Hur tar man bort gult från vita lakan?

Vit eller ljus tvätt tenderar att mattas med tiden, oavsett om det är lakan eller kläder. De gulnar med åldern beroende på hur de tvättas och torkas. När dessa tyger har skavt av går det att återställa dem till sin ursprungliga färg genom att applicera olika tvätttips, antingen för hand eller i maskin. Det är upp till var och en att välja den lösning och den process som passar dem.

Rengör och avgula vita lakan

Avgula lakan för hand

Väteperoxid för blekning av tvätt

Av gamla vita sidenlakan kan enkelt återfå sin vithet med detta trick: du måste barablötlägg i en lösningavVarmt vatten mixad medsyresatt vatten. Dessutom gulnar inte sidenlakan, linne och vita kläder längre om de packas i en mörkfärgad plast eller med aluminiumfolie, och skyddad från solens strålar.

Det är också möjligt att använda mjölkpulver späds ut i vatten för att göra ett gammalt vitt ark gult. Du måste bara bada den i denna lösning. Resultatet blir bättre om det rena lakanet utsätts för solsken medan den torkar.

Observera att solens blekande effekt endast gäller för lätta tyger och i naturliga fibrer. För mörka tyger gjorda av syntetiska material är det bäst att torka dem i skuggan för att förhindra att de blir gula.

Marseille tvål

de Marseilles tvål är också effektivt för att ta bort gulfärgning från ett gammalt vitt ark. Denna metod består av:

  1. Använd varmt vatten när du tvättar;
  2. Gnid arket med Marseilles tvål innan låt dra i en timme och skölj den noggrant.
Samma metod kan användas med citron- eller bakpulver, två naturliga produkter som båda har en blekande verkan.

Maskinborttagning av gamla vita lakan

För att ta bort garnet från gamla vita lakan i tvättmaskinen behöver du bara:

  1. Häll i citron juice inne i tvättstugan;
  2. Lägg till 125 ml av sodaaska, vilket är ungefär en halv kopp;
  3. Tvätta det gulnade lakanet med en långt program vid 95°C genom att hälla litesyresatt vatten i tvättmedelsfacket. Vi kan också lägga till bakpulver i tvätten.

Det bör noteras att torkning av rena lakan solstrålar eller utomhus under iskalla kvällar är en naturlig process som hjälper till att bleka.

För en arket har gulnat vid vecken, är det nödvändigt att borsta det senare med mjölk innan du låter dem torka, i solen om möjligt. Tvätta sedan tvätten normalt.