra ett parasoll på rätt sätt är demontering. Ett parasoll består av 3 element (en duk, en stång och en platta eller fot). Det kan vara deporterat, klassiskt, litet eller stort. Dessutom kräver dess duk särskilt underhåll. För att göra detta, lägg parasollet på ett lakan och ta bort varje element steg för steg, börja med brickan.

Tips för rengöring av en parasollfot av plast

Det är nödvändigt att ta hänsyn till materialet i varje element i ett parasoll. Den nedre delen är vanligtvis gjord av plast, betong eller marmor. Det räcker med att gnugga basen av parasollet med ett av dessa ämnen:

 • Bikarbonat, en produkt som presenterar sig som en fint vitt pulver 100% ekologiskt och billigt;
 • Bleka, en oxiderande flytande lösning, vars kemiska formel är NaCIO;
 • vit vinäger.

Hur som helst kräver användningen av dessa ämnen:

 • En trasa;
 • Lite vatten ;
 • En svamp ;
 • Ett par handskar ;
 • Hink.

Rengör en parasollbas i sten

Rengöring och underhåll av stenparasollbasen är mer komplex. Den är gjord av granit, marmor- eller in kalksten. Parasollbasen kräver daglig rengöring. Vilka ämnen som ska användas beror på typen av sten. Alla stenar är faktiskt inte likadana. Vissa har specifika fysiska egenskaper som kräver att användaren utför mycket exakt behandling. Det rekommenderas att söka råd från säljaren.

Rent generellt, bleka och vit vinäger vid låga doser rekommenderas. Vidare, svart tvål och den sodaaska är också effektiva utan att riskera att skada stenen.

 • de svart tvål är känt för sina många fördelar. Den är tillverkad av vegetabilisk olja och ersätter de flesta hushållsprodukter.
 • De sodaaska slutför bikarbonat och är mycket effektiva för hushållsstädning.

Rekommendationer för rengöring av stolpen på ett parasoll

Masten är inne stål, i aluminium eller in dryck. Dess roll är att underhålla de delar som är nödvändiga för utplaceringen av duken. Dess storlek och form varierar, men dess mekanism förblir densamma. Det centrala stödet stöder de ledade stängerna som kallas "ribbor" med en glidring. Rengöringen av denna pelare av parasollet beror på dess material. Dessutom för ta bort damm och spindelnät, rekommenderas att använda:

 • Tvåligt vatten;
 • En trasa;
 • En svamp.

Men användningen av en produkt antirost krävs för stålmodeller. Detta material är faktiskt känsligt för rost och fukt. Således tillåter denna produkt att bevara den.

Traditionella tips för rengöring av en parasollduk

De parasoll duk är det första föremålet som är synligt för gästerna. Dessutom är det mest utsatt för solen. Som ett resultat bryts det lätt ned. Dessutom kan dess tyg smutsas av olika fläckar. Två naturliga men effektiva metoder används för rengöring. Den traditionella tekniken går ut på att blanda några ingredienser och applicera dem på duken i 15 minuter. För att göra rengöringslösningen, blanda bara:

 • En halv liter vit vinäger ;
 • Tre matskedar av bikarbonat.

Den andra tekniken kräver:

 • Varmt vatten ;
 • En kopp kaffe läskkristaller.

För denna metod är det inte nödvändigt att låta blandningen stå. Tvärtom måste parasollet vara det sköljs med vattenstråle eller med en våt svamp. För att förhindra utvecklingen av forma och dåliga lukter, lämna parasollet öppet medan det torkar. Denna metod är effektiv för ta bort fettfläckar Var olja på tyget.

Icke-ekologiskt tips för att rengöra duken på ett parasoll

Tyget i ett parasoll är starkt och kan hålla i flera år. Risken för mögeltillväxt är dock stor. Tvålvatten och ammoniak låta dem elimineras. Det är viktigt att veta att en dos ammoniak blandas med 6 delar vatten. Denna kemiska varelse mycket giftig, bär handskar och av glasögon rekommenderas vid hantering. Om det används inomhus är det lämpligt att öppna fönstren väl och undvika att andas ångorna det avger. För att rengöra parasollduken, här är stegen att följa:

 1. Blanda de 2 elementen (ammoniak och tvålvatten);
 2. Ta bort fläckar genom att dutta dem med tunt utspädd ammoniak;
 3. Skölj med vattenstråle;
 4. Låt stå öppet och lägg det i skuggan tills paraplytyget är helt torrt.

Skydda ditt parasoll efter att du har rengjort det

Att rengöra parasollet är viktigt. Men att genomföra denna intervju för ofta riskerar att skada den. För att inte hantera det dagligen är skyddsåtgärder nödvändiga. Tricket är att använda kaliumsilikat. Strö det bara försiktigt på duken. En annan metod är att spraya skyddsprodukter på parasollets duk. För att göra detta är följande produkter nödvändiga:

 • a hårsprej ;
 • av alun sten ;
 • a fläckbeständig vattentätning.

Efter noggrann rengöring av varje del av parasollet, är det lämpligt att packa det i en lufttät presenning. Dessutom gör detta knep det lättare att lagra. Detta hölje skyddar faktiskt duken mot damm. Parasollet ska även placeras i en torr plats och ren att undvika spår av mögel. Dessutom är det bäst att inte utsätta detta tillbehör för regn eller snö. Om det inte går att förvara den inomhus vid dåligt väder är det bäst att låta den stå på foten istället för att lägga den på golvet. Detta trick undviker spridning av oönskade insekter mellan dukens veck. Rengöring av parasollet kräver alltså några tekniker, inte bara för att ta bort fläckar, utan också för att optimera dess livslängd.