Hur tar jag bort alla fläckar från kläder?

I vardagen kan kläder fläckas väldigt lätt och av olika saker. Dessa smärtsamma och ofta svåra att ta bort fläckar kan komma från hushållsprodukter, mat, växter eller till och med ljus. De kräver dock inte samma behandling för att tas bort. Översikt över de tekniker som ska användas beroende på den aktuella uppgiften.

40 tips för att ta bort fläckar

Ta bort alla DIY-fläckar

 • Silikonfläck : du måste först mjuka upp fläcken med en hårtorkoch samla upp återstoden med en sked. Kör sedan genom maskinen och applicera litepappershandukar på fläcken och stryk plagget för att ta bort de sista spåren.
 • Bensinfläck : Användning av citron för att färga och deodorisera rekommenderas. Gnugga helt enkelt fläcken med citron-, skölj sedan noggrant.
 • Måla fläck : för att ta bort dem, använd varmt vatten och Marseilles tvål. Tvätta sedan plagget. Använda sig av Vit ande kan också vara effektiv i fallet med oljemålning.
 • Markörfläck : bleka rekommenderas särskilt för denna typ av fläckar. För att göra detta, ta blekmedel och utspädd, blötlägg en trasa i denna lösning och gnugga den färgade delen. Tvätta sedan plagget.
 • Vit concealerfläck : Den vita korrigeringsfläcken kan tas bort enkelt och med olika metoder. Om det inte fungerade att radera fläcken Vit ande, aceton eller terpentin kommer att visa sig vara effektiva. För att göra detta, dutta fläcken med en ren trasa fuktad med något av dessa tre rengöringsmedel och skölj sedan.
 • Rostfläck : Om rostborttagningsmedel för tyg är ineffektivt är två andra sätt möjliga. Blanda i ett glas citron juice, en sked av fint salt och lite av vatten att späda ut och applicera sedan på spåret. Gnid in och låt verka i en dryg halvtimme. Rengör sedan fläcken med Marseilles tvål eller den tvätt innan du sköljer med rent vatten.
 • Tjärafläck : Rengöring av denna typ av fläck beror på vilken typ av angripen textil. Beroende på om det är en syntetisk eller naturlig textil kommer inställningen att anta inte att vara densamma. För syntet, använd ett tvättmedel som t.ex citron-, terpentin Var Vit ande, gnugga fläcken med en bomullstuss. För naturfibrer, såsom fnaturlig fåll, den Linné där den bomull, ta hellre Sommières land och strö det på fläcken.
 • Blekningsfläck : Blekmedel bleker kläder, oavsett material. Så snart tyget är fläckigt, använd en fuktig trasa indränkt i syresatt vatten och dutta på fläcken. För bomull eller den äldsta pojken, använd hellre ammoniak. Tvätta sedan plagget i maskin.
 • Bläckfläck : för att ta bort en sådan fläck, den90° alkohol Var ammoniak är mycket effektiva. Dutta fläcken med en blöt bomull alkohol Är användbar. För syntetiska tyger, blanda 2 matskedar alkohol med en sked ammoniak, gnugga tyget med en fuktig trasa och tvätta sedan plagget.

Ta bort fläckar gjorda i trädgården

 • Gräsfläck : mot dessa envisa fläckar, ammoniak är en trogen allierad. Beroende på det färgade materialet, variera doserna. För silke, gör en blandning av 50 % ammoniak och 50 % vatten. Gnid in plagget och tvätta det sedan. För andra typer av textilier, använd 'rengöringssprit eller citron-, och gör samma gester.
 • Maskrosfläck : flera tekniker är möjliga. Förbered en saltlösning, med en liter vatten och 50 gram salt. Sänk ned det smutsiga plagget i minst en timme och skölj sedan. de Marseilles tvål är också mycket effektivt.
 • Saftfläck : Ta först bort överflödig saft med en sked. Använd sedanhushållssprit eller någraterpentin att dutta på fläcken innan du sköljer och sedan tvättar plagget.

Ta bort alla fläckar från vardagen

 • Svettfläck : blötlägg plagget i en bassäng med vatten och bikarbonat (2 skedar räcker). Låt verka i flera timmar innan du sköljer och tvättar plagget.
 • Blodfläck : blodfläckar är särskilt envisa och därför smärtsamma att ta bort. de svart tvål och den Marseilles tvål är formidabla fläckborttagningsmedel när det gäller blod. Gnid in plagget i kallt vatten, skölj och maskintvätt.
 • Kräkningsfläck : ventilera de berörda rummen. Doppa omedelbart ned det smutsiga plagget eller tyget i en bassäng med kallt vatten och gnugga sedan fläcken med en ren trasa fuktad med en blandning avvatten och D'ammoniak. I frånvaro av ammoniak,syresatt vatten kan också vara lämplig. Skölj och tvätta sedan.
 • Deodorantfläck : den citron juice är ett naturligt blekmedel. För att ta bort den bildade gloria, blötlägg den i citronsaft och låt stå i solen i 15 minuter. Strö sedan över salt- och gnugga försiktigt med en rengöringsborste.
 • Foundation fläck : foundation som lägger sig fult på kläder är särskilt smärtsamt. Det är dock fortfarande relativt enkelt att ta bort. Om det fläckiga tyget är ömtåligt, ull eller siden, gnugga helt enkelt fläcken med bomull innan du tvättar plagget i maskinen. För bomull, använda sig av sminkborttagare, sedan från Marseilles tvål genom att gnugga fläcken. För syntetiska tyger, gnugga med ammoniak är en mycket effektiv lösning.
 • Tandkrämsfläck : använd en trubbig kniv för att ta bort så mycket tandkräm som möjligt, torka sedan av fläcken med en absorberande papper. Blöt sedan tyget med ljummet vatten och tvätta det i maskin så snart som möjligt.
 • Läppstiftsfläck : det finns flera metoder för att ta bort läppstift från kläder. de Marseilles tvål och den sodaaska är två sätt att övervinna det.
 • Parfymfläck : som med alla andra typer av fläckar, tar bort parfym att ta hänsyn till plaggets material. På tyg, strö fläcken först med talk eller från Sommières land innan du dubbar den medhushållssprit. Fortsätt sedan till a kall tvätt. För ömtåligare material, som linne, använd en ren trasa indränkt isyresatt vatten och dutta på fläcken.
 • Ljusvaxfläck : på ömtåliga textilier, använd ark av absorberande papper och stryk fläcken med en järn. Gnugga sedan med Marseilles tvål skölj sedan. För andra tyger, använd ammoniak eller från terpentin, och gnugga fläcken med en fuktig trasa.
 • Fläck fläck : mot färgämnesfläckar, de kombinerade effekterna av vit vinäger och bikarbonat. Häll de två blandade på fläcken, gnugga försiktigt och skölj sedan plagget.
 • Eosin fläck : för att ta bort den, i fallet med en vitt plagg, blötlägg plagget i ett bad med vatten ochbleka under några minuter. Se till att respektera doseringen av blekmedel. För en färgglatt tyg, gnugga fläcken med en trasa fuktad med 90° alkohol utspädd.

Ta bort matfläckar

 • Sojasåsfläck : dutta fläcken med en trasa indränkt i70% alkohol, späd sedan fläcken med mycket vatten. Späd fläcken med mycket vatten och tillsätt sedan en droppe diskmedel. Det går även bra att gnugga fläcken med en trasa impregnerad med citron juice.
 • Curryfläck : många tvättmedel kan användas. På syntetiskt tyg, dutta fläcken med70% alkohol. På bomull, använd glycerin. Skölj plagget varje gång och tvätta det sedan i maskin.
 • Förbandsfläck : den mest effektiva att använda kvarstår ammoniak. Häll några droppar utspädd ammoniak på en trasa, gnugga fläcken med den, skölj sedan in i maskinen.
 • Betfläck : för att ta bort det, badda plagget med citron juice eller vinäger. Låt sitta i 5 minuter. Den nedbrutna fläcken försvinner under effekten av dessa fläckborttagningsmedel.
 • Chokladfläck : ta bort överskottet med en kniv, blanda sedan en droppe av diskmedel i en skål med kallt vatten. Blötlägg hela T-shirten eller plagget i lösningen och gnugga försiktigt fläcken. Vid en gammal fläck, blötlägg plagget i en skål med kallt vatten och Diskmedel i 30 minuter, skölj och tvätta sedan normalt.
 • Kaffefläck : den Marseilles tvål är en mycket kraftfull fläckborttagningsmedel. För att ta bort en kaffefläck, gnugga plagget med lätt fuktad Marseille-tvål. Vänta några minuter tills det fungerar och gnugga sedan med utspädd vit vinäger. Tvätta sedan plagget i maskin. Men andra fläckborttagningsmedel är möjliga: glycerin, Äggula, och bikarbonat
 • Tomatsåsfläck : Vänd på det fläckade plagget först och kör buntsidan under rinnande kallt vatten. Gnugga sedan Diskmedel på fläcken genom att gå vidare på ett cirkulärt sätt och skölj sedan. Torka plagget. Om märkena är viktiga, gnugga med Marseilles tvål lätt fuktig.
 • Oljefläck : att använda talk är mycket effektivt. Strö fläcken med talk, låt stå i en dryg timme och damma sedan innan du lägger plagget i maskinen.
 • Rödvinsfläck : Flera rengöringsmedel är effektiva mot rödvinsfläckar. På kläder, användtvåligt vatten eller den raklödder att försiktigt gnugga fläcken. Skölj sedan. de Rengöringsmjölk är effektiv mot gamla vinfläckar.
 • Apelsinjuice fläck : för att ta bort det är flera tekniker möjliga. De glycerin möjliggör effektiv rengöring: badda fläcken med bomullsull indränkt i glycerin, låt verka i en timme och tvätta sedan plagget. Det går även att lösa upp fläcken genom att blötlägga plagget i 15 minuter i en glittrande vattenbad och av vit vinäger.
 • Fettfläck : många mormors tips finns. Strö fläcken med vetemjöl i 30 minuter, ta bort överflödigt mjöl med hushållspapper och täck resten av svart tvål. Låt verka i 15 minuter innan du tvättar plagget. Sura produkter kan också göra susen: använd en trasa, blötlagd ammoniak och att gnugga fläcken är mycket effektivt.
 • Mjölkfläck : flera rengöringsmedel är möjliga. För kläder, täck mjölkfläcken med en blandning av vatten och bikarbonat, gnugga och skölj sedan.
 • Smörfläck : Smör kan enkelt tas bort från fläckiga kläder med detta hemgjorda rengöringsmedel. Blanda i en spray 350 ml vatten, 60 ml flytande Castilla tvål, 60 ml av vegetabiliskt glycerin och 5 droppar avcitron eterisk olja. Spraya på fläcken och gnugga sedan försiktigt. Låt sitta i en timme och tvätta sedan i maskin.
 • Fruktfläck : vi måste agera så snabbt som möjligt. För att göra detta, förbered ljummet tvålvatten med Marseilles tvål eller Diskmedel, blötlägg sedan tvätten i den, gnugga försiktigt. Skölj sedan.
 • Äggfläck : på bomull, en äggfläck lossnar relativt lätt. För att göra detta, torka ägget med en vävnad och dutta sedan resterande spår med en trasa indränkt i vit vinäger. Tvätta slutligen plagget normalt. För syntetiska tyger, utför samma åtgärder men skölj plagget med tvålvatten efter att ha gnuggat fläcken med vinäger.
 • Honungsfläck : ta först ut överskottet. Skölj sedan plagget med kallt vatten. Applicera en Tvättmedel på tyget, låt verka i minst 5 minuter innan du sköljer plagget med varmt vatten.
 • Senapsfläck För att ta bort det, ta bort överflödig senap med en sked, skölj sedan baksidan av tyget med kallt vatten. Häll sedan lite diskmedel, låt verka i max 10 minuter och skölj sedan. För ömtåliga tyger, som t.ex silke eller den äldsta pojken, använd ett fläckborttagningsmedel är nödvändigt.