Hur och när du ska tvätta din hund: 6 tips

Att ge din hund ett säkert bad innebär att följa en rytm som uppfyller normerna. Om hunden inte är van vid det skulle badet inte bli så ansträngande som det låter med rätt schampo och några försiktiga steg. Här är några tips för att tvätta din hund ordentligt.

Bada din hund

Tvättfrekvens för hundar

Naturligtvis sköter djuren sin egen skötsel, vilket naturligtvis inte räcker till för att hålla dem rena. För en oklanderlig hygien, en hund behöver ett schampo då och då. Badet minskar även klåda genom att ta bort parasiter och smuts. Det hjälper också till att ta bort död hud och döda hårstrån. Å andra sidan kan att bada för regelbundet, eller till och med en gång i veckan, orsaka vissa problem, i synnerhet att ta bort det talglager som skyddar dem och främja irritation och klåda. Därför skulle det perfekta vara att tvätta det bara när det verkligen behöver det:

 • När hunden blivit smutsig och kliad;
 • När han börjar känna en stark lukt ;
 • I de fall han är skadad och riskerar att bli smittad.

Tvättrytmerna måste dock överensstämma med standarderna, nämligen 4 gånger om året eller en gång varannan månad i genomsnitt och en gång i månaden som mest. Frekvensen beror, särskilt på nivån av smuts, livsstil och ras (särskilt håret). Vissa med släta, korta hår nöjer sig med ett vanligt penseldrag, medan andra tvingas ta duschen oftare.

Anta goda vanor

Badtid är inte alltid glad för hårbollar. Denna uppgift är ofta ansträngande om hunden inte alls tycker om att trimmas. Du måste dock vänja dig vid badet för att göra upplevelsen roligare. I de flesta fall blir hunden rädd bara vid tanken på att komma i kontakt med vatten. För att göra detta rekommenderas starkt tålamod och mildhet. Allt bör göras för att försiktigt lugna honom: prata med honom och komplimentera honom när han är vis under sitt bad eller honom bjuda på godsaker och beröm honom när han lyckas hålla sig så lugn som möjligt i badkaret eller i trädgården. Ju mer van han är vid att bada, desto mindre tråkig blir uppgiften.

Förbered dig väl för att undvika risker

Hundar har alltid en tendens att dårskap när man badar. De gillar att få vatten överallt, eller ännu värre, blir för upprörda för att halka och skadar sig själva efteråt. Det är därför bättre att ha de nödvändiga föremålen för skötseln innan du börjar:

 • Tvättlappar vid behov,
 • Schampo,
 • Proppar,
 • Anti-halk matta,
 • Tempererat vatten,
 • Handduk för torkning.

Målet är att undvika ens en liten stund av frånvaro då hunden kommer att dra fördel av att leka smart. Dessutom är det viktigt att välja plats och sedan vidta lämpliga försiktighetsåtgärder. Om djuret är litet, a tvättställ kan göra susen. Annars rekommenderas ett trångt utrymme, antingen i duschen eller i badkaret. Detta undviker att behöva springa runt i trädgården för att komma ikapp honom om han bestämmer sig för att fly. Å andra sidan, a bra bad i trädgården i sommarvärmen skulle också göra honom gott. En inhägnad exteriör är i alla fall idealisk. Om han duschar i badrummet är det alltid en bra idé att stänga dörren ordentligt. Dessutom är ytan på ett badkar eller handfat hal och kan göra att den halkar med minsta rörelse. Det är därför lämpligt att lägga en handduk eller en halkfri matta på golvet. Att få hjälp av en annan person underlättar dessutom grooming.

Att välja rätt schampo för din hund

Användning av produkter för människor är strängt förbjudet. Observera att huden på hundar är känsligare och tjockare än människans. Således orsakar dessa produkter irritation, bakterier, infektioner och alla andra hudsjukdomar. Det är därför viktigt att välj endast hundschampo. Även här gäller vissa kriterier. Ett schampo med neutralt pH är säkert säkert för huden. Valet skulle då göras enligt:

 • ålder: valp eller vuxen, vilket betyder att en valp inte tvättar sig förrän den är tre månader gammal;
 • pälsfärg: svart, vit eller aprikos;
 • håret: långt eller kort;
 • behoven: till exempel en produkt för att bekämpa loppor;
 • hudens beskaffenhet: om den visar symtom på hudsjukdom skulle ett specifikt schampo ordineras av veterinären.

Respektera ordningen på badstegen

Ett bra, effektivt och säkert bad innebär att du följer dessa steg ett efter ett:

 1. Borsta borsten av hunden, speciellt om den är tät och tjock, för att ta bort döda hårstrån och lösa upp knutar. I händelse av att den har en klibbig substans i borsten ska den inte skadas av att insistera på att borsta. Vaselin eller vegetabilisk olja bör appliceras på pälsen 24 timmar innan djuret tvättas;
 2. Sätt på öronproppar för att förhindra att vatten kommer in och för att förhindra utvecklingen av en öroninfektion;
 3. Kontrollera att vattnet har rätt temperatur. En hund är mycket känslig för varmt vatten. Vatten som är för kallt är särskilt farligt för valpar;
 4. Blöt kroppen genom att försiktigt hälla vatten på baksidan av nacken för att ge den tid att vänja sig vid temperaturen. Det rekommenderas dock att inte tvätta huvudet. Han kan drabbas av eventuell inflammation om schampot kommer i kontakt med hans ögon. Dessutom måste vattentrycket i trädgårdsslangen eller duschmunstycket vara lågt;
 5. Applicera sedan schampo massera kraftigt alla delar av hans kropp utom huvudet för att sprida schampo;
 6. Skölj borsten flera gånger för att ta bort kemikalier.

Torka hunden väl

Två möjliga sätt att torka en hund:

 • Linda en stor handduk runt hennes kropp och klappa för att få bort all fukt. Friktionen kan skapa knutar;
 • Torka med en hårtork i rumstemperatur utan att rikta apparaten mot huvudet.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found