Gör dina egna fotoramar

Foton upptar en speciell plats i inredningen. För att behålla dem och presentera dem på ett fördelaktigt sätt är fotoramar väsentliga. Att göra dem själv är både enkelt och roligt. Oavsett om de har ett fotografi eller ett värdefullt dokument, ger hemgjorda ramar också en fin touch av originalitet.

Gör fotoramar

Varför välja hemmagjorda ramar?

För att hålla minnena från ett bröllop eller en examensfest intakta, för att fånga ett ögonblicks magi, för att minnas de förtrollande landskapen som vi sett under en resa, är dokument, affischer eller foton värdefulla vittnesmål. För att visa upp dem finns det inget mer praktiskt än en ram.

Gör ramarna själv att installera hemma har sentimental betydelse. Detta gör att objektet kan tilldelas en personlig signatur. I själva verket ger DIY fritt spelrum till personalisering och originalitet. Å andra sidan är ramarna som finns tillgängliga i dekorationsbutiker ganska dyra, även om de inte alltid uppfyller köparnas estetiska kriterier.

Originalidéer för fotoramar

Att forma dekorativa ramar utöver det vanliga, vara expert på dekoration eller DIY är inte ett nödvändigt kriterium. Allt du behöver är bra idéer. För att bli lätt inspirerad, här är några förslag:

 • Maskeringstejpen

Den kan utföra själva ramverkets funktion, även om det inte är dess primära funktion. Faktum är att denna självhäftande tejp som scotch låter dig göra det dekorera olika föremål. Dess användning undviker att borra en vägg eller ta till häftstift för att fixa gamla familjefoton. Detsamma gäller färgad självhäftande tejp. Fördelen med dessa två tillbehör är att de inte behöver veta de exakta måtten på bilderna. När ramen väl har formats återstår det att skjuta fotot eller dokumentet som ska presenteras.

 • Pinnarna

För en mer estetisk visuell återgivning kan pinnar samlas ihop och sedan knytas med snöre. Hantverkaren får alltså en söt ramverk rustik vilket kommer att vara på topp med gästerna.

 • Kartonger

Varför inte tänka på återvinning ? Lådorna ska inte längre slängas. Hållbarhet förpliktar! Att förvandla dem till vackra ramar är ett knep för alla. För att försköna dem kan hantverkaren måla dem med markörer eller täcka dem med tidningar för en liten touch av originalitet.

Användbart material för att göra ramar

Att göra en ram, oavsett vilket material som valts, innebär att man sammanför vissa specifika verktyg och material.

 • För träramar

Träramar är mer fast och är mer motståndskraftiga mot tidens slitage. För att göra en sådan behövs två verktyg, nämligen en geringslåda eller en ramsåg. Coachingproffs skulle säkert gå för en elektrisk geringssåg, men hobbyister behöver inte nödvändigtvis. Såväl lister som träribbor finns att köpa i byggvaruhus.

Längden beror på formatet på fotot eller dokumentet som ska ramas in. Att notera dessa dimensioner är därför en förutsättning. Styrkan i limmet bör inte förbises. För att säkerställa ramens passform är kvaliteten på limmet avgörande. Du måste välja ett lim som passar för trä. Sedan, för att försköna ramen, är det viktigt att inte glömma tavlan.

 • För stickramar

Efter att ha samlat stolparna i skogen eller i en park behövs snöre och spikar för att slutföra monteringen.

 • För fasade ramar

Den avfasade ramen är mest ekonomisk eftersom det inte kräver en massa tillbehör. Allt du behöver göra är att ta med papper av olika tjocklek samt klassiska ramlister. För detta arbete krävs kreativitet för att skapa en fängslande miljö.

Användbara tillbehör inkluderar:

 • Ett pappersark ;
 • En rulle kraftpapper;
 • Färgat papper;
 • Ett vitt kort;
 • Papperslim;
 • Glas ;
 • Ett lämpligt formatramverk;
 • Häftklamrar.

Förbered allt: För att monteringen av ramen ska bli korrekt måste den exakta storleken på fotot spåras på ett ark med kvadratiskt papper.

För metallramar

Om gör-det-själv-processen liknar den för träramen, kräver skärning av metallramen metallsåg. I händelse av att en minskning av dimensioner är oundviklig krävs användning av en huvudnyckel. Det är ett kartongelement att glida mellan fotot som ska ramas in och ramen.

Stegen att följa för en hemmagjord ram

Oavsett vilken typ av övervakning är stegen som ska följas i huvudsak desamma.

 1. Identifiera materialet som ska användas

Som nämnts tidigare finns flera alternativ tillgängliga: ramar in återvunnen kartong, trä, pinnar och andra. Välj bara det material som matchar den önskade dekorativa stilen. För foton eller affischer är sobra ramar det mest lämpliga. För att inte misstas är det också möjligt att använda dekorationen av rummet som kommer att vara värd för ramen.

 1. Mät ramstorleken

Formatet på ramen beror på vad som kommer att ramas in i den. Därför är det första steget att följa att mäta de yttre måtten på dokumentet som ska ramas in. Några millimeter bör läggas till för att få fram storleken på ramen.

 1. Skär glaset

Storleken på glaset beror på måtten som tas efter mätning av fotot eller dokumentet som ska ramas in. Att få det trimmat av en professionell är att föredra för att undvika att göra misstag.

 1. Fortsätt till utskärningar

Efter att ha identifierat dimensionerna och spårat dem är det dags att gå vidare till utskärningarna.

 1. Fortsätt till monteringen

En gång nedskärningarna slutförda är de olika elementen redo att förenas för att bilda ramen. Detta steg kräver användning av ett lämpligt lim. För ett tillfredsställande och robust resultat rekommenderas användning av en ramklämma. Faktum är att för att säkerställa hållbarheten hos ramen måste den lämnas att torka i minst 24 timmar.

 1. Torr och färg

Efter montering kommer arbetet med att dekorera ramen. Här handlar det om att välja mellan lack, färg eller annat.

 1. Insättning av elementet i ramen

Ramen är monterad och helt torr. Det är dags att lägga in fotot eller dokumentet. Om det finns en huvudnyckel ska den föras mellan föremålet som ska ramas in och underlägget.

 1. Fixa ramen

För att fixera ramen finns två alternativ möjliga. För en liten ram räcker det med en ring och en krok på väggen. Å andra sidan, om ramen är tillräckligt tung, är det bättre att välja två ögonbultar som ska installeras bakom ramen.