Hur underhåller och dammar man en markis?

Soliga sommardagar är perfekta för stunder av avkoppling på terrassen. En läspaus eller en god tupplur i skuggan av solen är en riktig njutning. Som ett resultat är markisen mycket efterfrågad för att ge skugga och för att dekorera utomhusutrymmet. Den tenderar dock att bli smutsig vid användning. För att underhålla den finns det flera effektiva rengöringstekniker.

Rengör en altanmarkis

Rätt rengörings- och underhållsrutiner

Med tiden ackumuleras tyget på markisen smuts som påverkar husets yttre estetik, i synnerhet damm, den pollen, den lakan, även fågelspillning. De varaktighet av denna yttre persienn är baserad på dess underhåll och rengöring. För att öka dess livslängd och behålla sin vackra glans under lång tid, är det lämpligt att underhålla den regelbundet genom att anta goda vanor.

Idealet är att rengör ramen och duken i börja och säsongsslut för att förhindra uppkomsten av svåra att ta bort fläckar. Om det inte är för smutsigt, en stor tvätta en gång om året mer än nog. Dessutom, en mjuk borste rekommenderas för ta bort damm över hela duken, eftersom aggressiva verktyg kan skada dess yta.

a högtryckstvätt gör säkert underhållet lättare, men strålens kraft kan deformera tyget. Kemiska rengöringsmedel, som blekmedel, sannolikt skada och missfärga persiennen är också förbjudna.

Observera att canvas förlorar sin ogenomtränglighet över tvättarna. Därför är det lämpligt att tillämpa en vattentätande produkt efter rengöring och torkning. Den blinda måste vara lufttorkad. Den ska inte vikas upp om den inte är helt torr då detta gynnar utseendet på forma.

Dessutom har yxor av öppnings- och stängningsmekanismen är smörj regelbundet för'undvik att gnissla. De ledade armarna kan tvättas med en produkt som rekommenderas av tillverkare eller av specialbutiker. Om den är välskött är tyget på altanmarkisen resistent mot yttre påfrestningar och dåligt väder. Det är dock tillrådligt att vik tillbaka den i fall att hårt regn eller från våldsam vind för att inte skada den.

Torr dammning

En duk i gott skick och inte nedsmutsad kräver endast en enkel dammning. Det räcker med en dammsugare för att få bort dammet. Operationen måste göras torr. Att damma av en markis som fortfarande är våt riskerar att skapa gråaktiga eller svartaktiga fläckar. Efter damning återfår persiennen sin glans, men fläckarna är fortfarande synliga.

Om de inte är särskilt viktiga, rekommenderas det att tvätta ytan med ljummet vatten och mild tvål gnugga sedan med en mjuk borste eller en trasa. Sköljning bör ske noggrant för att undvika att det bildas fula ringar på det torra tyget. Det är också viktigt att lufttorka duken med risk för att hålla lite luftfuktighet. Om fläckarna inte försvinner måste rengöringen upprepas.

Mormors recept på en smutsig duk

Olika rengöringsprodukter för markisen finns kommersiellt tillgängliga. De naturliga metoder är dock enkla att koka ihop och effektiva. De är särskilt effektiva när det gäller att ta bort envisa fläckar och rengör mycket smutsiga dukar.

En mix avljummet vatten och av Diskmedel kan göra susen om smutsen inte är alltför täckt. Å andra sidan, ta bort resistenta fläckar kräver användning av en produkt ekologiskt desinfektionsmedel. Användningen av en lösning av tvålvatten och ammoniak eller a blandning av vatten och sodakristaller rekommenderas.

Rengör markisen med ammoniak

Ammoniak är en bra allierad för att ta bort nedsmutsning från ett mycket smutsigt eller mögelangripet område. För att förbereda lösningen måste du:

 1. Blanda liteljummet vatten med vissa mild tvål för att få tvålvatten;
 2. Lägg till un senapsglas dammoniak i en liter tvålvatten.

Denna blandning är effektiv för djuprengöring av hela ytan av tyget:

 • Det rekommenderas att gnugga duken med en mjuk borste betona det färgade området;
 • a riklig sköljning är nödvändigt för att undvika bildandet av halos;
 • Mängden ammoniak bör ökas beroende på fläckens seghet.

Det är dock tillrådligt att respektera försiktighetsåtgärder för användning på ammoniakflaskans förpackning, som denna produkten är farlig. Under dess användning är det lämpligt att att skydda dig själv mot produktångor med handskar och en mask för att inte andas dem. Det är idealiskt att vara i ett ventilerat utrymme för att hantera produkten.

Rengör markisen med sodakristaller

Det andra tricket är att laga en lösning av vatten och sodakristaller. Denna produkt är en kraftfull desinfektionsmedel och avfettningsmedel.

 • Fyll en kopp med läskkristaller.
 • Häll sodaaska i en liter varmt vatten.
 • Applicera blandningen över hela ytan av duken med hjälp av en mjuk borste.
 • Låt produkten verka på fläckarna i några minuter innan du sköljer.

Även om de är mycket effektiva för hushållssysslor, är sodakristaller frätande och irriterande. Vari, bära handskar är viktigt att hantera det. Efter tvätt med sodakristaller blir duken som ny och rullgardinen redo att möta sommarsäsongen.

Vattentäta en markis

En markis är normalt vattentät för köp. Tygerna är verkligen behandlade för att klara dåliga väderförhållanden. Dess prestanda försvagas dock av repetitiv rengöring. En tätskiktsprodukt förlänger livslängden på en altanmarkis.

Efter en fullständig rengöring ska flera lager vattentätning appliceras på ytan av duken med hjälp av en borsta eller a vält. Det är absolut nödvändigt att applicera produkten när tyget är torrt. Denna operation måste göras en gång om året minimum. Förutom de produkter som erbjuds i specialiserade butiker, en alunlösning vattentät effektivt ett altanmarkistyg. Förberedelserna består av:

 1. Koka upp 10 liter vatten och 250 gram alunsalt ;
 2. Låt blandningen svalna.

För att använda den behöver du bara:

 1. Doppa persiennen i lösningen;
 2. Borsta ytan med en borste;
 3. Låt torka.

Alunsalt finns i hemförbättringsbutiker, apotek och trädgårdscenter.