Gör ett ökenkylskåp (Zeer pot)

För att förbruka mindre energi, eller till och med ingen energi alls, använd helt enkelt detta kylskåp, som inte behöver elektricitet för att fungera. Denna hantverksmaskin tillverkas enkelt med ett fåtal material som är lätta att hitta och till ett lägre pris. Zooma in hur detta ekologiska kylskåp fungerar och stegen att följa för att bygga det själv.

Funktionsprincipen för Zeer potten

Principen för kylskåpet utan el

Kylskåpet som fungerar utan el kallas också " Zeer potten " Var " öken kylskåp ". Det är två kapslade terrakottakrukor den ena inuti den andra och åtskilda av fuktad sand.

Detta kylsystem fungerar av termodynamikens princip. Avdunstning av vattnet kyler innerkrukan, vilket håller maten fräsch i dagar eller till och med veckor. Verkningsgraden hos Zeer-krukan är ännu högre när miljön är varm och torr. Faktum är att ju mer vatten kommer att avdunsta, desto mer kommer värmen från den inre potten att extraheras, och desto mer kommer temperaturen i inredningen att minska. DEEnergi från solen är därför väsentlig i driften av detta ökenkylskåp. Under de bästa användningsförhållandena kan Zeer-burken nå en temperatur upp till 5°C, vilket tillåter förvara grönsaker och frukt svalt, eller ens fräscha upp drycker.

De samtalets längd beror på maten i fråga. Guava och tomater kan lagras i upp till cirka 20 dagar, medan auberginer kan förvaras i kyl upp till 1 månad. Å andra sidan bör det noteras att den kylning som erbjuds av detta hantverkskyl är inte lämplig för mejeriprodukter och kött.

Kylning utan el har flera fördelar, främst energibesparing. Om ett elektriskt kylskåp förbrukar i genomsnitt 250 till 530 kW per år, förbrukar Zeer-grytan en del 0Den kan dock köpas från 10 € och upp till cirka 50 € för större krukor. Dess kapacitet beror givetvis på storleken på de krukor som används, men normalt kan detta ekologiska kylskåp rymma upp till 12 kg grönsaker, vad ska man göra hållbara bestämmelser. Som en bonus kräver den inte mycket underhåll, är helt återvinningsbar och är hållbar i användning. Tack vare detta system kan de som inte konsumerar kött perfekt klara sig utan ett vanligt kylskåp i sin vardag.

Stegen att följa för att bygga Zeer-krukan

Det första steget är att skaffa de nödvändiga materialen. För att göra ett kylskåp utan el behöver du:
 • 2 terrakottakrukor som kan passa ihop. Det står var och en fritt att välja storlek på burkarna, beroende på kapaciteten på det kylskåp som ska tillverkas. Du måste åtminstone respektera ett avstånd på 4 cm mellan de två krukorna. Den lilla krukan kan till exempel ha en innerdiameter på 25 cm och den största en diameter på 40 cm. Observera också att den lilla grytan som innehåller maten måste vara vattentät. Den kan alltså emaljeras. Den större potten bör också vara porös för att tillåta vattnet att avdunsta. Dessutom bör det inte lackas;
 • Ett tygstycke som kommer att fungera som ett överdrag, såsom en kökshandduk eller en servett;
 • Korkproppar Var lera, Var Scotch tejp ;
 • Fin sand ;
 • Kallt vatten.
Följ sedan följande steg:
 1. När utrustningen har samlats in, starta operationen med fylla i hålen krukor med lera, korkar eller tejp. De flesta terrakottakrukor har hål i botten. Genom att tillåta vattnet att cirkulera kommer dessa hål dock att förhindra nedkylningsprocessen.
 2. Häll sand i den stora grytan, med en tjocklek på ca 5 cm.
 3. Lägg den lilla grytan i den stora grytan. Målet är att placera de två potterna på samma nivå.
 4. Häll sanden mellan de två krukorna, lämnar ett mellanrum på 2 cm från toppen av burkarna. Faktum är att om fyllningen görs till brädden, kommer det inte att vara möjligt att vattna sanden utan att väta innerkrukan. Sanden bör också vara väl packad för att optimera systemets effektivitet.
 5. Sandkorn har nog glidit ner i den lilla krukan. Utför a rengöring så att maten kan placeras där.
 6. Häll vatten på sanden och låt det sippra in i det. Operationen är klar när sand kan inte längre absorbera vatten. Vanligtvis krävs det mindre än en liter vatten för att suga upp det ordentligt.
 7. Blötlägg tygbiten i kallt vatten och använd den till täck de två krukorna se till att inte lämna något tomt utrymme.
 8. Låt vila några timmar för att burkarna ska svalna.
 9. Förvara mat där att bevara.

Video handledning

Några tips för att använda det gröna kylskåpet

de Zeer potten kräver inte mycket för att fungera. Ändå är vissa villkor nödvändiga för att optimera dess kylning.

 • För att vattnet ska avdunsta utan problem placeras kylen utan el i en torr och väl ventilerad miljö.
 • Särskilt i tropiska områden kan kylskåpet också stå högt för att undvika insekter.
 • Vattning av sanden görs vanligtvis två gånger om dagen, men denna frekvens kan ökas om klimatet är mycket varmt och torrt.

För den lilla historien

Kylskåpet utan el är en uppfinning av en afrikansk lärare, ursprungligen från Nigeria, uppkallad efter Mohammed bah abba. Han patenterade officiellt Zeer-krukan 1995, i samarbete med Al Fashir University och Intermediate Technology Development Group.

I Afrika används ökenkylen främst av bönder för bevarande av sin mat. Även kallat ett pott-in-pot-kylskåp, det är inte det enda systembaserade kylskåpet i världen. Uppfinningar som använder samma princip distribueras verkligen i olika länder. Den spanska använder till exempel botijo, indianerna matka, malierna garba, eller sydafrikanerna på uphisi.

Idag dyker det upp fler och fler uppfinningar för att anpassa sig till ett allt mer ekologiskt västerländskt sätt att leva. Vissa ökenkylskåp har nu fönster och till och med fack, men förblir baserade på principen om vattenavdunstning. I en tid då ekologin är i rampljuset måste man inse att detta system erbjuder många fördelar och dessutom är mycket praktiskt. Till exempel, under utomhusutflykter som camping, hjälper det att hålla mat och dryck svalt utan elektricitet. Pot-in-pot kylen är lätt att transportera och tar inte mycket plats. Det är helt enkelt nödvändigt att tillhandahålla strövatten för att få ett kylskåp utan el var som helst och när som helst. En riktig miljöansvarig gest mot planeten.