Vad ska man göra med Epsom salt i huset och i trädgården?

Epsomsalt eller magnesiumsulfat är ett mineral som består av svavel, magnesium och syre. Säljs på apotek, på internet eller i stormarknader, den här produkten gör till exempel underverk i trädgården. Det låter dig desinficera, rensa igen och skina utan att tröttna. Här är några användningsområden för Epsom salt.

Allt du kan göra med Epsom salt

Rengör smutsiga plattor med Epsom-salt

Med tiden samlas smuts på kakelfogarna. De lossnar inte lätt, trots att de tvättas med tvålvatten. Användningen av en mer kraftfull produkt som magnesiumsulfat är nödvändig för att återställa plattorna till deras ursprungliga utseende. Det gör det faktiskt möjligt att effektivt rengöra, och detta, utan att tröttna, en smutsig plattsättning. För att göra detta, blanda bara en kopp epsom salt med en kopp Diskmedel. Den resulterande lösningen appliceras på plattan och lämnas en femton minuter att agera. Efter denna paustid skuras plattorna med en borste och sköljs sedan med en fuktig mopp.

Ta bort smuts i avloppen med Epsom salt

Hår och smuts samlas och täpper till avloppen. För att eliminera skräpet i rören måste du:

 1. Att blanda ihop ½ kopp Epsom salt med ½ kopp bakpulver ;
 2. Häll denna blandning ner i duschavloppet;
 3. Tillsätt en kopp vit vinäger ;
 4. Låt verka i cirka femton minuter;
 5. Häll i kokande vatten till slut.

Efter denna chockbehandling bör vattnet rinna ut snabbare. Det idealiska är att utföra regelbunden rengöring med magnesiumsulfat för att förhindra ansamling av avfall i avloppen.

Skura grytor och kastruller med magnesiumsulfat

För att effektivt rengöra en bränd panna eller panna utan att spendera timmar på att polera den, bör magnesiumsulfat användas. Den senare mjukar upp den brända maten som fastnat i botten av pannan. Täck bara det smutsiga området med Epsom-salt och tillsätt lite vatten för att fukta det. Efter några timmar kommer den mjukgjorda maten lätt att lossna med en träspatel. Botten på pannan eller kastrullen rengörs sedan med en svamp och Diskmedel. Undvik att använda vassa föremål för att skrapa botten av pannan.

Rengör besticken med magnesiumsulfat

Med tiden har silverföremål förlorar sin lyster och bli matt. Lyckligtvis är det fullt möjligt att ge dem en andra ungdom tack vare magnesiumsulfat. Med det här tricket behöver du inte skrubba i timmar för att få föremål att glänsa. Helt enkelt:

 1. Tillsätt ½ kopp magnesiumsulfat i en bassäng med vatten;
 2. Fördjupa silverföremål i detta saltvatten;
 3. Ta bort dem från vattnet och lägg dem på ett ark aluminiumfolie.

För att silverföremål ska behålla sin glans så länge som möjligt är det bäst att förvara dem i tygpåsar. Denna teknik är också giltig för silversmycken.

Att göra en deodorant med Epsom salt

Här är receptet för att göra en naturlig och ekonomisk deodorant:

 1. Blanda Epsom salt med några droppar 'lavendel eterisk olja och vatten;
 2. Häll blandningen i en spray och sprid runt i huset.

Mjuka upp badlakan med Epsom salt

Handdukarna hårdnar och är mindre behagliga efter flera gånger i tvättmaskinen. Epsomsalt kan göra dem mjukare, så här:
 1. I en stor behållare, häll mycket varmt vatten och tillsätt en kopp Epsom salt.
 2. Lägg handdukarna i den.
 3. Låt stå över natten.
 4. Lägg handdukarna på tork, gärna i torktumlaren.

Gör ett hemgjort sköljmedel med magnesiumsulfat

Epsom salt används för att göra en ekonomiskt sköljmedel för hemmet och effektiv. Bara blanda 200 g Epsom salt med 10 droppar lavendel eller citron eterisk olja. Den erhållna produkten är lika effektiv som de som säljs på marknaden. Den används som ett klassiskt sköljmedel och läggs i maskinen vid varje tvätt. Du behöver ca 50g sköljmedel per maskin.

Förbered en tvättmaskinsrengörare med Epsom-salt

Epsomsalt är också bra för rengöring av tvättmaskinen. Häll bara upp en goda kopp Epsom salt och starta en normal cykel med varmt vatten. Apparaten kommer att rengöras noggrant efter detta program och kommer inte längre att avge obehagliga lukter. Denna rengöring bör utföras minst en gång varannan vecka.

Magnesiumsulfat kan också blandas med vit vinäger för att öka dess effektivitet. Tillsätt en kopp Epsom-salt och en kopp vit vinäger i badkaret och starta sedan en kort cykel med varmt vatten. Du måste vänta minst en timme innan du tvättar.

Denna magnesiumsulfatbehandling är effektiv för ta bort överflödigt tvättmedel fastnat i tanken och i anordningens rör.

Gör faux frost med magnesiumsulfat

Här är ett dekorationstips att göra med Epsom-salt nära jul. Du behöver 3 matskedar diskmedel, en kopp Epsom-salt och ½ kopp kokande vatten. Dessa tre ingredienser blandas ihop och appliceras sedan på fönsterrutorna med en svamp. Blandningen kommer att torka och Epsom-saltet kommer att kristallisera för att se ut som frost.

Rengör diskmaskinen med magnesiumsulfat

För att fungera korrekt och rengöra effektivt måste diskmaskinen också vara oklanderligt ren. Tänk på att fettrester klibbar fast i rör och skrymslen och orsakar obehagliga lukter i längden. Magnesiumsulfat hjälper till gör ett effektivt diskmedel för att rengöra diskmaskinen. Här är det detaljerade receptet för att göra pastiller för denna användning:

 1. Blanda 200 g av bikarbonat med 200 g avcitronsyra ;
 2. Tillsätt 100 g magnesiumsulfat och 120 ml vit vinäger ;
 3. Tillsätt ett tjugotal droppar aveterisk olja av citron;
 4. Blanda allt väl;
 5. Fyll iskubsfackets facken med denna blandning, packa väl;
 6. Låt torka i rumstemperatur i 24 timmar;
 7. Ta bort sugtabletterna, lägg dem i en fryspåse och förvara torrt.

Dessa pastiller används som de som säljs i butik. De är lika effektiva medan de är ekonomisk och ekologisk.

Rengör däck och gångvägar med Epsom-salt

Med tiden täcks terrassen och stigarna med mousse och av ogräs. För att eliminera dem måste du blanda 2 liter av vit vinäger med 250 g av epsom salt och 30 ml av Diskmedel. Sedan är det bara att applicera denna blandning på ytorna som ska rengöras. Skölj dem sedan med rent vatten.

Håll sniglar borta med magnesiumsulfat

Salt är dödligt för sniglar. Så för att hålla dem borta från terrassen eller trädgården, strö det bara på vägen. Sniglar kommer inte längre att våga sig dit. Ibland kommer sniglar in i hemmen, särskilt i badrummet. För att avskräcka dem, strö bara Epsom-salt på vägen. Följ bara de slemmiga spåren de lämnar efter sig för att hitta vart de går.

Mata växter med Epsom salt

När det blandas med bevattningsvatten hjälper Epsomsalt till att frigöra näringsämnen i jorden. Det fungerar som gödningsmedel och hjälper växter att blomstra snabbare samt att hålla sig frisk. Tack vare Epsom salt har växterna en ganska grön färg. Det är nödvändigt att räkna 5 g Epsom salt per liter vatten. Vintergröna växter som rhododendron uppskattar särskilt denna behandling.

Epsomsalt används också för att förbereda jorden före plantering. Detta kräver att jorden blandas med Epsom-salt.

Skäm bort frukt och grönsaker med magnesiumsulfat

Mineraler hjälper växter att trivas och hålla sig friska.Tillsatsen av Epsom salt hjälper också öka smakerna av frukt och grönsaker. Således måste du blanda lite Epsom-salt med jorden från grönsaksträdgården för att skörda frukt och grönsaker rika på färg och smak.