Rengör mässing ordentligt: ​​6 praktiska tips

Tillverkad av en legering av zink och koppar, mässing ger en speciell estetisk återgivning till dekorativa föremål, dörrhandtag, kranar eller gardinstänger. Vid kontakt med luft oxiderar denna legering naturligt och en ful grågrön avlagring, ganska svår att ta bort, uppstår. Så här underhåller du mässing för att behålla färgen och hålla den som ny.

Hur man rengör en mässingskran med flera tips

Rengörande mässing

Innan du påbörjar underhållet är det nödvändigt att samla ihop några verktyg som är nödvändiga för rengöring av mässing.

 • En borste ;
 • En sämskskinn;
 • En mikrofiberduk;
 • Vit vinäger;
 • En strippningsprodukt;
 • Av vax tillverkat av silikon ;
 • Bomullshandskar;
 • En polerande produkt.

Här är stegen att följa för att rengöra mässingen:

Innan städningen påbörjas är det bäst att se till att föremålet som ska städas faktiskt finns i mässing. För att göra detta använder du en magnet, kontrollera om den är magnetisk. Om det fastnar är det inte något skuret av mässing, utan av järn eller stål. Det kan vara ett mässingspläterat föremål som inte tål nötande rengöring.

 • Om föremålet verkligen är mässing, en passage tilltvåligt vatten följt av lätt gnugga med en mjuk trasa är nödvändigt för att starta.
 • I händelse av att mässingen är allvarligt oxid och avgrund, det är nödvändigt att remsa. För att göra detta, applicera en strippningsprodukt med en borste över hela ytan av föremålet. Försiktighet bör iakttas vid hantering av denna kemikalie.
 • Så snart spåren av oxid försvinner, a putsa bör appliceras på föremålet med en mikrofiberduk. Torka av överflödig produkt med en ren trasa.
 • För att skydda detta material och förlänga dess glans, applicera ett tunt lager av jämnt silikonvax över hela objektets yta. Nästa, låt torka så länge som behövs.
När vaxet har torkat, a mässingspolering med en Sämskskinn medan du bär bomullshandskar rekommenderas att rensa spår av damm och fingrar.

Rengörande pläterad mässing

Rengöring av ett pläterat mässingsföremål görs med hjälp avljummet tvålvatten och a trasa. Fukta bara trasan med tvålvatten, vrid ur den och använd den för att försiktigt gnugga föremålet med det.

 • lackerad mässing, det är bättre att använd inte polerpasta, särskilt när de är gjorda av ammoniak. Visserligen kan lacket bli smutsigt.
 • För en olackerat pläterat mässingsobjekt, processen liknar den föregående, förutom att det är bättre att använda en bomullstrasa och ganska neutralt diskmedel. Små urtag såväl som små svåråtkomliga mönster kan rengöras med en tandborste med mjuka borst.

a sköljning övervaka tillämpningen av en finishpasta är nödvändigt för att korrekt polera pläterad mässing. Använd sedan rent vatten och torka föremålet med en ren trasa. Om putsning, bör finishpastan appliceras försiktigt för att undvika att faner tas bort. Eftersom denna produkt är något aggressiv, är det att föredra att applicera den på en dold del för att testa den.

Rengöring av betsad mässing

Här är några tekniker för rengöring av fläckig mässing.

Använder svart tvål

Denna operation består av blandning tre skedarmatsked avsvart tvål och en liter vatten i en bassäng. Gnugga sedan fläckarna på mässingsföremålen med en ren trasa impregnerad med denna lösning. För mer effektivitet är det möjligt att lägga till en liten dos av bikarbonat i blandningen.

Användningen av sodakristaller

För denna metod, lägg till en liter vatten och ett halvt glas sodakristaller. Polera sedan mässingsföremålen med en trasa impregnerad med denna blandning.

Alternativa tekniker för rengöring av mässing

Förutom metoderna som anges ovan kan andra produkter också användas för att rengöra mässing.

Rengöring av mässing med cola

Cola har antioxidantegenskaper. Denna operation är enkel att utföra och mycket effektiv. Helt enkelt fyll en liten behållare med cola, dådoppa ner mässingsföremålen i den. När dessa är helt nedsänkta i drycken, skrubba dem med en mjuk borste innan du sköljer dem med rent vatten och torkar dem.

Rengöring av mässing med ketchup

Ketchup kan användas för att rengöra mässing. Denna teknik kan också användas för koppar. Verksamheten består av bred ut ketchupen på ytan som ska rengöras och låt det agera i några minuter innan du gnuggar kraftigt. Slutligen, skölj och torka sedan föremålet med en ren trasa.

Rengöring med vitvinägerbad

Denna metod är främst avsedd för kraftigt fläckiga mässingsföremål. I en bassäng består vitvinägerbadet av 50 cl vit vinäger mixad medvarmt vatten. Mässingsföremålen som ska rengöras ska sedan nedsänkas i denna lösning i några minuter. Polera sedan med en svamp beströdd med salt och vid behov upprepa operationen, det vill säga lägg tillbaka föremålen i badet och polera dem igen. När detta steg är klart kan delarna sköljas med rent vatten och torkas torra.

Hur underhåller man mässing dagligen?

Här är några tips för att underhålla mässing dagligen:

 • En gång i veckan, rekommenderas att tvätta mässingsföremål itvåligt vatten innan du torkar dem genom att gnugga försiktigt med en mjuk trasa.
 • A Sämskskinn något impregnerad med vit vinäger kan användas för att rengöra mässing och behålla sin färg.
 • Det går även att rengöra mässingen med tandkräm när det är dammigt och/eller fet.

Men rengöring av mässing kräver några försiktighetsåtgärder för att undvika att skada den:

 • a överdriven rengöring och upprepas såväl som användningen av slipande produkter kan irreversibelt skada mässingen;
 • När du använder en produkt som säljs kommersiellt är det bäst att läsa användarvillkoren och säkerhetsinstruktionerna noggrant. Det är också nödvändigt att verifiera att produkten är avsedd för mässing.

Det är också möjligt att rengöra mässingen och få ett perfekt resultat med en citron halv beströdd med salt. Men denna metod försämrar glansen av materialet.