Hur blir man av med processionslarver?

Processionslarver är inte bara skadliga för tallar utan också farliga för människor och djur. Deras stickande hårstrån orsakar faktiskt ibland våldsamma allergiska reaktioner. Därför utgör de ett hot mot naturen och hälsan. Här är lösningarna för att bli av med dessa skadliga varelser.

Eliminera processionslarver

Hur utvecklas processionslarver?

På sommaren förvandlas larverna från processionslarver till gråfärgade fjärilar. Som ett resultat av denna metamorfos lägger fjärilar runt 100 ägg på tallgrenar, särskilt i tjocka kokonger. En och en halv månad senare kläcks äggen och föder processionslarver. De senare skapar sedan ett bo som kan skydda dem från kylan. Deras bo har fantastiska egenskaper för att säkerställa deras överlevnad. Faktum är att inomhustemperaturen stiger genom att fånga solens strålar. Ju varmare det är, desto snabbare utvecklas dessa insektsarter. På våren lämnar larverna sina bon på jakt efter en fristad i jorden där de kan stanna till sommaren. Under tiden kommer de att förvandlas till fjärilar, para sig och cykeln återupptas.

Processionslarver: tallmördarinsekter

Kallas även "furuprocessionärerna", processionslarver har en svart kropp med röda fläckar. De rör sig i en fil och lever huvudsakligen pågranbarr. Dessa arter av Lepidoptera orsakar således betydande skador på träd, inklusive parasolltall, maritim tall, Aleppotall, österrikisk svart tall, etc. Genom att mata på det senare observeras två konsekvenser:

 • Avlövning som leder till förlust av trädtillväxt samt minskad fotosyntetisk kraft;
 • På grund av attackerna från processionslarver försvagas trädet och blir sårbart för andra skadedjur och skadeinsekter, vilket kan leda till dess död.

Processionslarver: en fara för människors och djurs hälsa

När processionslarver känner sig hotade projicerar de förgiftade mikropoils. I kontakt med dessa genomgår djuren tungnekros vilket kan orsaka smärtsamma skador och andningssvårigheter som kan vara dödliga. När det gäller människor lider de av allergiska reaktioner på olika delar av kroppen:

 • På huden

Allvarliga irritationer uppträder med Röda plaketter åtföljd av brännande känsla och svår klåda. Dessa tillstånd kan pågå i timmar eller till och med dagar beroende på graden av exponering. De orsakar också hjärtklappning eller feber och leder till angioödem (snabb svullnad av huden). Vanligtvis är de mest drabbade delarna av kroppen handleder, nacke och ben.

 • I ögonen

Ögonområdet är rött och svullet. När mikropoils kommer in i ögat uppstår allvarliga inflammatoriska reaktioner. I vissa fall kan detta leda till Blindhet.

 • På andningsorganen

De stickande hårstråna på processionslarver irriterar luftvägarna och orsakar halsont, nysningar, svårigheter att svälja och astmaanfall.

 • På matsmältningskanalen

Tarmarna och munslemhinnan blir inflammerade med kräkningar och buksmärtor.

Vad ska man göra under de första attackerna av processionslarver?

När en person som drabbats av processionslarver uppvisar särskilda symtom (yrsel, kräkningar, sjukdomskänsla etc.) är det brådskande att göra det.ta till sjukhus. Å andra sidan, om hans tillstånd inte är alarmerande, är det viktigt att tvätta förorenade kläder med kokande vatten innan du lägger dem i torktumlaren. Det är då nödvändigt att behandla de känsliga delarna:

För huden
 1. Tvätta huden noggrant med tvål ;
 2. Använd klibbigt papper som tejp för att ta bort stickande hårstrån från huden;
 3. Ta några antihistaminer för att lindra klåda.
För ögonen
 1. Skölj ögonen med lokalbedövningsmedel;
 2. Efter sköljning, utför en noggrann ögonundersökning för att utesluta stickande hårrester.
För luftvägarna

Andningssymtom måste utvärderas av läkare. Således kommer den senare att ordinera en behandling anpassad till tillståndet för den person som drabbas av processionslarver. Vanligtvis inkluderar behandlingen antiallergiska och antiinflammatoriska läkemedel som antihistaminer och kortikosteroider.

För matsmältningssystemet
 1. För att bli av med stickande hårstrån, drick ett helt glas vatten;
 2. Ta bort hårstrån från slemhinnan i munnen med klibbigt papper;
 3. Gör en endoskopi under narkos för att extrahera hårstrån som är djupt inbäddade i slemhinnan i munnen, matstrupen och svalget.

Medlen att slåss mot processionslarver

Det finns många sätt att bli av med processionslarver:

 1. På hösten spraya med insekticidet baserat på Bt (Bacillus thuringiensis) på förorenade tallar.
 2. Locka till sigbröst genom installation av skyddsrum och vattenpunkter eller genom plantering av löv- och fruktträd. Varje dag kan dessa fåglar äta upp till 40 processionslarver, eftersom de är okänsliga för stickande hårstrån.
 3. Om trädet har några kokonger av processionslarver måste du ta loss dem och bränn dem sedansamtidigt som du skyddar kropp, ansikte och händer.
 4. Fråga några feromonfällor på det förorenade trädet för att locka till sig och fånga larverna.

Förebyggande mot processionslarver

En person som nyligen smittats av processionslarven bör till varje pris undvika att bli attackerad av dessa insekter igen. Faktum är att ännu allvarligare allergiska reaktioner kan uppstå, till och med en anafylaktisk chock vilket kommer att äventyra offrets liv. Detta kännetecknas av svettning, andningssvårigheter, hypotoni och medvetslöshet.

Vid regelbunden exponering för angripna platser är det nödvändigt att skydda sig genom att bära ett par handskar och gummistövlar, en mask, dammglasögon och en vattentät skyddsdräkt.

Dessutom, för dem som bor i regioner som är hem för larver, bör flera försiktighetsåtgärder vidtas:

 • Torka inte tvätten utomhus;
 • Tvätta trädgårdsgrönsaker väl innan du äter dem;
 • Låt inte barn ha kul nära ett träd som skyddar larver;
 • Blöt gräsmattan flera dagar i rad innan du klipper så att de stickande hårstråna stannar på marken istället för att skingras i luften;
 • Om barnen leker ute, låt dem bära täckande kläder, en hatt och eventuellt ett par glasögon.