Att resa med din kanin: vad du behöver veta

Kaninen är ett av de mest sällskapliga husdjuren. Han gillar inte att vara ensam. Som tur är är det fullt möjligt att resa med den. Det räcker med att vidta några försiktighetsåtgärder för att transportera den under optimala förhållanden. Här är några användbara tips för dig som vill ta med sin kanin på semester.

Reser med din kanin

Förbered dig för din resa med din kanin

Att åka på semester med en kanin kräver att vissa försiktighetsåtgärder vidtas. Att förbereda sig på rätt sätt för resan är avgörande för att djuret ska känna sig tryggt och bekvämt under hela resan.

 • Innan du åker på en resa med en kanin är det viktigt att du utbildar dig själv. Inkluderar semesterorten en inhägnad trädgård ? Det är också viktigt att det är tillräckligt säkert för att rymma en kanin. Annars är det bättre att ta med en lekhage som gör att kaninen kan ta luften utan risk.
 • Under resan, se till att din buren är väl ventilerad, men också perfekt skyddad från kallt drag.
 • Äntligen kommer kaninen säkert vilja knapra under resan. Det rekommenderas därför att skjuta in lite hö i sin bur.
 • För att djuret ska vänja sig och lämna sin doft måste buren tas ut dagen innan.
 • För en Angorakanin rekommenderas en kort resa till en frisör innan resan. Detta blir tillfället att ge den en liten sommarfrisyr.

Skydda kaninen från värme

Kaniner har bara ett fåtal svettkörtlar i armkuddarna och hakan. Således är den termiska regleringen av deras kropp dålig och de svettas inte som människor. Den idealiska utomhustemperaturen för en kanin är 18°C ​​till 21°C. Detta djur kan tolerera mycket lägre temperaturer, men tål inte värme över 25 ° C. Den kan till och med dö om temperaturen överstiger 30 ° C.

Den europeiska kaninen kan kyla ner under jorden, vilket en sällskapskanin inte kan. När du reser med en kanin är det därför lämpligt att få honom att dricka tillräckligt. Detta kommer att hålla honom från uttorkning. Detta beror på att när hans kroppstemperatur stiger, har han inte reflexen att dricka på egen hand. Han kommer att försöka flämta för att andas in frisk luft. Men om värmen är för hög, kommer detta att bidra till att öka hans inre temperatur. Han kommer därför att möta uttorkning. För att ge honom vatten, använd bara en nållös spruta eller en pipett. Vattnet ska vara rumstemperatur. Det är också möjligt att imma det.

Reser med bil med en kanin kräver att särskilda åtgärder vidtas. Blöt först en handduk och använd den för att täcka buren som ska transportera den. På så sätt kommer kaninen att skyddas från solen. Du kan också förebygga värmeslag genom att placera en frusen vattenflaska bredvid kaninen. Ett annat alternativ är att placera en ultraplat kylackumulator under mattan på buren. Man måste dock se till att djurets ben inte kommer i direkt kontakt med det genom att sprida det över en handduk eller en ganska tjock matta. För gör-det-själv-entusiaster är det möjligt att sätta upp ett hemmagjort isoleringssystem. Installera bara en planka av trä på kylackumulatorn, se till att genomborra den på olika ställen.

Att ta en paus regelbundet rekommenderas för att kontrollera att det inte är några problem. Kaninen kommer att må bättre efter lite vattenspruta på pälsen. Bara du måste undvika insidan av dina öron.

Lugna kaninen under resan

Om kaninen andas för snabbt eller skakar när du reser, klappa den. För att lugna honom, tänk på att lägga handen mot halsen på djuret, prata med honom och uppmuntra honom att lägga sig ner. För att få honom att känna sig säkrare är det möjligt att använda en bärväska. Därmed kommer det att vara möjligt att hålla honom vid sin sida eller på knäna under hela resan. Under resan får djuret tvätta sig, ligga ner eller knapra. Det betyder att allt är bra och han känner nej påfrestning.

Att resa med din kanin i bilen: försiktighetsåtgärder att ta hänsyn till

För en roadtrip är buren det perfekta tillbehöret för att transportera en kanin. Dessutom kommer det att vara möjligt att slinka in några väsentliga föremål för hans välbefinnande. Tillhandahåll dock en tillräckligt stor transportbur om det behövs. Således kommer kaninen att kunna resa bekvämt, eftersom den kommer att kunna ligga ner och vända sig om i full frihet. Dessutom fixeras buren enkelt med säkerhetsbältet.

 • För luftkonditionerade bilar bör den invändiga temperaturen ungefär överensstämma med exteriören. Tänk också på att lägga ut en handduk eller en matta på golvet i buren så att kaninen inte glider runt krökarna.
 • I händelse av att bilen inte är utrustad med luftkonditionering, rekommenderas att stänga fönstren bredvid kaninen. Detta djur är mycket känsligt för drag och kan ha andningsproblem.
 • Om kaninen inte är van att resa kan resan stressa honom. Det är dock fullt möjligt att lugna ner honom genom att ge honom Nervosyl. Denna homeopatiska medicin är avsedd att lindra nervositet hos hundar eller katter, men det är också mycket effektivt på kaniner. Säljs på Internet eller hos veterinärer, det har inga oönskade biverkningar. Det är bäst att påbörja behandlingen några dagar innan resan.

Praktiska råd för att resa med tåg med en kanin

Tåget är utan tvekan den lämpligaste typen av transport för kaniner. För att kunna resa med detta djur med tåg är det nödvändigt att köpa en biljett motsvarande en liten hund.

Villkoren som ska respekteras för att ta med en kanin på en flygresa

För att ta med en kanin på en resa, speciellt utomlands, är det möjligt att välja planet. Ganska långa steg måste dock tas.

 • Det är av yttersta vikt att husdjurets hälsojournal är helt uppdaterad. Andra formaliteter är också att vänta, men beroende på destinationsland. Bland de ingrepp som oftast krävs är till exempel karantän.
 • När man reser med flyg kan det vara svårt att ta med sig en kanin. De flesta företag förbjuder faktiskt detta djur i kabinen. Det är bäst att göra din forskning innan du överväger att flyga med detta husdjur. I synnerhet i tider av fågelinfluensa eller epidemier accepteras inte kaniner i stugan eller i lastrummet.
 • Att få en kanin att resa med ett fraktplan är fortfarande det bästa alternativet. Men denna formel, förutom att vara ganska dyr, kan orsaka stor stress hos djur.

Reser med båt med din kanin

Båtturer tolereras också av kaniner. Vissa företag tar dock inte emot kaniner ombord. Innan du bokar en biljett är det därför viktigt att ta reda på hur du undviker att bli nekad tillträde till båten.