Hur håller man möss permanent borta från huset?

Möss orsakar inte bara förödelse runt huset genom att knapra på allt och allt, utan de utgör också en hälsorisk genom att göra avföring överallt. Eftersom de är intelligenta är möss svåra att fånga. Det finns dock lösningar för att skrämma bort dem och avskräcka dem från att återvända.

Skrämma möss hemifrån

Att göra miljön ogästvänlig för möss

Möss kommer till hus för att hitta mat. Så genom att inte låta något sådant ligga kvar, kommer mössen att försvinna av sig själva. Det rekommenderas också att städa huset uppifrån och ned, förvara mat i lufttäta plastlådor eller stänga paket med chips och godis i tätt slutna skåp. Du bör veta att de minsta brödsmulorna utspridda på marken är en källa till mat för dessa gnagare. Det är också viktigt att se till att sopkärlen placeras tillräckligt långt bort från huset.

Använd eterisk olja för att skrämma bort dem

Små och snabba, möss pressar sig genom varje hål och är nästan omöjliga för en människa att fånga. Den enklaste lösningen är att få dem att lämna på egen hand. För att göra detta är det nödvändigt att identifiera hålen som tjänar som skydd och installera eterisk olja indränkt bomull.

Med ett starkt luktsinne tål möss inte lukten av vissa eteriska oljor som t.ex peppar mynta, av eukalyptus, av hyacint samt lagerblad. Den eteriska oljeindränkta bomullen placeras idealiskt i korridorer, musgångar och i garderober där kläder och mat förvaras så att de inte vågar sig dit. Bomullsbollar bör bytas ut två till tre gånger i veckan för att avskräcka gnagare från att återvända.

För lagerblad, det räcker med att skörda dem, att fukta dem och att krossa dem grovt. De krossade löven placeras sedan på musbanorna och inuti deras hål.

Använder kattsand

Katterna är möss naturliga rovdjur. De senare flyr därför när en katt är i närheten. Om det inte går att adoptera ett kattdjur går det att skrämma möss med enbart kattkull. Det är därför nödvändigt att be släktingar som äger en katt att ge lite strö. Det räcker att fördela det över mössen. Den senare kommer att bli rädd och kommer att fly från huset. För mer effektivitet rekommenderas det att lämna det utanför huset.

Använda ultraljudsapparater

Ultraljudsapparater hålla möss och andra skadedjur som mullvadar och åkermöss borta. Det finns ett brett urval av ultraljudsapparater på marknaden, vissa avger ultraljud i endast en riktning. De bör därför riktas till mösshärbärgen för att de ska bli mer effektiva. Ultraljudsapparater, å andra sidan, är en engångslösning, eftersom mössen kommer att inse att det inte är någon fara och återgå till sina vanor.

Fyll hålen i huset

Bästa sättet att få bort möss är att fylla i alla hål inne i huset. Dessa hål tjänar faktiskt som skydd. Du bör veta att även om de är snabba, är möss rädda djur. De trär sig igenom hål för att gå obemärkt förbi. Om de inte har fler ställen att gömma sig på vill de inte stanna i huset. Så det är bättre att bli av med saker som inte längre behövs för att få plats i huset. Du bör också plugga alla hål, även de minsta, för att förhindra att mössen gömmer sig.

Avskräcka möss från att närma sig huset

För att avskräcka möss från att närma sig huset, tveka inte att plantera avvisande växter i trädgården och på terrassen. Pepparmynta, hyacint, eukalyptus, salvia eller lagerblad, det här är växter att ha i din trädgård. Man bör vara försiktig med att krossa deras löv då och då så att deras doft sprids. Denna teknik ska användas efter att ha jagat mössen, men de kommer tillbaka efter en tid.