Hur eliminerar man lukten av lök i huset?

Lök är mycket populär i matlagning för sitt näringsvärde, men speciellt för sin smak. Många kan dock inte stå ut med sin obehagliga doft, på grund av svavelföreningarna. Lyckligtvis finns det några praktiska, lätta att följa knep som kan hjälpa till att få bort löklukten från dina händer, i köket eller på dina kläder.

Ta bort lukten av lök

Bli av med lukten av lök på händerna

Efter att ha skalat lök genomsyrar händerna ofta en envis lukt. Lyckligtvis finns det några tips för att bli av med det.

Undvik direktkontakt med löken

Det bästa sättet att förhindra att lukten sitter kvar på fingrarna är att att skydda dig själv. Innan du ens rör vid löken är det bäst att bära ett par handskar. För att slippa skära dig bör du välja handskar som passar dina händer perfekt. Latex eller latexersättning är idealiska. Omedelbart efter att du har använt dem, är det lämpligt att köra dem under vatten. När överflödig juice har tagits bort, ta försiktigt av handskarna, blötlägg dem i vinägervatten i 10 minuter och skölj noggrant.

Agera omedelbart för att förhindra att lukten sätter sig in

För att bli av med löklukten så snabbt som möjligt är det en bra idé att tvätta händerna direkt. Faktum är att ju längre juicen sitter kvar på fingrarna, desto svårare är det jaga bort lukten. Enbart kranvatten kan inte göra detta. Du behöver tvål eller diskmedel. För mer effektivitet, blötlägg händerna i varmt tvålvatten. Välj dofttvål, duschgel eller schampo för en mer effektiv åtgärd. Om lukten kvarstår, upprepa processen 2 eller 3 gånger i rad.

Med rostfritt stål

Vissa partiklar som finns i rostfritt stål har makten att neutralisera svavelmolekyler. Det här är de allra sista som avger en kvardröjande lukt i lökjuice. Rostfritt stål finns i stormarknader, köksbutiker eller online. Små block av rostfritt stål är speciellt designade för att rengöra händer och eliminera lukter av vitlök, lök eller fisk. Enkelt uttryckt går det även att gnugga blöta händer med en sked eller på ett handfat i rostfritt stål.

Tvål och salt

Fint salt eller bordssalt är en bra exfoliant. Denna matlagningsingrediens är mycket effektiv för att ta bort matrester eller minska lukten av lök på händerna. Omedelbart efter att du har blötlagt händerna i tvålvatten, gnugga dem försiktigt med salt, var särskilt uppmärksam på områdena mellan fingrarna och naglarnas toppar. Var försiktig, grovt salt kan orsaka repor. Det är möjligt att ersätta den med kaffesump eller bakpulver.

Torkar

Servetterna finns i en mängd olika dofter. Efter skärning av lök rekommenderas det alltid att tvätta dem med tvål. När du har sköljt och torkat, ta en torka. För att bli av med den kvarvarande lukten, torka av händerna med den, glöm inte naglarna. Faktum är att de behåller lukten längre. Vid behov är det lämpligt att gnugga försiktigt. För att säkerställa att lukten är helt borta, skölj, torka och torka sedan av med en ny tork.

Tandkräm

Designad för tänder, är tandkräm också en riktig rengöringsprodukt. Dess komponenter fungerar som deodoranter. Faktum är att det finns andedräktande tandkrämer. För att ta bort lukten av lök från händerna, applicera lite tandkräm på händer som tidigare tvättats med varmt vatten och skölj sedan.

Eliminera lukten av lök i behållarna

Ibland tränger lukten av lök igenom bestick och behållare. För att övervinna det är det möjligt att använda:

  • Bikarbonat

Plastbehållare eller juicepressar fångar lukten av mat, vilket kan vara obehagligt när det används igen. För att bli av med lukten av lök, eller annan mat, tvätta behållaren med varmt vatten och diskmedel.. Det är tillrådligt att ge produkten ett generöst lödder. Efter att ha sköljt behållaren, strö insidan med bakpulver. Detta pulver med flera förtjänster har förmågan att neutralisera lukter, särskilt eftersom det inte utgör någon risk eftersom det är en ofarlig produkt.

  • Kaffesump

de kaffesump är en utmärkt deodorant. Ekonomisk och naturlig, den tar bort dålig lukt från behållare. För att använda, häll bara en generös mängd rester i behållaren och täck. Efter några minuter försvinner lukten. Kaffesump är också mycket effektivt för lukter på händerna. För att slå två flugor i en smäll, använd det här ögonblicket till att gnugga händerna mot varandra. Denna effektiva exfoliant eliminerar all obehaglig doft.

Att bli av med lukten av lök i köket

Efter tillagning eller hackning av lök sprider sig en obehaglig lukt i hela köket. Oavsett om maten är tillagad eller rå har den alltid en kvardröjande doft. Så här övervinner du det.

Med vinäger

Vinägerns surhet hjälper till att avvärja dålig lukt. Bästa allierade när det gäller underhåll, denna allroundprodukt har luktborttagande egenskaper:
  1. Innan du ens börjar laga mat är det lämpligt att ställa en skål med vinägervatten på bordet. Detta dämpar eventuella ångor ;
  2. Efter tillagning, koka upp lite vatten med vinäger i en kastrull, utan lock. Den uppvärmda syrablandningen fungerar mer effektivt;
  3. För att helt eliminera lukten av lök, det är bättre att låta lösningen koka i några minuter. Om möjligt, stäng fönster;
  4. Efter 10 minuter, ta bort lösningen från värmen och öppna fönstren.

Med citrus

Fördelarna med citrusfrukter är flera. De hjälper till att rena luften och deodorisera huset. De innehåller en citronsyra som eliminerar dålig lukt, som löken. Citron, apelsin eller grapefrukt, alla dessa citrussorter är lätta att hitta. Det finns många sätt att använda dem för att driva bort dålig lukt:

  1. Det enklaste sättet är att koka citrusskal i en kastrull i några minuter;
  2. Det går även att lägga bark i ugnen, i 10 minuter, och lägg dem sedan i en skål för att deodorisera köket;

100% naturliga och hälsosamma, citrusfrukter utgör ingen risk.

Ta bort lukten av lök från kläderna

Vid tillagning kan löksaften ibland sprider sig på kläder. Av en slump kommer blöta händer också i kontakt med den. Denna lukt kan kvarstå om kläderna inte behandlas. För att ta bort dem, tvätta helt enkelt kläderna i tvättmaskinen och tillsätt lite väldoftande tvättmedel till det vanliga tvättmedlet. En annan metod är att strö bakpulver på kläder, vilket är en utmärkt luktneutraliserare. I det här fallet, för att låta pudret verka effektivt, måste plagget vara inslaget i en papper eller påse, och lämna det där åtminstone 30 minuter.