6 noll-avfallstips för krukväxtentusiaster

Livsstilen "zero waste" kan enkelt tillämpas på alla aspekter av vardagen. Fans av gröna växter kan till exempel förvärva och vårda dem på ett miljövänligt sätt. Det är verkligen möjligt med några ganska enkla tips, att göra en interiör grönare samtidigt som man minskar dess ekologiska fotavtryck och sparar pengar.

Noll-avfallstips för krukväxter

Utbyte av sticklingar

Att byta sticklingar är ett bra sätt attöka en samling av växter genom att undvika shopping. För att göra detta, starta helt enkelt en stickling hemma och erbjuda den i utbyte till en vän eller någon som brinner för växter.

Det bästa sättet att bli smartare är att följa eller prenumerera på olika grupper av krukväxtentusiaster på sociala medier. Växter till låg kostnad, eller till och med gratis, kan också hittas där när vissa människor bestämmer sig för att omorganisera sina samlingar.

Skaffa lokala krukväxter

Att skaffa växter som har planterats lokalt hjälper till minska koldioxidutsläppen orsakas av transport. Faktum är att import av växter med flyg, båt eller tåg ökar CO2-utsläppen. Samtidigt undviks onödiga förpackningar. Tanken är inte att undvika att köpa växter som behagar, utan att ge företräde åt lokala växter så mycket som möjligt hemma. Det är också möjligt att få utländska eller exotiska sorter genom ett utbyte av sticklingar.

Skaffa handgjorda eller begagnade behållare

För blomkrukor är det idealiska skaffa begagnade containrar eller lokal keramik istället för industrikrukor. Faktum är att produktionen av industriell keramik bidrar till föroreningen av planeten. Begagnade burkar kan lätt hittas på loppisar, garageförsäljningar eller anläggningar som är specialiserade på försäljning av begagnade varor. Där finns dessutom olika typer av grytor, fat och kärl.

Bortsett från deras mycket överkomliga priser, kan dessa behållare också inspirera fantasin med sin eklektiska sida och skapa en ännu mer stilfull inredning.

Gör dina egna behållare för inomhusväxter

För att minimera utgifterna är det fullt möjligt att designa dina egna behållare för inomhusväxter. Tomma plåtburkar eller till och med använda flätade korgar kan mycket väl få ett andra liv och fungera som behållare för växter.

Att göra behållare med Burkar, här är stegen att följa:

  1. Ta bort eventuellt överblivet papper från lådorna, tvätta och torka dem;
  2. Fixa ihop lådorna eller inte efter behov;
  3. Måla burkarna för den dekorativa sidan;
  4. Glöm inte att göra ett hål i botten för vattendränering;
  5. Häll ett dränerande lager, sedan en krukjord och installera plantan i krukan.

Ta med egen förpackning vid köp av krukväxt

Ta med egen förpackning när du köper växter hjälper det också till att förhindra ansamling av förpackningar hemma. För att skydda skotten packar köpmän dem vanligtvis i plast- eller pappersomslag. Det är alltså möjligt att undvika överpackning genom att ta med något för att transportera dem.

Som transportlåda för flera små växter, en kylare kan till exempel göra susen. Självklart ska du inte lägga is inuti.

Hantera vattenförsörjningen av växter väl

Alla växter kräver regelbunden vattning för att hålla sig i form. Men medan vissa kräver mycket, förbrukar andra lite vatten. För de mest ömtåliga sorterna rekommenderas till och med användning av destillerat vatten.

För att minska vattenförbrukningen är växter som förbrukar lite vatten, såsom olika sorters suckulenter som Sansevieria, Jade tree eller ZZ plant att föredra.