Vad ska man göra med kokosolja i huset?

Kokosolja har många överraskande fördelar. Det glänser, smörjer, rengör, fläckar och kan till och med användas som ett naturligt avstötningsmedel. Denna fördelaktiga produkt är ekologisk och riskerar därför inte att skada ytorna som ska behandlas. Tack vare denna vegetabiliska olja är det möjligt att göra en hel del underhållstips i hemmet utan att behöva spendera en förmögenhet. Zooma på fördelarna med kokosolja när det gäller rengöring.

Användning av kokosolja

Blanka trämöbler och redskap med kokosolja

Till skillnad från kommersiella trävaxer som är fulla av kemikalier är kokosolja helt miljövänlig och riktigt effektiv. Trä är ett tufft material, men det kräver regelbundet underhåll för att behålla sin hållbarhet. Fettet extraherat från kokosnöten skyddar träet från bakterier och penetrerar fibrerna djupt. Miljövänlig, dess användning kräver inte att man bär mask och handskar. Glöm inte att trämöblerna och tillbehören kommer att fräschas upp. Det är dock viktigt atthålla husdjur borta under bearbetningen, eftersom de kan slicka av kokosoljan som appliceras på träytan.

Så här glänser du med denna vegetabiliska olja:

 1. Damma av skåp med en fuktig trasa. Gnugga sedan överflödigt vatten med en mjuk trasa låt torka i 30 minuter.
 2. Häll en liten mängd kokosolja på ytan för att bli blank och gnugga med en ren, torr trasa. Sikta på de olika hörnen. För att undvika slöseri med produkten rekommenderas det att lägga till mer allt eftersom behandlingen fortskrider.
 3. Låt stå i 30 minuter och ta sedan bort överflödig kokosolja.

För parfym och hydrera träet samtidigt, går det att lägga till 3 matskedar citronolja.

Skala av tuggummit med kokosolja

Det finns inget mer irriterande än att se en stor boll med tuggummi fastna på mattan eller under möblerna. Lyckligtvis gör kokosolja det snabbt och enkelt att ta bort. Detta beror på att tuggummi absorberar fett och lätt tas bort från mattfibrer, vilket eliminerar behovet av ett tvättmedel. Applicera bara en generös mängd kokosolja och gnugga. Låt stå i 5 minuter eller mer om det behövs, dra sedan av med en mjuk trasa. Avsluta med en rengöringtvåligt vatten för att avlägsna rester.

Polera lädret med kokosolja

Med tiden har läder- tappar sin lyster och skönhet speciellt om det är en soffa. För att återfå den ursprungliga glansen från ett lädervardagsrum, inget bättre än en torkduk med en trasa indränkt i kokosolja. Att göra detta :

 1. Använd en mikrofiber och torr trasa för att ta bort damm och föroreningar på lädret;
 2. Applicera lite kokosfett på ytan och gnugga i cirkulära rörelser;
 3. Polera med en mjuk trasa.

Ta bort tvålrester från badrummet

Tvål och olja är de värsta fienderna och ändå är de båda utmärkta rengöringsmedel. Tvål har ett basiskt pH och kokosolja har ett surt pH. Så tvålrester kan tas bort genom att applicera ett tunt lager kokosolja. Låt verka i 10 till 20 minuter och polera med en svamp. För mer effektivitet är det lämpligt att spraya lite vit vinäger på kokosfettet. Detta ökar dess surhet ytterligare.

Krydda en gjutjärnspanna med kokosolja

Krydda är en process som består av smörj gjutjärnspannan för att skydda den från rost. Det avsatta fettlagret fungerar också som en non-stick yta. Denna operation håller enheten i gott skick i många år framöver. här är hur olja insidan av pannan i gjutjärn med kokosolja:

 1. Applicera ett tjockt lager kokosolja;
 2. Sätt in i ugnen vid 120 eller 150 ° C i 1 timme;
 3. Lägg upp och ner på en plåt för att förhindra rök från att dyka upp;
 4. Ta bort pannan och låt svalna;
 5. Ta bort överflödig olja;
 6. Upprepa samma steg tills du får en perfekt slät yta.

Blanka metallen med kokosolja

För få metalltillbehör att glänsa med kokosolja, så här:

 1. Damma av hela ytan med en mjuk trasa;
 2. Häll på lite kokosolja direkt på metallen och torka med en trasa;
 3. Låt verka i 1 minut och att ta bort överskott av fett;
 4. putsa genom att gnugga med en trasa ren och torr.

Bli av med bläckfläckar med kokosolja

A tbläckvärk är lätt att ta bort. För att göra detta, applicera helt enkelt kokosolja på ytan som ska behandlas. Gnid in fettet över fläcken och låt det verka i en minut. Ta bort halo genom att torka av med en ren, torr trasa.

Ta bort spår av rost

I kontakt med fukt kan metallföremål inte låta bli rost. För att ta bort dessa fläckar gör kokosolja susen. För att göra detta, applicera ett tunt lager på den del som ska behandlas och låt sitta i 1 till 2 timmar. Skölj sedan med ljummet vatten och torka av med en mjuk trasa.

Stöt bort damm

Tvärtemot vad många tror är kokosolja effektiv för bekämpa damm. Förutom att den glänser och skyddar ytan tar den bort orenheter. Släpp bara lite kokosolja på ytan som ska behandlas och polera noggrant med en mjuk trasa för att främja penetrering av fettet, låt sedan torka. Det rekommenderas dock att testa produkten på en osynlig del för att säkerställa att den inte försämras eller missfärgar ytan som ska behandlas. Detta trick kan också användas till skina krukväxter.

Bli av med knarrande dörrar

Bästa sättet atteliminera störande ljud på nivångångjärn är här smörjning med kokosolja. Helt enkelt täck gångjärnen väl och gnisslet försvinner genast.

Stöt bort myggor med kokosolja

Kokosolja mixad medeterisk olja är ett ekologiskt och effektivt repellent för att bekämpa myggor. Så här gör du ett naturligt repellerande för att skrämma bort dem:

 1. För 100 ml kokosolja, att betala 10 ml eterisk olja. Satsa på citrongräs, eukalyptusen där den rosmarin.
 2. Häll blandningen i en sprayflaska och spraya i luften. Det är också möjligt att sätta den på kroppen och undvika applicering i ansiktet.