Hur blir man av med matfjärilar?

Matfjärilar förökar sig under den varma årstiden. De angriper mat och förökar sig i hög hastighet. Därför är det viktigt att bli av med dem vid första tecken på deras närvaro. Det är viktigt att vara vaksam från april. Här är några tips på hur du kan bli av med det effektivt.

13 tips för att bli av med matfjärilar

Använda naturläkemedel för att bli av med matfjärilar

Matmalar angripa mat och är särskilt förtjusta i mjöl, pasta eller ris. Om du köper i lösvikt är det nödvändigt att lägga din mat i lufttäta behållare med ett säkert lock. När man uppskattar värmen börjar matfjärilar dyka upp redan i april. Det är nödvändigt att ta saken i hand från början av invasionen.

 • Använda kryddnejlika

För att förhindra spridning av matfjärilar i skåpen, lägg bara några kryddnejlika i dem. Lägg dessa på ett fat och ställ längst bak i skåpet. Fjärilar tål inte lukten av denna krydda och kommer därför helst att hålla sig borta. Det idealiska är att placera en kopp i varje skåp. Det är också nödvändigt att regelbundet kontrollera tillståndet för dess bestämmelser för att agera i tid i händelse av ett angrepp.

 • Använd vitlök och lagerblad

Doften av vitlök är också outhärdligt för matfjärilar. Skala bara några vitlöksklyftor och placera dem i skåpen. De måste bytas ut när lukten försvinner.

De lagerblad är också effektiva för att avvärja matfjärilar. Placera den bara i skåp och matkassar.

 • vit vinäger

Så fort små vita fjärilar flyger runt i huset är det värt att kontrollera all lagrad mat, inklusive mjöl, pasta och flingor. Det är nödvändigt desinficera skåp genom att spraya dem med en blandning av vit vinäger och vatten (200 ml vit vinäger per 100 ml vatten). Operationen ska upprepas en gång i veckan tills malarna är helt borta.

 • Använder muskotnöt

Tidigare, muskot användes av våra mormödrar för att stöta bort malar. De krossas och placeras sedan över hela skåpen.

 • Använder salt

Salt hjälper också till att hålla nattfjärilar borta från maten. Det måste därför hällas överallt i skåpet, speciellt runt plastförpackningar som innehåller mjöl, pasta, kakor, choklad ...

 • Använd eteriska oljor för att avvärja nattfjärilar

Lägg en bomullstuss indränkt i några droppar lavendel eterisk olja i garderoben för att avskräcka malar från att bosätta sig där.

Andra eteriska oljor är också effektiva för att avvärja nattfjärilar: eterisk olja av lagerblad, eterisk olja från kryddnejlika eller till och med eterisk olja av pepparmynta. Dessa tre eteriska oljor kan blandas i lika delar för att öka deras effektivitet. Några droppar kommer sedan att läggas på bomull. Den sistnämnda placeras bredvid i garderoben för att avskräcka nattfjärilar från att bosätta sig där. Det är nödvändigt att tillsätta några droppar av den eteriska oljan när lukten börjar avta.

Gå på storstädning

Lösningen för att helt eliminera matfjärilar är att göra en storstädning. Du borde veta det nattfjärilar lyckas sticka hål i plastpåsar att nå maten. Endast lufttäta glasburkar är effektiva för att skydda mat från dessa skadedjur. De naturläkemedel som anges ovan kan skrämma bort nattfjärilar, men för att säkerställa att det inte finns några exemplar kvar i huset är det nödvändigt att göra en grundlig rengöring.

 • Släng angripen mat

Matmalar gillar särskilt ris, quinoa, mjöl, havre, amaranth, socker, torkad frukt, kakor och till och med choklad. När ett livsmedel har angripits är den enda lösningen att slänga det. Det är också klokare att göra sig av med de som har förvarats i närheten och som visar vissa tecken som påsar med hål ...

 • Rengör på djupet

Efter att du har kastat ut den angripna maten är det dags att städa upp. Det ideala är att använda en dammsugare för att damma av skåpen och alla dess skrymslen och vrår. Rengör sedan hela ytan med en svamp indränkt i varmt tvålvatten och lite blekmedel.

Vatten med blekmedel kan ersättas med tvålvatten och vinäger (1/3 tvålvatten till 2/3 vit vinäger).

 • Kasta lådorna

Det är nödvändigt att slänga kartonger och papper som innehöll maten. Faktum är att nattfjärilar lägger sina ägg där. Angripen mat och behållare slängs i en noggrant försluten soppåse.

Förhindra spridning av matkvalster

Matfjärilar kommer oftast ifrån livsmedel som köps i lösvikt som inte är skyddade av förpackningar.

 • Bekämpa nattfjärilar med kyla

För att säkerställa att du inte bär malar hem, förvara proviant i frysen i 24 timmar. Malar tål inte kylan. Det är bra att veta att mjölet kan läggas i frysen utan problem. Om maten inte kan läggas i frysen bör förpackningen rengöras väl innan den förvaras i skåpen.

 • Använda glasburkar

Plastförpackningar är inte resistenta mot nattfjärilar som lätt kan sticka hål i dem. Spannmål, pasta, ris eller till och med frön bör förvaras i lufttäta glasburkar.

 • Använder malfällor

Malfällor håller dessa små djur borta från mat. Dessa är klibbiga fläckar som innehåller feromoner som lockar män. De senare håller sig till det och kan inte längre föröka sig med honorna. Denna typ av fälla säljs i snabbköpet eller i ekologiska butiker. Placken är effektiva i cirka sex veckor. Tveka inte att upprepa operationen om nattfjärilar fortfarande finns kvar.

 • Använd myggnät

Mal kan också komma utifrån. Användningen av myggnät hjälper till att förhindra att de kommer in i huset och lägger ägg. Observera att en malhona kan lägga upp till 300 ägg. Således kan en enda mal vara källan till en verklig invasion.

Undvik: Det rekommenderas starkt att inte använda insekticider i skåp som används för att lagra mat. Giftiga produkter kan avsättas på mat och orsaka allvarliga hälsoproblem.