Hur rengör man sin gitarr ordentligt?

Oavsett om det är en elektrisk, akustisk eller basgitarr, för att njuta av detta instrument mycket längre och säkerställa att det fungerar korrekt, är det viktigt att underhålla och rengöra det regelbundet. Komponenterna i detta instrument slits snabbt när de är smutsiga. För att ta bort damm och fingeravtryck krävs användning av lämpliga produkter. Våra råd.

Rengör din gitarr väl

Rengör gitarrens kropp

För en akustisk gitarr, rengöring med en mikrofiberduk krävs. Det rekommenderas också att använda en speciell rengöringsprodukt för gitarrkroppen för att inte skada dess struktur. Dessutom hjälper ett tunt lager linolja till att behålla träets glans.

En elgitarr, under tiden, bör rengöras med en mikrofiberduk och lite vatten för matt finish, och en specifik produkt för blanka lacker.

Rengör halsen på gitarren

Halsen på en gitarr blir lätt smutsig av svettningar. För att rengöra den, gnugga bara försiktigt ytan med en mjuk trasa impregnerad med några droppar 70 ° alkohol. Om instrumenthöljet är lackerat bör tvålvatten användas. Alkohol kan skada lackbeläggningen.

För att rengöra områdena under repen, rekommenderas att demontera och återmontera repen efter varandra. Denna metod tar längre tid, men gör det lättare att stämma instrumentet efter rengöring.

  1. Efter att ha demonterat det första repet, rensa upp eventuella besvärliga hörn, sätt sedan ihop repet igen innan du går vidare till det andra och så vidare.
  2. Torka av nyckeln med en universalduk och nyckelrengöringsmedel.
  3. Rengör banden med en frät rengöringsduk.
  4. Använd en fuktig trasa och gnugga försiktigt gitarrens hårdvara.
  5. Ta bort smuts från mikrofonerna med en mjuk tandborste och tryckluftsrenare.

Dessutom blir gitarrens band smutsiga och tilltäppta vid användning. Det rekommenderas därför att ringa en fackman för att byta dem.

För mekaniker är det möjligt att belägga dem med några droppar symaskinsolja och sedan snurra dem. Skruvar och skiftnycklar som kan ha rört sig med tiden bör också dras åt.

Vid regelbunden användning slits snören snabbt. Det är därför idealiskt att byta ut dem om ljudkvaliteten försämras. För att hålla snören längre rekommenderas en avtorkning av trasan efter varje spel.

Tillbehören du behöver för att rengöra en gitarr

Några praktiska tillbehör gör rengöringen enklareav en gitarr :

  • ett handtagsstöd gör att instrumentet kan placeras tyst under rengöring;
  • en stämmare, hackor, maskinspelare, trådskärare och en bryggstiftsutdragare är praktiska för att byta strängar och underhålla din gitarr.