Hur rengör man fleecekläder?

Fleece är ett polyestertyg tillverkat av fibrer som härrör från petroleum eller återvunna plastflaskor. Detta billiga syntetiska tyg har flera fördelar eftersom det förutom att hålla värmen lätt, torkar ganska snabbt och inte behöver strykas. Här är några tekniker för att rengöra fleecekläder effektivt.

Rena fleecekläder

Vad är fleece?

Fleece uppfanns av det amerikanska företaget Malden Mills 1979 och kallas även Polartec. Detta material är ett polyestertyg, det vill säga en syntetisk textil gjord av syntetiska fibrer från återvunna plastflaskor eller från petroleum. Fleece kan därför vara en ekologisk produkt, eftersom den är ett resultat av återvinning. Men den består också av en förorenande kemikalie.

De skinna är en innovativ syntetisk textil som återger vissa aspekter av vanlig ull. Jämfört med den senare är den mindre effektiv på vissa sidor, men har också kvaliteter. I allmänhet är fleece mjuk, mycket lätt och mycket bekväm att bära. Dessutom torkar det ganska snabbt. Detta material gör också att huden kan andas bra, svettas bra och dess pris i handeln är ganska överkomligt. Detta plagg förför med sin mjukhet. Det är dock brandfarligt, blockerar inte vinden, samlar lätt damm och producerar piller. Dessutom, för beröringen eller utseendet, är detta material inte riktigt likt naturlig ull.

De olika sätten att rengöra fleece

Här är de olika teknikerna för att rengöra fleece:

 • Handtvätt

För denna operation måste fleeceplagget tvättas i nästan kallt vatten där några droppar diskmedel eller schampo har hällts upp. Lätt gnugga och skölja med rent vatten följt av torkning platt över en frottéhandduk kommer att slutföra operationen.

 • Maskintvätt

För att kunna tvätta ett fleeceplagg korrekt i tvättmaskinen krävs en temperatur mellan 30°C och 40°C och ett konventionellt program. Försiktighet måste iakttas så att denna maximala temperatur aldrig överskrids.

Rengöringstips för ett fleeceplagg

Som de flesta syntetiska textilier kan fleece handtvättas i kallt vatten eller maskintvättas på låg värme. I allmänhet är tvätttemperaturen för detta material 30 ° C under en konventionell cykel. Vissa variationer tål dock maximalt 40°C. Här är några ytterligare tips för att rengöra ett fleeceplagg:

 • de kemtvätt ett fleeceplagg rekommenderas inte, eftersom det används i torktumlaren, med risk för att plagget skadas. Generellt sett är denna sort av fibrer brandfarlig. Därför rekommenderas det att inte utsätta den för en värmekälla. Strykning bör därför undvikas, särskilt eftersom detta material i allmänhet är skrynkelbeständigt.
 • Användning av sköljmedel, under maskintvätt, på ett fleeceplagg bör också undvikas eftersom denna produkt kan orsaka fläckar och avge obehagliga lukter. Dessutom är det också kapabelt att minska materialets andningsegenskaper och eliminera den vattenavvisande behandling som ibland tillämpas av tillverkare.
 • Du ska också veta att för mycket spinning kan skada ett fleeceplagg. Torkning av denna typ av plagg görs antingen platt ovanpå en frottéhandduk eller utomhus hängd på en lina. Du kan också skaka plagget lätt och blåsa det med kall luft från en hårtork för nödtorkning.
 • För handtvätt bör användning av kemikalier undvikas. Särskilt blekmedel kan angripa den värmeisolering som plagget ger. Några droppar diskmedel eller schampo är tillräckligt, förutsatt att de inte innehåller blekmedel.
 • Om du är osäker när du rengör ett fleeceplagg är det bäst att noggrant följa tvättråden som finns på etiketten på plagget i fråga. Där anges normalt tvättrekommendationerna samt tygets sammansättning.
 • För att mjuka upp fleece, tillsätt bara ungefär en kopp vit vinäger till det sista sköljvattnet och resultatet kommer att bli fantastiskt.
 • Om ett fleeceplagg har pilling, borsta det bara försiktigt med en hundcurrykam.

Hur tar man bort en fettfläck från ett fleeceplagg?

En fet fläck, som en olje- eller majonnäsfläck, på ett fleeceplagg avslöjas svår att ta bort när den väl är torr. Det viktiga är att behandla det så snart som möjligt. Det är också tillrådligt att aldrig direkt tvätta ett fleeceplagg som är fläckigt med fett innan du behandlar fläcken.

 • Ta bort en fettfläck som fortfarande är färsk

För att göra detta, skrubba det fläckade området med diskmedel i några minuter och skölj det noggrant med rent vatten.

 • Ta bort en gammal fettfläck

För denna operation är det nödvändigt att fortsätta enligt följande:

 1. strö lite bikarbonat, talk eller mjöl direkt på fläcken;
 2. installera sedan flera ark absorberande papper på det sprinklade området;
 3. kör sedan ett ganska varmt strykjärn över arken av absorberande papper tills fettfläckarna försvinner;
 4. en konventionell tvätt kommer att slutföra operationen.

Terre de Sommières är också en effektiv produkt för att ta loss ett fleeceplagg.

Hur tar man bort en dålig lukt från ett fleeceplagg?

Även om fleece transporterar bort svett, kan den behålla lukten av fysisk ansträngning. Om ett fleeceplagg inte har använts på ett tag är det också möjligt att en dålig lukt kan uppstå. Det enklaste sättet att undvika detta problem är att helt enkelt låta plagget andas i det fria efter varje åktur. För att göra detta räcker det till exempel att låta den hänga på en galge installerad framför ett fönster en hel natt. Plagget kommer att komma ut fräscht.

Om ett fleeceplagg efter tvätt avger dålig lukt så är det det uppmjukning användes under tvätt eller så har tvätttemperaturen överskridit den tillåtna gränsen. För att råda bot på detta är det lämpligt att blötlägga plagget i en lösning av vit vinäger och kallt vatten. För en liter kallt vatten behöver du ungefär en kopp vit vinäger.