Hur rengör och deodoriserar man sportutrustning?

Även efter tvätt i tvättmaskin luktar kläder som brukade träna ibland illa. Här är några tips från mormor för att hantera de där svettiga och unken dofter.

Deodorisera dina sportkläder

Att göra när man kommer tillbaka från ett träningspass

Efter hårt träningspass och mycket svettningar gäller det att byta kläder snabbt.

Det första du ska göra är att lägga de använda föremålen i tvättmaskinen och starta en cykel. Om lukterna på kläderna är riktigt obehagliga, rekommenderas att blötlägga dem i en blandning av vatten och vinäger i cirka femton minuter innan du lägger dem i tvättmaskinen.

Om detta inte är möjligt är det viktigt att häng ut på galgar och lägg dem på tork så att de inte kryper ihop sig i gymväskan eller smutsig tvättkorg. Ju längre du väntar, desto svårare blir det att övervinna dålig lukt.

Rätt produkter för att rengöra och deodorisera sportkläder

Om lukten kvarstår efter en första passage i maskinen, få inte panik! Många ekologiska och ekonomiska produkter finns för att övervinna dessa dåliga lukter inom sportbranschen. Här är de :
 • Det är fullt möjligt att ta loss och deodorisera din sportutrustning med Marseille-tvål. Det är till och med väldigt effektivt! Applicera en stor mängd Marseille-tvål på de platser som luktar värst. Skrubba med en borste. Tillsätt en droppe citron juice. Låt vila i cirka femton minuter. Sätt till sist i tvättmaskinen och starta en cykel.
 • Bakpulver är en trogen följeslagare. Strö det på de illaluktande fläckarna och tillsätt några droppar vatten för att bilda en pasta. Låt torka i ca 30 minuter. Maskintvätt.
 • de vit vinäger är också idealisk för att övervinna dålig lukt. För att vara effektiv är det bara att sätta ett glas i sköljmedelsfacket när du startar tvättmaskinen. Om lukterna kvarstår kommer ett litet bad i en bassäng fylld med tre fjärdedelar vatten och en fjärdedel vinäger att göra susen.
 • de citron juice är effektivt för denna typ av problem. Blötlägg en ren trasa med citron och gnugga kläderna med den, lägg den sedan i tvättmaskinen.

Tvätta dina sportkläder utan tvättmaskin

Det är mer komplicerat att rengöra sina sportkläder ordentligt när man inte har en maskin att bearbeta. Men naturligtvis hade våra mormödrar lösningar!
 1. Häll 2 liter varmt vatten i ett handfat eller ett handfat.
 2. Tillsätt en halv kapsyl flytande tvättmedel.
 3. Återställ saften av en citron och häll den i bassängen.
 4. Att blanda ihop.
 5. Lägg kläderna i blandningen och låt dra i fem minuter.
 6. Skrubba kragen, armhålorna och baksidan av T-shirten med en borste.
 7. Skölj noggrant.
 8. Vrida ur.
 9. Häng kläder på galgar och torka om möjligt utomhus.

Tvätta fuktavledande sportkläder

De nya sportkläderna transporterar bort fukt och gör att idrottare inte besväras av en t-shirt som luktar svett, tyvärr har de inte bara fördelar eftersom de fångar in bakterier och därför lukter. För att deodorisera dem effektivt finns det två tekniker.

Använder bakpulver

Allt du behöver göra är att blötlägga din sportutrustning i en handfat som innehåller en blandning av vatten och bakpulver i flera timmar eller till och med över natten. När operationen är genomförd ska kläderna läggas i tvättmaskinen.

Använder vit vinäger

Vi presenterar inte längre vit vinägers mångfaldiga krafter. Men som en påminnelse, deodoriserar den perfekt alla typer av kläder. För att framgångsrikt bli av med lukter på en fuktavledande trasa måste du:
 1. Blanda ett glas vinäger och två glas vatten i en bassäng.
 2. Låt dra.
 3. Lägg plagget i maskinen.
Var noga med att aldrig använda ett mycket varmt program (60 eller 90 grader) för att undvika att skada fibrerna i denna typ av kläder.

Bonustips

de frys är en allierad för att bli av med dålig lukt på sportaffärer. Faktum är att bakterier och lukter elimineras när de konfronteras med extrem kyla. Lägg bara kläderna i en fryspåse och lägg allt i frysen i flera timmar. Det här tipset är användbart för personer som inte har tid att tvätta sina kläder mellan två sportpass.