Hur rengör man mockakläder ordentligt?

Mocka är en typ av läder, dess fluffiga utseende erhölls genom att skrapa ytan med ett slipmedel. Tvärtemot vad många tror är mocka ett mycket motståndskraftigt material, givetvis förutsatt att du tar väl hand om det. Rengöring är ett viktigt steg för att förlänga dess livslängd!

Praktiska tips för rengöring av mocka

Rena mockaskor

Mocka är ett robust material även känt under andra namn: mocka kalvskinn, mocka eller till och med nubuckläder. Dessa olika nomineringar betecknar faktiskt ett och samma ämne. Det bör noteras att mocka är en typ av läder som har fått en speciell behandling (skrapning med ett slipmedel) för att visa ett fluffigt och mjukt utseende. Mycket flexibelt material, det är bekvämt att bära och motståndskraftigt. Mocka kräver mer vård än slätt läder för att hålla och hålla sig smidig.

Stegen för rengöring av mocka är följande:

  1. Ta bort snören;
  2. Placera skoträd inuti skorna;
  3. Låt skorna torka ifall de blir blöta;
  4. Borsta skorna fram och tillbaka;
  5. Använda en fläckbomb speciell mocka för att ta bort fläckar;
  6. Applicera en produkt för vattentät den ;
  7. Låt torka innan du sätter på snören igen.

Det är viktigt att arbeta på torra skor. Det är därför det är nödvändigt att våta skor placeras nära en värmekälla (radiator, öppen spis, etc.) för att torka dem innan du går vidare till nästa steg. Användning av hårtork bör undvikas eftersom mocka kommer att stelna och spricka. Bättre att låta det torka långsamt och säkert.

Under borststeget är det viktigt att utföra gesten alltid åt samma håll, det vill säga framifrån och bakifrån. En styv borste är nödvändig för mer effektivitet. Självklart är det bästa att skaffa en mockaborste. På mycket släta och glänsande delar är det lämpligt att använda en suede suede. Den senare ger den tillbaka sitt repiga utseende. Roterande rörelser utförs på de blanka områdena. Tandköttsflisorna tas bort med en borste. Operationen bör upprepas om det fortfarande finns några blanka områden.

Vattentätningssteget är nödvändigt för att effektivt skydda lädret från eventuella stänk av vätska, lera etc.

Rengör mockasoffan

Mockasoffan kräver regelbundet underhåll och rengöring för att hålla länge och för att behålla sitt mjuka utseende. Dovhjortens främsta fiende är fläcken. Det är dock fullt möjligt att eliminera det om du gör det på rätt sätt. Det finns flera tekniker för att rengöra och underhålla mocka: med talk, vit vinäger eller denaturerad sprit.

Rengör mocka med talk

Talken används för att rengöra den ljusa mocka. Det räcker att strö över det medan du masserar så att talkskiktet blir enhetligt. Den får stå över natten för optimal impregnering. Nästa dag gnuggas den lätt med en mjuk borste för att ta bort talken. Denna teknik gör att den kan rengöras samtidigt som den återställer sin flexibilitet.

Rengör mocka med vit vinäger

Vit vinäger används för att rengöra svart mocka. Några droppar läggs alltså på en fuktig trasa som ska användas för att gnugga den. Torkningssteget görs borta från värme och ljus. Vit vinäger rengör svart mocka samtidigt som den återupplivar dess färg.

Rengör vita fläckar

Om rådjuret har blivit blött med vatten kan det uppstå vita fläckar när det torkar. För att bli av med det är tricket att blöt ytan en andra gång. Lägg pappershanddukar eller en torr handduk på baksidan av mocka, fukta sedan fläcken med en lätt fuktad svamp. Sedan är det bara att låta det torka bort från värme och skydda det från ljus över natten. Nästa dag, använd en mjuk borste för att gnugga den våta delen, alltid i riktning mot hårstråna.

Rengör en ölfläck

Om öl har spillts på mockasoffan kan fläcken tas bort genom att gnugga försiktigt med en trasa indränkt i några droppar denaturerad sprit. Ytan gnuggas sedan med ett skolsuddgummi.

Rengör de tuffaste fläckarna från mocka

Mocka är ganska känsligt och är känsligt för fläckar, vatten, fukt och värme. Det är därför att föredra att endast bära mockakläder, skor och accessoarer när det inte regnar eller snöar. Vid en olycka används, trots alla försiktighetsåtgärder, olika tekniker för att ta bort de olika typerna av fläckar.

Rengör kraftigt smutsade skor

Lägg till en droppe tvätt i en skål med vatten och 2 droppar ammoniak. Fukta en nagelborste med denna blandning och gnugga mocka för att rengöra den och återställa den till sitt ursprungliga utseende. Torka sedan skorna genom att klappa dem med en ren trasa. När de torkat ska de pudras med talk och lämnas några timmar innan de borstas.

Rengör en kaffe- eller fruktjuicefläck

Det ideala är att rengöra fläcken just nu. Så om det har spillt kaffe på mockaskorna, lägg en pappershandduk över dem och byt ut handduken så fort den blir blöt osv. Till sist återstår bara att gnugga fläcken med en trasa fuktad med vit vinäger.

Rengör oljefläckar

Den tfettdepåer eller olja på mocka kan tas bort med bikarbonat. Använd en svamp för att absorbera så mycket av oljan som har spillts på mocka. Beströdd med talk bör den lämnas i några timmar på en torr plats, skyddad från ljus. Den rengörs sedan med en mockaborste för att ta bort talken. Om det fortfarande finns en fläck kvar, torka bara av ytan med en trasa fuktad med en blandning av vatten och ammoniak.

Eliminera repor

Ibland motstår repor borstens passage. För att ta bort dem, gnugga helt enkelt de drabbade delarna med ett klassiskt eller speciellt suede suede. Använd endast ett neutralt suddgummi, eftersom de färgade versionerna kan lämna märken på mocka.