Hur man rengör en matta ordentligt: ​​praktiska tips

Mattan är ett viktigt dekorativt tillbehör i alla rum i huset. Det är dock ett riktigt bo för bakterier och smuts. Därför är regelbundet underhåll viktigt. Oavsett om det är en ny eller gammal matta, räcker det med några enkla steg att använda dagligen för att desinficera den, återuppliva dess färger och bevara dess ursprungliga utseende.

Rengör en matta

Att dammsuga

Ett riktigt bo för kvalster och damm, mattan måste underhållas regelbundet. Dammsug två gånger i veckan undviker att behöva göra en storstädning var sjätte månad. Det är att föredra att använda borstningsläget för att bättre lyfta hårstråna och säkerställa mer effektiv rengöring. Å andra sidan är det bättre att gå försiktigt om det är en berber, orientalisk eller etnisk matta med risk för att skada den.

Rengör mattan noggrant

Det är många mormors tips att ta hand om mattor utan att använda kemikalier. Häng bara mattan utanför och använd en stor träsmätta för att lossa dammet. Det är möjligt att använda en ångtvätt. Denna rengöringsmetod är dock inte lämplig för naturfibermattor som är ömtåliga. Tillsätt några droppar eteriska oljor i badkaret för att lämna en behaglig doft på mattan. Om mattan har tappat sin färg och har fläckar, använd kolsyrat vatten och bakpulver gör det möjligt att rengöra den på djupet.
 1. Blötlägg det färgade området på mattan med kolsyrat vatten med en svamp;
 2. Gnid försiktigt med en borste;
 3. Låt torka i en halvtimme;
 4. Strö över bikarbonat ;
 5. Låt stå några minuter medan bakpulveret torkar;
 6. Dammsug, och voila!
Observera att valet av fläckborttagningsmedel som används beror på färgen på mattan. För att effektivt rengöra en klar matta är det bäst att använda ammoniak utspädd i tvålvatten. Du bör gnugga mattan med en trasa indränkt i denna blandning, skölj med ljummet vatten och dutta med en torr trasa. Om mattan är mörk, använd mineralsprit.

Ta bort en fläck från en matta

För att få bort fettfläckar på en matta, det finns olika medel från mormor. de vit vinäger är fläckborttagningsmedlet par excellence. Den desinficerar, deodoriserar och tar lätt bort fläckar. För att dra fördel av dess fläckborttagningsförmåga måste du:
 1. Häll vätskan på en trasa och gnugga fläcken;
 2. Låt det verka i en halvtimme, passera sedan en blandning av vatten och diskmedel monterad i skum för att ta bort de mest envisa märkena;
 3. Skrubba ytan indränkt i lösningen med en borste;
 4. Skölj med rent vatten;
 5. Torka slutligen av mattan med en trasa.
Det är möjligt att rengöra mattan med tvålvatten med svart tvål eller Marseille-tvål.

Återuppliva färgen på mattan

För att ge mattor ett andra liv kommer här ett mormorstips utifrånpotatisskal.
 1. Förbered en infusion gjord av potatisskal;
 2. Blötlägg en svamp med denna infusion;
 3. Skrubba mattan;
 4. Låt verka i några timmar;
 5. Skölj med rent vatten med en svamp och torka.

Bli av med mattfläckar: tips

Förutom den vita vinägern och potatisskalen, raklödder är också effektivt för att få bort en fläck på en matta. Applicera bara den över hela ytan och låt den sitta över natten. Dagen efter är det bara att dammsuga. Landet Sommières kan också göra susen. Denna naturliga lera är känd för sin avfettnings- och fläckborttagningsförmåga.
 1. Strö mattan med Sommières-jord;
 2. Låt stå över natten;
 3. Skölj med rent vatten.
Denna teknik är bäst lämpad för mattor med ömtåliga fibrer. Dessutom, för att underhålla en sjögräsmatta, torka helt enkelt upp den, utan att tillsätta någon produkt, utan bara vatten. I samtliga fall,Det rekommenderas starkt att inte rengöra naturfibermattor med mycket vatten, eftersom detta kommer att få fibrerna att krympa och kan skapa fula glorier. Vid fläckar på en berbermatta är det nödvändigt att agera utan dröjsmål.
 1. Absorbera vätska med en pappershandduk;
 2. Ta bort märket med ett schampo utspätt i ljummet vatten.
Använd vinäger om fläcken kvarstår.

Ta bort en vinfläck från en matta

A födelsemärke på en vit matta? Ingen panik ! Det första du ska göra är att lägga en pappershandduk på märket för att absorbera vätskan. Sedan måste du strö fläcken med Sommières land börja med områdena runt det drabbade området för att förhindra spridning. Gnugga inte utan låt verka i några timmar, eller till och med över natten. Nästa dag, sug upp pulvret.

Rengör badrumsmattor

För att ta bort fläckar och spår av damm från badrumsmattor, maskintvätt en gång i veckan eller var 10:e dag räcker. Istället för den vanliga tvätten är den bättre att använda Marseille tvålspån och tillsätt vit vinäger med eteriska oljor som mjukgörare.

Regler att följa när du rengör dina mattor

För att undvika spridning av bakterier på mattor, här är rekommendationerna:
 • Lämna skor vid entrén och använd inomhustofflor.
 • De med golvvärme behöver rengöra sin matta mer, eftersom värmen främjar bakterietillväxt.
 • Var särskilt försiktig med naturfibermattor som behåller mer bakterier jämfört med syntetiska mattor.
 • Lämna inte mattan blöt.
 • Observera försiktighetsåtgärderna för rengöring.
 • Testa fläckborttagningsmedlet på en del av mattan innan du rengör hela fläcken.
Här är några enkla steg för att bevara mattans utseende:
 • Använd ett varmt ångstrykjärn för att ta bort möbelmärken från mattor och hjälpa håret att räta ut.
 • Byt riktning på mattan en eller två gånger om året för att förhindra att den slits ut för snabbt.
 • På vintern, applicera hård snö på mattan och gnugga kraftigt.
Aspiration är verkligen en effektiv metod. Det tar dock inte bort allt damm. Därför är det nödvändigt att använda en schampo för injektionsextraktion, med en skiva maskin, en gång om året, för att ta bort resten av damm och smuts.