Vad ska man göra med nässlor i huset?

Nässla kan användas i trädgårdsarbete, matlagning eller ekologiskt jordbruk. Avgiftande, rik på vitamin C, men också på mineraler (järn, zink, kalium, magnesium, etc.), den har också intressanta hälso- och kosmetiska egenskaper. En översikt över möjliga användningsområden för färsk eller torkad nässlor i hemmet och trädgården.

Använda nässlor hemma och i trädgården

Nässla uppdatering

Nässla är en grönsaksväxt från familjen urticaceae som utmärker sig för sina taggiga, håriga blad. Det har helande egenskaper och kan användas i köket såväl som för underhåll av trädgården. Faktum är att nässlor kan användas i en sammetslen, krämig eller espumas och är en utmärkt förstärkare. Reducerad till pulver eller gödsel är den perfekt för att gödsla jorden. Denna allrounder används även inom ekologisk odling och i textilindustrin.

Odlingen av nässlor görs i fuktig, rik jord i marken, i en planteringsmaskin eller i en kruka. Såväl plantering som sådd görs bäst på våren, och det är viktigt att placera plantorna i ett delvis skuggat område. Bakterier dyker upp efter en vecka till 10 dagar.

Nässla för trädgårdsskötsel och avel

Nässelgödsel används både som gödningsmedel och parasitbehandling. Detta 100 % ekologiska repellent undviker användningen av kemikalier som är skadliga för miljön. Kan tillverkas själv, den finns nu färdiggjord i specialbutiker. Nässelgödsel stimulerar effektivt växttillväxten och stöter bort flertalet kvalster, bladlöss och skadedjur. Det fungerar som en förebyggande behandling mot växtsjukdomar tack vare dess förmåga att stärka deras försvar. Den kan också användas som ogräsmedel och kompostaktivator.

För att trivas ordentligt behöver växter kväve. När den är mindre koncentrerad och sprayas direkt på bladen har nässelgödsel en god insektsförmåga.

För att göra flytande gödsel:

 1. plocka nässlorna, hacka bladen och lägg dem sedan i en hink eller plastbricka för att macerera dem;
 2. blanda med vatten i en hastighet av 1 kg nässlor per 10 liter vatten (gödselmedel) eller 1 kg nässlor per 20 liter vatten (avstötande);
 3. täck utan att stänga helt, marinera sedan i en till två veckor, rör om väl varannan dag;
 4. efter 15 dagar bör det inte finnas fler gasbubblor i blandningen;
 5. filtrera lösningen genom att samla upp den med en trasa samtidigt som du tar bort nässelrester som ska spridas senare på komposten;
 6. förvara flytgödseln i en behållare och placera den sedan på en mörk plats för bättre konservering.

För att använda nässelgödsel som ett skadedjursbekämpningsmedel, spraya det helt enkelt på växterna. Som gödningsmedel är det nödvändigt häll vätskan direkt i jorden efter utspädning till 15 %. Att lägga en näve nässlor i planteringshålet av paprika eller tomater är också effektivt för få en bättre skörd.

Använd ren nässelgödsel fungerar som ogräsmedel. När de blandas med vatten förhindrar dess svampdödande egenskaper tillväxten av svampar i rötterna och stöter bort bladlöss. Att göra en matta av nässlor fungerar som en reserv för biologisk mångfald, eftersom nyckelpigor och fjärilar alla är intresserade av insekter. Nässla har alltid varit ett erkänt stärkande och avmaskningsmedel. Det används av bönder för att mata djur (torkat, hackat, blandat med havre).

Nässla för hälsa och skönhet

Nässla är en medicinalväxt använts i århundraden för att behandla vanliga sjukdomar:

 • Nässeljuice hjälper till att stoppa näsblod som de från sår.
 • Det minskar också överdrivet menstruationsflöde
 • Stimulerar mjölkflödet hos ammande kvinnor
 • Hjälper till att bekämpa anemi.

Dess rot har också egenskaper antiinflammatorisk vilket gör den till en idealisk ört för behandling av artrit. När det gäller dess juice, lindrar den effektivt klåda och insektsbett. Astma och hösnuva är alla luftvägsallergier som nässelte botar. Används som infusion, stärker nässelroten immunförsvaret och övervinner förstoppningsproblem. En näve färska nässelblad i ett högt glas kokt vatten, sedan täckt för att infundera, kan användas som en lotion för att behandla fet aknebenägen hud.

Nässla i köket

I människoföda ger nässlan en mängd järn inte obetydlig konsumeras i omelett, soppa eller med mangold och spenat. Det är smart att plocka den färsk i slutet av sommaren och sedan torka den för senare användning, eftersom denna växt inte håller hela året. Den samlas in innan blomningen i maj eller april. Å andra sidan är det bättre att inte plocka det direkt efter regnet, eftersom det fortfarande kommer att vara fullt med vatten.

I matlagning används torkad nässlor:

 • strös på rätter för att ge mer näringsämnen (pajer, stekta grönsaker, flingor, gratänger, etc.);
 • i persilja på en blandad eller grön sallad;
 • infunderad med blommor (kamomill, jasmin, etc.), frukt (grapefrukt, mandarin, jordgubbar, citron, etc.) eller aromatiska örter (mint, etc.);
 • i smoothies;
 • i salta eller söta kakor;
 • i potatismos;
 • blandat med andra kryddor eller torkade örter (koriander, basilika, mejram, salvia, etc.);
 • i risotto;
 • att göra läckra aptitretare såser (pålägg);
 • som dekoration till färgglada soppor.

För att torka nässlan:

 • välj vackra skott, utan insektsangrepp eller smuts, eftersom de inte kommer att tvättas;
 • om mängden är mindre är det tillräckligt att göra en okomprimerad bukett för att hänga i ett ventilerat, mörkt och dammfritt rum;
 • när bladen är torra, lägg dem i en papperspåse, komprimera så att det inte blir för mycket luft mellan bladen;
 • skär också växten i 2 cm sektioner, sprid dem sedan i ett lätt tätt lager på en låda med myggnätsbotten;
 • stapla lådorna ovanpå varandra, se till att den första inte är placerad på marken, utan på en tom låda eller på klackar;
 • så snart nässlorna är torra, lägg dem i en papperspåse;
 • Minska dem till pulver endast efter behov, allt eftersom, genom att gnugga växten mellan händerna och sedan sikta den med ett durkslag;
 • behåll stjälkarna för örtteer;
 • i fuktig luft, placera papperspåsen i solen eller på en värmare i 30 minuter för att få den att smula sönder lättare.

Torkning sker på max 3 till 5 dagar och garanterar bra bevarande av de aktiva ingredienserna i nässlan.