Hur man täpper igen ett handfat: 7 praktiska tips

En igensatt diskho är ett problem som ofta kan uppstå i köket eller badrummet. Innan du anlitar en rörmokare är det bäst att använda några tekniker som hjälper till att rensa igen det själv. Här är alla våra enkla och effektiva tips för att rensa igen din diskbänk eller diskbänk.

Vet hur man täpper igen diskbänk och diskbänksrör

Rensa upp ett handfat med kokande vatten

Denna teknik visar sig vara den enklaste. Den består av att hälla en hel kastrull medkokande vatten direkt i diskhon. Det kokande vattnet ska användas till utspädd tvål blir kvar inuti och täpper till den samtidigt om igensättningen inte är för stor.

Avblockera ett handfat med en sugkopp

Här är stegen att följa för att använda den här metoden:

 1. Stoppa den bräddavloppshål använd en våt trasa för att inte låta luft passera;
 2. Placera sugkoppen ovanför proppen;
 3. Fyll diskbänkens botten med vatten så att det helt täcker sugkoppens gummi;
 4. Tryck energiskt innan lyfta och sjunka sugkoppen för att ringa efter luft;
 5. Upprepa rörelse tills diskbänken är helt tom.

Avblockera ett handfat på ett naturligt sätt

Denna process kräver inte användning av kemiska avblockerare, utan naturliga produkter. Två metoder är tillämpliga och fungerar snarare på lätt igensatta diskhoar:

 • Användning av kaustiksodaflingor:

Betala motsvarandeett glas heltal av kaustiksoda strö på proppen och lägg över en hel kastrull med kokande vatten. Det rekommenderas att bära handskar under denna operation.

 • Använd bakpulver, kokande vatten, vit vinäger och salt:

Att betala en sked av bikarbonat och samma dos av salt- i röret innan du lägger till ett glas heltal av vit vinäger för att skapa en reaktion. Låt agera för lite mer än 30 minuter och häll sedan 1 liter kokande vatten för att skölja allt.

Avblockering av ett handfat med en kemisk avblockeringsmedel

Om kokande vatten inte har någon effekt på den igensatta diskbänken, använd en kemisk avblockeringsmedel rekommenderas. Den senare är vanligtvis i fast, flytande eller gelform. Här är stegen att följa när du använder den här produkten:

 1. Häll lämplig mängd kemisk avblockeringsmedel i diskbänksröret;
 2. Vänta tills produkten agerar genom att eliminera föroreningar;
 3. Skölj med rinnande vatten genom röret.

Förutom att vara enkel är den här lösningen också snabb. Man måste dock vara försiktig, eftersom kemiska avblockerare vanligtvis är högt toxisk och de kan också skada plastområden rör. Det är därför lämpligt att konsultera deras instruktioner och vidta alla nödvändiga försiktighetsåtgärder när du tar på dig handskar för att undvika brännskador.

Om denna lösning inte visar sig effektiv mot igensättning av diskbänken kan användningen av sugkopp är nödvändigt. Innan du använder den är det bäst att se till att all kemikalie har avlägsnats eftersom det kan förekomma stänk när du hanterar sugkoppen.

Avblockera ett handfat med en iller

Om diskbänken är igensatt bortom sifonen är alternativet snoka. Det är ett verktyg med ett flexibelt metallskaft med ena änden beväpnad med en tråd som liknar en korkskruv eller små borstar. Med hjälp av roterande rörelser fångar illern avfallet och täpper igen diskbänken. Så här använder du en iller effektivt:

 1. Kontrollera i förväg att illerns huvud passar lätt in i sifonböj eftersom den inte ska fastna där. Om illern inte passar in eller spöet visar sig vara för kort är det bäst att att demontera sifonen för att passera stången genom denna öppning.
 2. Hantera illern tills den nuddar översvämningen. Den senare kommer att nås när den stång kommer inte att röra sig längre och det blir mindre lätt att vända.
 3. Insistera med roterande rörelser för att ordentligt hänga avfallet på illern.
 4. Ta bort illern från röret. De avfall borde vara på slutet.
 5. Kör högtrycksvatten för att se till att allt har tagits bort.

Rensa igen ett handfat genom att ta bort sifonen

Att demontera sifonen från ett handfat är en ganska drastisk lösning. Men det är också effektivt. Sifonen är enheten som är placerad under diskbänken, mellan röret och avloppet. Dess roll är konservera vatten permanent för att stoppa lukten från evakueringsröret. Det brukar presentera sig som S form eller flaska.

Den senaste generationen sifoner har en avluftningsskruv vilket underlättar upplåsning. Gör så här för att demontera en diskbänksfälla:

 1. Installera en handfat under sifonen för att samla upp vattnet som lagras inuti;
 2. Skruva loss sifonen;
 3. Ta bort avfall orsakar igensättningen och skruva tillbaka sifonen efter att den har rengjorts.

Under denna operation är det viktigt att se till att täta sitter på sin plats innan du skruvar på sifonen igen. Annars kan det mycket väl ha ramlat ner i bassängen under avskruvningen.

Demonteringen av gamla modeller sifon utförs enligt följande:

 1. Skruva loss anslutande ringar där den nötter som håller sifonen med en justerbar skiftnyckel. Det är bäst att skydda muttrarnas yta med lim när du skruvar loss dem för att inte skada dem.
 2. Avsluta att skruva loss för hand.
 3. Ta bort avfall orsakar igensättning i sifonen.
 4. Sätt tillbaka sifonen genom att först dra åt muttrarna med handen.
 5. Skruva färdigt med en tång genom att klämma ordentligt.

Avblockera ett handfat med en trädgårdsslang

I avsaknad av produkter och verktyg är det också möjligt att täppa igen ett handfat med en enkel trädgårdsslang. Så här gör du för den här metoden:

 1. Skjut in trädgårdsslangen i avloppet på den igensatta diskbänken.
 2. Slå på vattnet från trädgårdsslangen för att trycka ut igensättningen.
 3. Vid behov, tveka inte att utföra fram och tillbaka rörelser med slangen.

Var försiktig, om röret är mycket hindras, vatten kan spruta överallt.