Hur rengör och underhåller man silke ordentligt?

Silke bärs både sommar och vinter och är ett tyg tillverkat av naturliga fibrer. Den kräver särskilt underhåll för att förlänga dess livslängd. Det är dock inte nödvändigt att anlita en städare. Handtvätt med rätt tvättmedel och voila!

Praktiska tips för rengöring av sidenkläder

Kontrollera om färgen blöder

Innan du rengör silket, antingen för hand eller i maskin, är det viktigt för att säkerställa att färgen inte blöder. För att utföra detta test, knacka helt enkelt en bomullstuss indränkt i vatten på ett hörn av plagget, till exempel på innersömmen. Om färgen inte blöder kan den tvättas utan problem. Detta test är särskilt nödvändigt innan du använder vissa rengöringsprodukter som ättika eller alkohol. Om tyget blir missfärgat, a kemtvätt rekommenderas mer. I alla fall är det bättre att behandla fläckarna så fort de dyker upp för att underlätta rengöringen och säkerställa att tyget är som nytt.

Ta bort fläckar från siden

Att bli av med fläckar är det andra steget innan du rengör sidenplagget. Mjuka lösningar är mer lämpade för att upprätthålla detta ömtålig vävnad. En blandning av ljummet vatten och citron juice eller från vinäger visar sig vara effektiv. Innan du använder detta tvättmedel är det bättre att testa på ett oansenligt område. Om tyget inte bleknar, blötlägg den smutsiga delen i blandningen eller använd en spruta för att applicera det väl. Denna lösning är lämplig för att ta bort spår av svett eller deodorant. För envisa märken som matfläckar finns det inget som en blandning av vatten ochalkohol eller d'ammoniak. Bättre att använda mer vinäger än vatten eller tillsätta dem i lika stora proportioner för att få önskat resultat.

 • För att ta bort en bläckfläck från siden, använd en blandning av vatten och alkohol.
 • Ammoniak är mer effektivt för att rengöra fläckar från vin, choklad eller kosmetiska produkter (nagellack, foundation, smink, parfym, etc.).

Produkterna som används för att ta bort en fläck från ett sidenplagg varierar beroende på märkets karaktär.

 • För att ta bort matfettfläckar från siden, applicera lite talk på märkena, låt sitta i några minuter och ta sedan bort talken med en borste.
 • För att radera en majonnäsfläck på siden är inget mer effektivt än en mineralspritlösning.
 • Senapsmärken på sidenkläder är envisa. För att övervinna det måste du badda området som ska behandlas med en näsduk indränkt i Marseilles tvål och utspädd ammoniak, gnugga sedan med en ättiksvamp och doppa i en sötvattenbad.

Handtvätt silke

Skört, silke ska rengöras med försiktighetsåtgärd. Handtvätt är bäst indicerat för att bevara dess kvalitet.

 1. Fyll en skål eller handfat medljummet vatten.
 2. Tillsätt 5 ml tvål eller milt rengöringsmedel.
 3. Sänk ned plagget helt i vatten.
 4. Rör försiktigt med händerna så att tvålen tränger in i fibrerna.
 5. Låt stå i fyra minuter.
 6. Gnid plagget försiktigt mot sig självt.
 7. Insistera på färgade områden.
 8. Häll av vattnet och skölj skålen för att få bort eventuell tvål som blir över.
 9. Fyll bassängen igen, men med kallt vatten denna gång.
 10. Skölj plagget.
 11. Upprepa operationen tills vattnet är klart.

Det är möjligt att tillsätta 5 ml av hårbalsam i sköljvattnet för att göra tyget mjukare. Dessutom tappar vissa sidenkläder sitt fäste efter tvätt. För att åtgärda detta, spraya bara en stärkelse slöja.

Maskintvätt silke är möjligt om färgen inte blöder. Det är absolut nödvändigt att skydda henne i ett örngott. Dessutom får temperaturen inte överstiga 40 °, på en ullcykel. Å andra sidan bör tvättning för hand undvikas för sidenkläder som är beströdda med pärlor eller utsmyckade med broderier. För denna typ av kläder är det lämpligt att ringa in en professionell.

Torrt siden

Att torka ett sidenplagg är ett känsligt steg. Precis som ull är det bättre att inte lägga det i torktumlaren. Använd bara en handduk för att absorbera överflödigt vatten.

 1. Bred ut en servett på ett bord.
 2. Lägg plagget på det.
 3. Rulla ihop allt försiktigt.
 4. Upprepa operationen.
 5. Häng plagget på en trä- eller plasthängare och lufttorka det på en plats som inte är i direkt solljus.
 6. Stäng alla knappar eller dragkedjor, samt knutar så att plagget återfår sin form efter torkning.

Om det finns några rynkor, stryk inte plagget. Häng bara upp den i duschen. Den varma vattenångan kommer att lossa vecken. Om de kvarstår kan du överväga att använda strykjärnet, men ställ in på lågt.

Några rekommendationer för att undvika att skada siden

Att rengöra ett sidenplagg är en riskfylld övning. Här är några rekommendationer för att göra denna uppgift mindre restriktiv och säkerställa plaggets livslängd:

 • För fläckborttagning, använd aldrig blekmedel med risk för att plagget gulnar. Whitening produkter bör också undvikas.
 • Undvik tvättprodukter i pulverform, eftersom de innehåller blekmedel. Föredrar istället flytande tvättmedel eller Marseille-tvål. De ömtåligaste kläderna kan tvättas med babyschampo.
 • Tvätta varje sidenstycke separat.
 • Varmvatten bör undvikas när du tvättar siden eftersom det kan krympa.
 • Blötlägg aldrig siden i mer än 5 minuter i tvålvatten.
 • Skölj i ett handfat och med kallt vatten. Maskinspinning avråds starkt.
 • Undvik att gnugga för hårt eller vrida plagget när du tvättar för hand.
 • Under torkning, lägg siden i ett hörn perfekt skyddat från direkt solljus. När det exponeras kan detta material missfärgas.
 • Lägg inte plagget eller sidenstycket för att torka på en radiator eller någon annan värmekälla.
 • Strykning sker vid låg temperatur och med en trasa. Strykjärnet ska ha låg temperatur. Likaså måste rörelserna vara lätta och mjuka för att inte skada tyget.