Hur man rengör viskos ordentligt: ​​praktiska tips

Viskos är ett tyg av naturligt ursprung, eftersom det är tillverkat av cellulosa eller trämassa och kräver därför speciell rengöring. Den finns på syntetmateriallistan eftersom det är en kemiskt modifierad fiber. Några regler är för att upprätthålla kvaliteten på detta material som ligger mellan bomull och siden.

Tips för att tvätta viskoskläder ordentligt

Kvaliteterna hos ett viskosplagg

Liksom modal produceras viskosfibrer med en industriell kemisk process även om de är det skapas med växtceller. Dessa naturliga cellulosa kommer ofta från bok, tall, eukalyptus, gran och nyligen bambu. Dessa råvaror växer extremt snabbt, och inga gödningsmedel eller bekämpningsmedel behövs för deras odling, vilket är helt miljövänligt. Den kemiska sammansättningen av denna typ av material liknar den för bomull. Den enda punkten som skiljer dem åt är på nivån av värmekonservering. Viskos passar särskilt bra till sommarkläder pga det håller värmen sämre än bomull. Viskos tyger är uppskattade för sina lätta draperingar och smidiga, släta karaktärer. De är också resistenta mot ljus och nattfjärilar, och de kommer inte att skeva. De är också kända för sina fibrer som absorberar färg bra, vilket behåller deras glans bättre även efter flera tvättar. Dock, missfärgningsfläckar kan förekomma på viskostyger som har blivit delvis fuktade eller våta och sedan torkat. Lyckligtvis påverkar den här funktionen bara vissa färger. En annan nackdel är att detta material skrynklas mycket lätt när det tvättas. Likaså kräver dess strykning ett program som är lämpligt för ömtåliga tyger för att undvika brännskador. Detta är anledningarna till att det är viktigt att känna till några tips för att tvätta och rengöra viskosartiklar skonsamt.

Tvätta viskoskläder

Det finns inget bättre än handtvätt för att inte försämra viskos som är absorberande i naturen. Eftersom detta material har låg elasticitet är det bäst att tvätta i ljummet vatten vid max 30 eller 40 °C eller kallt så att den inte krymper. Föredrar användningen av ett tvättmedel avsett för denna typ av tvätt för att inte få några obehagliga överraskningar. Under hela operationen är det viktigt att hantera plagget varsamt, utan att skrynkla det för mycket. När tvätten är klar, var noga med att inte vrida, packa eller vrida viskosplagget, eftersom de ömtåliga fibrerna kan gå sönder. För de mest ömtåliga är det att föredra att använda en handduk för att "moppa" plagget. Att försiktigt skaka plagget är ett annat sätt att få ut vatten och fukt. För att torka, låt den stå öppen eller placera den på en galge. a maskintvätt är dock möjligt när det gäller vissa artiklar. Det är viktigt att följa instruktionerna på plaggets etikett för att förhindra att det går sönder, skadas eller bleknar. Var också uppmärksam på andra tyger som kommer att glida in i maskinen. Till exempel är jeanskläder grövre. Detta gör att de kan klamra sig fast vid viskosen och till och med riva den. Tveka inte att använd tvätt- och sköljprogrammet för ömtåliga tyger för mer säkerhet. Du bör också undvika att fylla trumman. För att optimalt skydda viskoskläder från friktion mot trumman är ett enkelt knep att lägga in dem i ett tvättnät. Denna teknik hjälper också till att förhindra kontakt med andra kläder. När tvättcykeln är klar, placera helt enkelt viskosartiklarna på ett torkställ, platt eller på en plastsnöre i det fria. Observera att en metallsladd kan lämna rostmärken på kläderna. Maskintorkning bör undvikas när det är möjligt. Helst skulle viskosplagget lufttorkas.

Tvätta en viskosmatta

Viskosmattor är vackra och stilrena. Tyvärr blir de också lätt smutsiga. Som tur är finns det några enkla steg du kan ta för att bli av med smutsen. För fläckborttagning från en viskosmatta:
  1. Börja med att lägga några droppar tvål eller milt rengöringsmedel i ljummet vatten. de galltvål är idealisk för avfettning av detta material.
  2. Använd en mjukfiberborste som den som användes för att tvätta fönster för att lätt tränga in i tvättmedlet i mattans smutsiga delar. Tänk på att inte använda för mycket vätska för att undvika att fibrerna upptäcks.
  3. För att vara på den säkra sidan är det bäst att prova tvättmedlet på en liten del av mattan för att se om det uppstår fläckar eller om färgerna ändras innan du rengör den helt. Användningen av vit vinäger kan också vara effektivt för att hålla mattan från att gulna.
  4. Skölj sedan de våta delarna lätt med en blandning av vinäger och vatten.
  5. För att få bort så mycket fukt som möjligt, dammsug igen efter att ha rengjort en del av eller hela mattan med den flytande produkten. Roterande vakuumborstar är de mest lämpliga för att inte skada mattan.
  6. Att spraya tvätt med sköljmedel uttunnat i vatten är det bästa sättet att förhindra att viskosfibrer stelnar, pälsar eller lossnar när mattan torkar.
  7. För att minska gulfärgningen av viskosmattan, ställ den på en ren, torr plats, häng den horisontellt och torka den upp och ner. Eftersom viskos blöder lätt när den är våt, undvik kontakt med en klar beläggning som lyxparkett eller matta medan mattan torkar. Faktum är att fläckarna som orsakas av en disgorgement är outplånliga.

Stryktekniker för viskostyger

För att enkelt få bort veck är det lämpligt att stryka viskosbiten när det fortfarande är lite blött. Du måste börja med lägg plagget ut och in, ställ sedan strykjärnet på medelvärme. "Silke"-programmet är perfekt för denna typ av operation. Om plagget eller rummet redan är väldigt torrt rekommenderas att använda en våt trasa.