Hur rengör man de yttre luckorna ordentligt?

När luckorna placeras utanför tenderar de att bli smutsiga mycket snabbt. Dåligt väder och damm påskyndar deras slitage och påverkar det estetiska utseendet. Därför är regelbundet underhåll viktigt. Men att rengöra luckorna är inte lätt. Här är några praktiska tips för att underhålla utvändiga luckor.

Rengör de yttre luckorna

Välj rätt produkter vid rätt tidpunkt

De yttre luckorna är gjorda av olika material. Vissa är gjorda av trä och andra av aluminium eller PVC. De två sista utgör inte för många begränsningar för deras underhåll. Trä, å andra sidan, kräver särskild vård för att inte skamma det. Det finns flera alternativ, men dessa tre material är de mest använda. De verktyg och produkter som används varierar beroende på materialet i de yttre luckorna. Det finns alltså inget som heter en typisk produkt. Men oavsett tillverkningsmaterial, favor icke-slipande verktyg som svampen eller tvättmedlet. Faktum är att strippningsprodukter riskerar att repa ytan på luckorna.

Rätt timing för rengöring

de väder spelar en nyckelroll i hushållet. Att rengöra luckorna några minuter innan ett skyfall hjälper inte. Som ett resultat sker rengöring av de yttre luckorna inte hela tiden. Man måste veta hur man väntar på rätt tid efter dåligt väder.

Städningsfrekvensen beror på klimatet och var huset ligger. I områden som är utsatta för vindbyar och regn krävs städning oftare. Det idealiska är att städa upp efter varje passage av stark vind eller kraftigt regn. Solbränna skadar också de yttre luckorna. För att bevara deras utseende finns olika produkter kommersiellt tillgängliga. Oavsett material och väder, är det lämpligt att göra en stor städning åtminstone en gång om året.

Vidta rätt åtgärder

Dessa är små vanor för att hålla de yttre luckorna rena. Som deras namn antyder finns de utanför livsmiljön. Vissa människor försummar dessa snickerier. Men smutsiga luckor ser aldrig bra ut. Att vidta rätt åtgärder hjälper till att underhålla de yttre luckorna. Till exempel har vissa rökare för vana att lämna cigarettfimpar på kanterna på luckorna. Vissa barn brukar också lägga plastpåsar mellan luckorna. Dessa dåliga vanor som fördärvar luckorna ska förbjudas och undvikas till varje pris.

Rengöringen av luckorna är irriterande. För att underlätta rengöringen är det lämpligt att rengöra dem så ofta som möjligt. Faktum är att om ett tjockt lager av damm bildas är rengöringen mer komplicerad. Så fort tillfälle ges, passera en trasa på de yttre luckorna.

Skrubba luckorna efter deras typ

Husets fasader är utrustade med olika typer av luckor: rullande, glidande, fällbara eller svängande. Underhåll skiljer sig från modell till modell. Var och en av dessa strukturer har begränsningar:

  • De rulljalusier : Fönster eller dörrar försedda med denna typ av lucka lider ofta av gnisslande problem. Denna funktionsfel beror på rester som avsätts på rälsen. För att rengöra jalusier, sopa och damma av spåren varje vecka. Om det behövs, passera en svamp indränkt itvåligt vatten i rälsens riktning.
  • De skjutluckor : Ibland är rörelserna för denna moderna utrustning inte jämna på grund av dåligt väder och avlagringar på kanterna. Smörjning av alla rörliga delar förhindrar gnisslande och optimerar fönsterluckornas rörlighet.
  • De fällbara luckor : bildade av paneler som viks över varandra, de vikbara luckorna behåller mer damm än de andra. Rengöringen är komplicerad när de lämnas öppna dag och natt, eftersom damm, döda löv, spindelväv och skräp av alla slag gör dem smutsiga. Ta bort all smuts med en kvast innan du rengör med en fuktig svamp eller mikrofiberduk. Använd samma metod för svängluckor.

Måla om träluckor

Mycket estetiskt, träjalusierna ger hela huset ett utseende som är både naturligt och harmoniskt. För att bevara sin charm kräver detta material noggrant underhåll. Om träet är lackerat rengöring med vit vinäger agerar effektivt. Blanda vit vinäger och varmt vatten. Gnid in envisa fläckar med en trasa fuktad i blandningen. Torka sedan av med en ren, torr trasa. För målat trä, sodaaska löst i ljummet vatten fungerar bäst. Applicera ett tunt lager färglöst vax för att behålla ytan på träverket.

Trä slits ut snabbare än andra material. Om den är inlagd är det bästa alternativet färg. För att göra detta är det nödvändigt att demontera luckorna och skrapa bort den skalande färgen med en stålborste. Innan du målar, applicera en kemisk stripper och damma av hela ytan. Observera att ett enda lager färg försvagas snabbt. Därför är det bäst att applicera minst två lager.

Bleka PVC-fönsterluckor

Utan regelbundet underhåll blir ljusa PVC-luckor grå. Även om detta material inte kräver lika mycket underhåll som trä, är rengöring varannan eller var tredje månad nödvändig. För att uppnå ett bra resultat, späd ut en bit svart tvål eller Marseille-tvål i vatten. Rengör luckorna med en mjuk borste indränkt i skumlösningen. Noggrann sköljning är nödvändig för att undvika märken. Om fläckarna vägrar att gå, a högtryckstvätt tillåter en djuptvätt.

För att bleka PVC är väteperoxid en effektiv lösning. Doppa en trasa eller svamp i väteperoxid och gnugga. Torka av med en ren trasa och PVC-luckor är som nya.

Shine aluminium jalusier

Aluminium har sitt rykte att tacka för sin lätthet och rostfria natur. Trots sin styrka kräver denna metall regelbundet underhåll för att bevara sin glans. När de utvändiga aluminiumluckor mattas, applicera en skumlösning för att återuppliva deras glans. Diskmedel kommer att göra susen. Använd icke-slipande produkter för att undvika att skada ytan. Specialmjölk finns tillgänglig för aluminiummöbler och snickeridetaljer. För att avsluta rengöringen, skölj noggrant och torka med en torr trasa.