Hur rengör man en svamp och håller den längre?

Svampen är ett köksredskap som vanligtvis används för att rengöra disk, bänkskivor och mer. När den väl är sliten behöver du inte kasta i svampen och slänga den i soporna. Det finns verkligen några tips att veta för att rengöra en svamp och hålla den längre. Översikt.

Rengör och behåll en svamp

Rengöring av en svamp

Eftersom svampen används dagligen är den en riktig groddbo. Enligt observationer från tyska mikrobiologer kunde varje kubikcentimeter av en svamp faktiskt rymma minst 50 miljarder bakterier, från 118 olika arter. En ganska häpnadsväckande figur för ett bruksföremål som mäter knappt hundra kubikcentimeter. Det är därför, enligt den franska konsumentsäkerhetskommissionen (CSC), svampar bör rengöras minst varannan dag.

Också, beroende på hur ofta en svamp används, bör ett hushåll byt ut minst varannan vecka. Det bör också noteras att denna cykel kommer att bero nära på:

 • Matvanor, om hushållet ofta lagar fett till exempel.
 • Användningen av svampen, om den både används för att diska och för att rengöra bänkskivan.

För att en svamp ska kunna fullgöra sin roll under hela sin livslängd är det viktigt att rengöra den när behovet uppstår.

Rengör en svamp med grovt salt

de grovt salt är en billig produkt känd för sin renande verkan. Måtten på de grova saltkornen varierar mellan 1 och 6 millimeter. De är därför större än fleur de sel som vanligtvis används i matlagning. För att använda de fördelaktiga egenskaperna hos denna något specifika krydda är det nödvändigt att gå tillväga enligt följande:

 1. Häll en halv liter varmt vatten i en skål.
 2. Tillsätt det grova saltet i en hastighet av två matskedar.
 3. Sänk ner svampen i blandningen utan att röra om.
 4. Låt stå över natten.
 5. Skölj nästa dag med mycket vatten.

Svampen kommer ut som ny och kan användas igen.

Använda en mikrovågsugn för att rengöra en svamp

Det tar bara två minuter i en mikrovågsugn för en svamp att vara renad från alla dess bakterier. Det visar en studie gjord av amerikanska forskare vid University of Florida. Att göra detta :

 1. Kontrollera på förpackningen att svampen inte innehåller något material från metall;
 2. Doppa den i vatten;
 3. Utan att vrida, placera den i mikrovågsugnen i två minuter;
 4. Ta försiktigt bort det eftersom det är varmt vid denna tidpunkt;
 5. Skölj den med kallt vatten innan du lägger undan den.

Tack vare detta trick är det möjligt att behålla en svamp längre.

Rengör svampen med kokande vatten

De som inte har mikrovågsugn kan bara doppa svampen i vatten kokas upp. Tillsätt detta bubblande vatten några eteriska oljedroppar gjorda av timjan. Denna ört kommer att spela både rollen som en antiseptisk och a antibakteriell. Skölj svampen väl efteråt.

Använda din diskmaskin för att rengöra en svamp

Ett enkelt men effektivt tips! För den här metoden är allt du behöver göra:

 • Placera svampen i en diskmaskin under en klassisk rengöringscykel. Föredrar placeringen i bestickkorgen så sköter maskinen resten.
 • Snurra så mycket som möjligt innan förvaring.

Rengör en svamp med vit vinäger

de vit vinäger är en klassisk produkt som används i matlagning som krydda tack vare sin syrliga smak. Dessutom används den ofta som rengörings- och avfettningsprodukt. Det är därför det är viktigt i huset. För att rengöra en svamp med vit vinäger:

 1. Lägg svampen i en skål som innehåller hälften av vattnet och hälften av vinägern.
 2. Låt det sitta i minst två timmar i detta desinfektionsmedelsbad.
 3. Vrid ur och skölj sedan innan du lägger undan den.

För att den bakteriedödande effekten ska bli mer effektiv kan du värma setet i 2 minuter i en mikrovågsugn. Vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när du tar bort svampen. Vrid ur den ordentligt innan du använder eller förvarar den. För att intensifiera den renande kraften hos vinäger, är det lämpligt att strö denna blandning med en en halv kopp bakpulver. Det senare är känt för att absorbera lukter. Detta knep både dödar bakterier ocheliminera dålig lukt som kommer från svampen.

Rengör svampen med citronsaft

En 100% naturlig och ekonomisk metod är att använda citron-.

 1. Koka en halv liter vatten;
 2. Lägg till ett ett halvt glas citronsaft skynda ;
 3. Sänk ner svampen i denna lösning för att avfetta den ordentligt;
 4. Låt allt sitta över natten;
 5. Vrid ur och skölj sedan nästa dag;
 6. Marinera igen i en timme i saften av två pressade citroner;
 7. Snurra igen utan att skölja.

Fördelen med denna metod är att den gör att den goda doften av citron svävar mer behaglig än den av vit vinäger. Dessutom har citronsyra tusen och en förtjänst, inklusive den att fräscha upp färgen.

Desinficera svampen med blekmedel

Användningen avbleka är effektivt för att desinficera en svamp. Det rekommenderas dock inte att överdriva, eftersom den här typen av produkter kommer att tära på svampen i längden. Denna metod går ut på att sänka ner svampen i en lösning av 90 % vatten och 10 % blekmedel. För att döda en stor del av bakterierna tar det bara 5 till 10 minuter. Efter denna tid, skölj helt enkelt noggrant med kranvatten och vrid ur innan förvaring.

Hur förvarar man en svamp korrekt?

Det finns två relativt enkla tips för att undvika att slösa bort en svamp genom att kasta den i papperskorgen tidigt.

Smart förvaring

Efter att ha rengjort en svamp ordentligt bör den förvaras på en ren och torr plats.

 • Undvik därför att förvara den under diskhon eller dess kant. Fuktigheten däri främjar mögeltillväxt.
 • Vrid ur svampen så mycket som möjligt efter varje användning och undvik att placera den i en behållare som håller kvar vatten. Mellan två användningar måste den verkligen torka. Således kommer den inte att avge en dålig lukt.

Förnuftig användning

För optimal bevarande rekommenderas att du begränsar dig till att använda med en svamp. En svamp avsedd för rengöring av en bänkskiva ska inte användas samtidigt till badrummet. Dessutom är det viktigt att ha reflexen av vrid ur en svamp väl efter användning. Soltorkning är ett lika naturligt sätt att hålla svamparna rena.

Det går i alla fall att göra en reserv för att undvika att ta slut på svampar. För att spara behöver du bara köpa en batch eller ett paket. Dessutom erbjuder vissa märken nu återvinningsbara versioner och genererar inget avfall.