Hur rengör man en påslös dammsugare ordentligt?

Den påslösa dammsugaren har fördelen att vara väldigt praktisk. Men även om det är lättare att använda det, är detta inte nödvändigtvis fallet för underhållet. Men för att hålla den i gott skick så länge som möjligt måste den tas om hand. Alla våra tips för korrekt rengöring av din påslösa dammsugare.

Underhåll och rengör en påslös dammsugare

Varför underhålla din dammsugare utan påse?

En påslös dammsugare bör servas regelbundet för att underhålla sin prestanda och förlänga dess livslängd. Rengöring bör göras varje månad eller varannan månad.

Vid varje underhåll är det nödvändigt att ta bort komponenterna i enheten. Det finns i synnerhet tank, som måste lossas från enhetens kropp, men också filtreras där den cyklon som finns inuti tanken. Slutligen, glöm inte dammsugarens flexibla delar som också måste rengöras noggrant.

Innan du fortsätter med den här operationen är det bra att se till att enheten är det urkopplad. Det är också lämpligt att sköta underhållet utanför huset för att undvika spridning av damm och bakterier inuti.

Rengör dammbehållaren på den påslösa dammsugaren

För att underhålla din påslösa dammsugare, vänta inte tills den soptunna vara full för att tömma den. Denna operation måste utföras efter varje användning. Här är stegen för att rengöra och tömma dammuppsamlaren:

  1. Ta bort dammbehållaren : I allmänhet kan detta element lätt lossas från dammsugaren, men det är bättre att hänvisa till instruktionerna för fler försiktighetsåtgärder.
  2. Töm dammet : Gör detta med en soppåse och, om möjligt, utanför huset för att undvika att få den överallt och sprida bakterier, speciellt om några boende i boendet har allergier.
  3. Tvätta dammbehållaren : När dammet har tagits bort ska behållaren tvättas med kranvatten och sedan torkas. Den måste vara helt torr innan den sätts tillbaka på enheten.

Tvätta filter för en ren och effektiv dammsugare

Filtren i en dammsugare är avgörande för att enheten ska fungera bra. Deras underhåll är mer än nödvändigt också. Ja, förutom att behålla kraften och förlänga dammsugarens livslängd, säkerställer detta steg också en hälsosammare miljö i huset.

Rengör filter av en vanlig dammsugare skulle också minska utsläppet av fina partiklar och undvika dammrester. När det gäller den påslösa dammsugaren måste underhållet av filtren göras en gång en gång var tredje månad åtminstone. Rengöringen kan dock variera beroende på modell.

  • De tvättbara filter : ta bara isär dem, tvätta dem i rinnande vatten, gärna ljummet, torka dem sedan innan de sätts tillbaka på plats. De måste vara helt torra för att undvika uppkomsten av mögel;
  • De icke tvättbara filter : deras ersättning är den enda lösningen när de är utslitna;
  • De filter placerade i dammbehållaren : deras rengöring bör göras så ofta som möjligt, så snart som nödvändigt. Du kan knacka lätt på den för att ta bort damm eller gnugga den försiktigt med en trasa.

I alla fall är det att föredra att följa instruktionerna i dammsugarmanualen innan du rengör filtren.

Underhåll påslösa dammsugartillbehör

de rör och den borsta är också delar av dammsugaren som måste rengöras noggrant. Denna försiktighetsåtgärd ökar livstid av enheten och undviker blockader. I allmänhet kan dessa tillbehör rengöras med vattenström eller med enmikrofiberdukfuktig. Det räcker att ta isär dem i god tid före operationen. Rengöringsmetoden varierar beroende på typ av tillbehör.

Borsten

Detta är den del av dammsugaren som är i direkt kontakt med smuts och damm. Det är alltså viktigt att desinficera för att säkerställa bättre hygien. För att göra detta måste du gnugga undersidan av borsten med en trasa indränkt i alkohol vid 70 ° C.

Hår eller trassliga trådar kan också fastna. Är det möjligt att att ta bort antingen för hand eller genom att klippa dem med sax. Denna enkla gest kan göras före och efter varje användning av dammsugaren, speciellt på mattor eller mattor. Detta garanterar bättre sug och även bra underhåll av enheten.

Röret

I fall att'hinder slangen, oavsett om den är styv eller flexibel, kommer dammsugaren inte längre att fungera. Det är därför nödvändigt att alltid kontrollera att inget föremål blockerar den. För att göra detta, lossa helt enkelt slangen och kasta ett mynt i den. Om det senare inte når slutet måste det vara det avblockera och den tvätta med varmt vatten med lite Diskmedel, innan du torkar den väl och sätter tillbaka den på plats.

Bli av med dålig lukt från din dammsugare

Underhållet av en dammsugare innebär också eliminering av dålig lukt som den har absorberat. Faktum är att dammsugaren ibland kan avge obehagliga lukter när den används. Här är några produkter som kan bli av med det:

  • a deodorant klassisk: för att eliminera dålig lukt i dammsugaren är det möjligt att använda samma deodorant som den som är dedikerad till hemmet. Spraya det bara in i sugröret.
  • De eteriska oljor : Denna teknik är mycket effektiv för att ta bort obehagliga lukter från dammsugaren. Dessutom är valet av parfym brett. För att göra detta, häll bara några droppar av den eteriska oljan på ett papper och andas sedan in parfymen. Det är också möjligt att lägga den direkt på filtreras dammsugare utan påse.
  • de bikarbonat : Denna produkt kan användas efter varje rengöring av dammbehållaren för att eliminera dålig lukt inuti. För detta är det nödvändigt att suga upp några matskedar bakpulver som tidigare hällts på marken. Detta trick kan både desinficera och rengöra enhetens insida.
  • a speciell doft för dammsugare: för att eliminera och undvika dålig lukt i dammsugaren, finns det dofter dedikerade till denna enhet på marknaden. Priserna och presentationen av produkten beror på vilket märke som tillverkar dem.

Ta bort repor från din påslösa dammsugare

Som alla hushållsapparater kan dammsugare försämras med tiden och vid frekvent användning. Från spår eller någrasmå repor kan dyka upp på deras yttre plastyta. Denna försämring kan undvikas eller åtminstone minimeras. För att få en dammsugare som ny, rengör bara försiktigt de skadade plastdelarna med en bomullstuss indränkt i70% alkohol låt sedan torka.